Obilježen Dan logoraša Republike Srpske

02.06.2022. 15:09
0
IZVOR: srna.rs

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović izjavio je danas u Banjaluci da je na teritoriji bivše Jugoslavije bilo više od 750 logora, od kojih je 536 bilo na teritoriji BiH.

- Kroz te logore je prošlo oko 50.000 zatvorenika, logoraša i u tim logorima je ubijeno, umoreno ili neposredno po izlasku iz logora više od 1.000 ljudi - rekao je Nosović novinarima nakon prvog obilježavanja Dana logoraša Republike Srpske.

On je rekao i da se procjenjuje da u Srpskoj ima oko 30.000 živih logoraša, dodavši da nisu svi članovi Saveza logoraša.

Nosović je rekao da su ciljevi Saveza logoraša Republike Srpske da proba u okviru sistema i zakona poboljšati situaciju ove kategorije stanovništva kada je riječ o zdravstvenom osiguranju, te im obezbijediti kvalitetniji život.

- Nadam se da ćemo dopunom određenih zakona koji su već na snazi i koji postoje uspjeti da to uradimo i da na taj način obezbijedimo koliko-toliko ljepši život ovoj populaciji - rekao je Nosović.

On je istakao da se prvi put obilježava Dan logoraša Republike Srpske, koji je uvršten u kalendar obilježavanja značajnih datuma u Republici Srpskoj i biće uvršten u Statut Saveza logoraša Srpske.

Nosović je rekao da je Dan logoraša obilježen uz prigodan kulturno-umjetnički program i podsjećanje na stradanja i sve nesretne događaje.

Radovan Kovačević rekao je da se danas ovdje u ime institucija Republike Srpske daje podrška Savezu logoraša Republike Srpske, jednoj od izuzetno značajnih organizacija za Republiku Srpsku.

- Nažalost, danas neki koji izvana žele da donose odluku o našim sudbinama smatraju da logoraši Republike Srpske nikada nisu postojali, da nikada nisu postojale bilo kakve žrtve u srpskom narodu i da su Srbi bili samo zločinci. To je nešto na šta mi ne pristajemo. I naša borba se upravo može najkraće opisati da ne pristajemo da naša država Republika Srpska bude logoraš. Zato ćemo nastaviti da se borimo, a Savez logoraša Srpske će imati punu podršku svih institucija Srpske i ovom prilikom želimo da im čestitamo prvi put njihov dan, Dan logoraša – Spasovdan - poručio je Kovačević.

Obilježavanju Dana logoraša Republike Srpske u maloj sali Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci prisustvovali su predstavnici institucija Srpske i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. 

Komentari 0
Povezane vijesti
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    17h 14m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 10m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    16h 14m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    13h 7m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    15h 4m
    0