Обиљежен Дан логораша Републике Српске

02.06.2022. 15:09
0
ИЗВОР: srna.rs

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић изјавио је данас у Бањалуци да је на територији бивше Југославије било више од 750 логора, од којих је 536 било на територији БиХ.

- Кроз те логоре је прошло око 50.000 затвореника, логораша и у тим логорима је убијено, уморено или непосредно по изласку из логора више од 1.000 људи - рекао је Носовић новинарима након првог обиљежавања Дана логораша Републике Српске.

Он је рекао и да се процјењује да у Српској има око 30.000 живих логораша, додавши да нису сви чланови Савеза логораша.

Носовић је рекао да су циљеви Савеза логораша Републике Српске да проба у оквиру система и закона побољшати ситуацију ове категорије становништва када је ријеч о здравственом осигурању, те им обезбиједити квалитетнији живот.

- Надам се да ћемо допуном одређених закона који су већ на снази и који постоје успјети да то урадимо и да на тај начин обезбиједимо колико-толико љепши живот овој популацији - рекао је Носовић.

Он је истакао да се први пут обиљежава Дан логораша Републике Српске, који је уврштен у календар обиљежавања значајних датума у Републици Српској и биће уврштен у Статут Савеза логораша Српске.

Носовић је рекао да је Дан логораша обиљежен уз пригодан културно-умјетнички програм и подсјећање на страдања и све несретне догађаје.

Радован Ковачевић рекао је да се данас овдје у име институција Републике Српске даје подршка Савезу логораша Републике Српске, једној од изузетно значајних организација за Републику Српску.

- Нажалост, данас неки који извана желе да доносе одлуку о нашим судбинама сматрају да логораши Републике Српске никада нису постојали, да никада нису постојале било какве жртве у српском народу и да су Срби били само злочинци. То је нешто на шта ми не пристајемо. И наша борба се управо може најкраће описати да не пристајемо да наша држава Република Српска буде логораш. Зато ћемо наставити да се боримо, а Савез логораша Српске ће имати пуну подршку свих институција Српске и овом приликом желимо да им честитамо први пут њихов дан, Дан логораша – Спасовдан - поручио је Ковачевић.

Обиљежавању Дана логораша Републике Српске у малој сали Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци присуствовали су представници институција Српске и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата. 

Коментари 0
Повезане вијести
Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    3h 38m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    21h 21m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    15h 38m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    22h 36m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    23h 12m
    0