Obilježen Dan Mašinskog fakulteta (FOTO)

07.06.2024. 15:00
0
IZVOR: katera.news

Na svečanoj akademiji, koja je održana povodom obilježavanja 30 godina uspješnog rada Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i 65 godine tradicije visokoškolskog obrazovanja u području mašinske struke, dodijeljena  su priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Vršilac dužnosti dekana Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Prodanović naveo je da je do sada diplomiralo oko 410 studenta na prvom ciklusu, 33 na drugom ciklusu studija, dok je 22 odbranilo magistarske radove po starom programu i 19 doktorskih disertacija.

Slika

Foto: katera.news

Prema njegovim riječima, oni su ponos ovog fakulteta i najbolji ambasadori koji su u društo donijeli nove, napredne, prosperitetne ideje.

- Razvojni put ovoga fakulteta nije bilo uvijek lak. Počeci su bili teški, ali danas imamo kompletan nastavni kadar koji izvodi nastavu na tri studijska programa, kadar koji se bavi naukom, naučno-istraživačkim radom i doprinosi razvoju fakulteta – rekao je on.

Govoreći o Mašinskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, Prodanović je naveo da diplomirani inženjera mašinstva skoro da nema na birou, te da se veliki broj stidenata zaposli već na četvrtoj godini studija.

On je pozvao mlade ljude da se okrenu mašinskoj struci jer je ogromna zainteresovanost privrede za diplomirane inženjere.

- Tržište rada traži mnogo više inženjera nego što ih diplomira na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj. Ove godine je odobreno 50 mjesta na budžetu i naši studenti će moći da studiraju sa minimalnim troškovima – rekao je on.

Prodanović je podsjetio da se nastava na Mašinskom fakultetu odvija u tri smjera – Mašinske konstrukcije i razvoj proizvoda, Energetsko procesno mašinstvo i Proizvodno mašinstvo.

Slika

Foto: katera.news

Svečanoj akademiji je prisustvovao je i Slobodan Savić, dekan Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, koji je naveo da je saradnja između ovih visokoškolskih ustanova kvalitetna i intenzivna.

Anastasija Govedarica i Ana Šaran, studentice treće godine, pozvale su srednjoškolce da upišu Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu, ističući da ovaj fakultet nije težak, te da se uz podršku i saradnju sa profesora rješavaju sve prepreke.

Na današnjoj svečanoj akademiji Zlatna plaketa je, između ostalih, dodijeljena resornom ministarstvu u Vladi Republike Srpske, gradu Istočno Sarajevo, posthumno profesoru Momiru Šarencu, te mašinskim fakultetima u Banjaluci, Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kraljevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
Predstava "Mala sirena" sutra otvara 25. "Lut fest " Predstava "Mala sirena" sutra otvara 25. "Lut fest "
Osam reprezentativaca iz JJK „Slavije“ učestvuje na Otvorenom prvenstvu Balkana u Rumuniji Osam reprezentativaca iz JJK „Slavije“ učestvuje na Otvorenom prvenstvu Balkana u Rumuniji
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    20h 10m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    19h 44m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    18h 50m
    4
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    12h 12m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    21h 11m
    0