Обиљежен Дан Машинског факултета (ФОТО)

07.06.2024. 15:00
0
ИЗВОР: katera.news

На свечаној академији, која је одржана поводом обиљежавања 30 година успјешног рада Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и 65 године традиције високошколског образовања у подручју машинске струке, додијељена  су признања заслужним појединцима и институцијама.

Вршилац дужности декана Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Саша Продановић навео је да је до сада дипломирало око 410 студента на првом циклусу, 33 на другом циклусу студија, док је 22 одбранило магистарске радове по старом програму и 19 докторских дисертација.

Слика

Фото: katera.news

Према његовим ријечима, они су понос овог факултета и најбољи амбасадори који су у друшто донијели нове, напредне, просперитетне идеје.

- Развојни пут овога факултета није било увијек лак. Почеци су били тешки, али данас имамо комплетан наставни кадар који изводи наставу на три студијска програма, кадар који се бави науком, научно-истраживачким радом и доприноси развоју факултета – рекао је он.

Говорећи о Машинском факултету у Источном Сарајеву, Продановић је навео да дипломирани инжењера машинства скоро да нема на бироу, те да се велики број стидената запосли већ на четвртој години студија.

Он је позвао младе људе да се окрену машинској струци јер је огромна заинтересованост привреде за дипломиране инжењере.

- Тржиште рада тражи много више инжењера него што их дипломира на оба јавна универзитета у Републици Српској. Ове године је одобрено 50 мјеста на буџету и наши студенти ће моћи да студирају са минималним трошковима – рекао је он.

Продановић је подсјетио да се настава на Машинском факултету одвија у три смјера – Машинске конструкције и развој производа, Енергетско процесно машинство и Производно машинство.

Слика

Фото: katera.news

Свечаној академији је присуствовао је и Слободан Савић, декан Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу, који је навео да је сарадња између ових високошколских установа квалитетна и интензивна.

Анастасија Говедарица и Ана Шаран, студентице треће године, позвале су средњошколце да упишу Машински факултет у Источном Сарајеву, истичући да овај факултет није тежак, те да се уз подршку и сарадњу са професора рјешавају све препреке.

На данашњој свечаној академији Златна плакета је, између осталих, додијељена ресорном министарству у Влади Републике Српске, граду Источно Сарајево, постхумно професору Момиру Шаренцу, те машинским факултетима у Бањалуци, Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Краљеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица
Представа "Мала сирена" сутра отвара 25. "Лут фест " Представа "Мала сирена" сутра отвара 25. "Лут фест "
Осам репрезентативаца из ЈЈК „Славије“ учествује на Отвореном првенству Балкана у Румунији Осам репрезентативаца из ЈЈК „Славије“ учествује на Отвореном првенству Балкана у Румунији
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    18h 19m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    17h 53m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    16h 59m
    4
  • Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица
    10h 21m
    0
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    19h 20m
    0