Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“

14.05.2024. 14:04
0
IZVOR: infocentar.ba

Parohijskom domu Romanijske Lazarice sinoć je održana Duhovna akademija, kojom su učenici i profesori sokolačke srednje škole obilježili krsnu slavu, svetitelja i čudotvorca Svetog Vasilija Ostroškog. Povodom Dana škole u okviru svečanosti uručene su zahvalnice, te izvedena predstava Lajanje na zvijezde u organizaciji dramske sekcije.

Direktor Dejan Borovčanin je podsjetio da se slava škole obilježava od 2013. godine. Dan škole  realizujemo uz pomoć naših učenika, članova Dramske sekcije, profesorice Ane Marić i naravno svih vas koji ste ovdje prisutni.

- U Srednjoškolskom centru „Vasilije Ostroški“ svake godine, na žalost moram ovo da kažem, učenika je sve manje, kao i na području opštine, regije i u državi.  Gubimo kvantitet, ali ono što nam je utjeha možda, da ne gubimo kvalitet. Dokazi za to su uspjesi naših učenika. Samo ove školske godine, naši učenici su prvaci države u programiranju. Pobijedili su na M:tel konkursu na dodatku sa novim uređejem. Ekipa je bila prva u državi BiH, dalje se plasirali na takmičenje u Beogradu i tamo su takođe postigli dobar rezultat u veoma jakoj konkurencijirekao je.

Slika

Foto: infocentar.ba

On je naglasio da pored toga, škola je u Republici Srpskoj prva iz ruskog jezika. Naša učenica Milica Borovčanin je pobijedila na republičkom takmičenju u poznavanju ruskog jezika, a prije par dana je osvojila i prvo mjesto i to po drugi put na Literarnom konkursu Donja Gradina na temu „Dani sjećanja“ povodom obilježavanja proboja Jasenovačkih logoraša i genocida NDH nad Srbima.

- Na ovom konkursu je učestovao ogroman broj učenika i u tako jakoj konkurenicji ona je dvostruki pobjednik. Povodom slave, prve godine fokus smo stavili na našeg Svetitelja Vasilija Ostroškog. Prošle godine smo pričali o uspjesima naših učenika. Ove godine hoćemo da stavimo fokusa na ljude koji pomažu Srednjoškolskom centru „Vasilije Ostroški“. Svaka pomoć u ovim vremenima u našem skromnom budžetu je dobrodošla. Pomaže nam da ostvarimo ove rezultate kakve prave naši učenici i nekako stavljamo u drugi plan te ljude koji nam pomažu, svako u svom domenu, u skladu sa svojim mogućnostima, ali zaista bez tih ljudi bilo bi nemoguće da funkcionišemo – naveo je on.

Profesor srpskog jezika i književnosti Ana Marić, oragnizovala je sa svojim učenicima i kolegama svečanu proslavu posvećenu Danu i slavi škole.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo voditi Dramsku sekciju u Srednjoškolskom centru. Učenici su zaista zainteresovani za rad u sekciji. Oni su talentovani u različitim segmentima, neko za glumu, neko za pjevanje, neko za recitaciju. Tako da je slava škole i prilika da sve njihove talente sumiramo u jednu cjelinu – rekla je ona.

Prema njenim riječima ovo polugodište je zaista bilo uspješno. Učenici su organizovali više humanitarnih predstava. Riječ je predstavama za dijete kome je bila potrebna novčana pomoć za liječenje, humanitarnu za prikupljanje sredstava za učeničku ekskurziju i organizovali muzej poezije.

Na pitanje novinara da li ima generacija koje će da nastave njihovim stopama Marićeva je odgovorila.

- Mislim da svaki profesor treba da prenese učenicima ljubav prema njegovom predmetu. Ja se trudim da im prenesem ljubav prema književnosti, pozorištu i umjetnosti generalno. Večeras prvi put nastupaju učenici prvog razreda Informatičke gimnazije i mogu reći da su veoma odgovorni, baš sam ponosna na njih i mislim da će oni biti sjajni članovi Dramske sekcije – objasnila je ona.

Maturant Pavle Borovčanin koji želi upisati Pravni fakultet je predstavio program večeri sa recitacijom, pjevanjem i glumom.

- Glumim u predstavi „Lajanje na zvijezde“ glavnog lika Mihajla Kneževića koga je u tom ikoničnom filmu dočarao Dragan Mićanović.  Slava škole nam mnogo znači i unaprijed se zahvaljujem svim ljudima koji su se odazvali našem pozivu – rekao je on.

Slika

Foto: infocentar.ba

U proteklnoj godini brojne institucije i pojedici pomogli su rad ove školske ustanove i pružili podršku. Tim povodom zahvalnice su uručene preduzeću Romanija putevi a.d. Sokolac, koji su asfaltirali pješačke staze. Za podršku u radu SŠC zahvalnice su uručene Slobodanu Amoviću zamjeniku gradonačelnika Grada Istočno Sarajevo, direktoru Pošte Srpske a.d. – Radna jedinica Sokolac Mladenu Odoviću, opštini Han Pijesak i Policijskoj stanici Sokolac. Zahvalnice za podršku talentovanim učenicima uručene su Opštini Sokolac, ŠG „Romanija“ Sokolac , ŠG „Visočnik“ Han Pijesak, Omega d.o.o, Etno naselje „Kum“, Lager Pak d.o.o, Vet Guard d.o.o. i Globus travel Pale, dok je za podršku u organizaciji regionalnih takmičenja zahvalnica uručena JU Sportsko – rekreativnom centru Sokolac.

Komentari 0
Povezane vijesti
Molitveno saborovanje u Hramu čudotvorne Ikone Trojeručice Molitveno saborovanje u Hramu čudotvorne Ikone Trojeručice
U subotu obilježavanje 83 godina od podizanja ustanka na Romaniji U subotu obilježavanje 83 godina od podizanja ustanka na Romaniji
Sokočanin prevario štićenika Centra za mentalno zdravlje za 17.000 KM Sokočanin prevario štićenika Centra za mentalno zdravlje za 17.000 KM
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    11h 13m
    3
  • Zemljotres u BiH
    12h 48m
    0
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    21h 12m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    20h 9m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    14h 52m
    9