Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“

14.05.2024. 14:04
0
ИЗВОР: infocentar.ba

У Парохијском дому Романијске Лазарице синоћ је одржана Духовна академија, којом су ученици и професори соколачке средње школе обиљежили крсну славу, светитеља и чудотворца Светог Василија Острошког. Поводом Дана школе у оквиру свечаности уручене су захвалнице, те изведена представа Лајање на звијезде у организацији драмске секције.

Директор Дејан Боровчанин је подсјетио да се слава школе обиљежава од 2013. године. Дан школе  реализујемо уз помоћ наших ученика, чланова Драмске секције, професорице Ане Марић и наравно свих вас који сте овдје присутни.

- У Средњошколском центру „Василије Острошки“ сваке године, на жалост морам ово да кажем, ученика је све мање, као и на подручју општине, регије и у држави.  Губимо квантитет, али оно што нам је утјеха можда, да не губимо квалитет. Докази за то су успјеси наших ученика. Сaмо ове школске године, наши ученици су прваци државе у програмирању. Побиједили су на М:тел конкурсу на додатку са новим уређејем. Екипа је била прва у држави БиХ, даље се пласирали на такмичење у Београду и тамо су такође постигли добар резултат у веома јакој конкуренцијирекао је.

Слика

Фото: infocentar.ba

Он је нагласио да поред тога, школа је у Републици Српској прва из руског језика. Наша ученица Милица Боровчанин је побиједила на републичком такмичењу у познавању руског језика, а прије пар дана је освојила и прво мјесто и то по други пут на Литерарном конкурсу Доња Градина на тему „Дани сјећања“ поводом обиљежавања пробоја Јасеновачких логораша и геноцида НДХ над Србима.

- На овом конкурсу је учестовао огроман број ученика и у тако јакој конкуреницји она је двоструки побједник. Поводом славе, прве године фокус смо ставили на нашег Светитеља Василија Острошког. Прошле године смо причали о успјесима наших ученика. Ове године хоћемо да ставимо фокуса на људе који помажу Средњошколском центру „Василије Острошки“. Свака помоћ у овим временима у нашем скромном буџету је добродошла. Помаже нам да остваримо ове резултате какве праве наши ученици и некако стављамо у други план те људе који нам помажу, свако у свом домену, у складу са својим могућностима, али заиста без тих људи било би немогуће да функционишемо – навео је он.

Професор српског језика и књижевности Ана Марић, орагнизовала је са својим ученицима и колегама свечану прославу посвећену Дану и слави школе.

- Велика ми је част и задовољство водити Драмску секцију у Средњошколском центру. Ученици су заиста заинтересовани за рад у секцији. Они су талентовани у различитим сегментима, неко за глуму, неко за пјевање, неко за рецитацију. Тако да је слава школе и прилика да све њихове таленте сумирамо у једну цјелину – рекла је она.

Према њеним ријечима ово полугодиште је заиста било успјешно. Ученици су организовали више хуманитарних представа. Ријеч је представама за дијете коме је била потребна новчана помоћ за лијечење, хуманитарну за прикупљање средстава за ученичку екскурзију и организовали музеј поезије.

На питање новинара да ли има генерација које ће да наставе њиховим стопама Марићева је одговорила.

- Мислим да сваки професор треба да пренесе ученицима љубав према његовом предмету. Ја се трудим да им пренесем љубав према књижевности, позоришту и умјетности генерално. Вечерас први пут наступају ученици првог разреда Информатичке гимназије и могу рећи да су веома одговорни, баш сам поносна на њих и мислим да ће они бити сјајни чланови Драмске секције – објаснила је она.

Матурант Павле Боровчанин који жели уписати Правни факултет је представио програм вечери са рецитацијом, пјевањем и глумом.

- Глумим у представи „Лајање на звијезде“ главног лика Михајла Кнежевића кога је у том иконичном филму дочарао Драган Мићановић.  Слава школе нам много значи и унапријед се захваљујем свим људима који су се одазвали нашем позиву – рекао је он.

Слика

Фото: infocentar.ba

У протеклној години бројне институције и поједици помогли су рад ове школске установе и пружили подршку. Тим поводом захвалнице су уручене предузећу Романија путеви а.д. Соколац, који су асфалтирали пјешачке стазе. За подршку у раду СШЦ захвалнице су уручене Слободану Амовићу замјенику градоначелника Града Источно Сарајево, директору Поште Српске а.д. – Радна јединица Соколац Младену Одовићу, општини Хан Пијесак и Полицијској станици Соколац. Захвалнице за подршку талентованим ученицима уручене су Општини Соколац, ШГ „Романија“ Соколац , ШГ „Височник“ Хан Пијесак, Омега д.о.о, Етно насеље „Кум“, Лагер Пак д.о.о, Vet Guard д.о.о. и Globus travel Пале, док је за подршку у организацији регионалних такмичења захвалница уручена ЈУ Спортско – рекреативном центру Соколац.

Коментари 0
Повезане вијести
Молитвено саборовање у Храму чудотворне Иконе Тројеручице Молитвено саборовање у Храму чудотворне Иконе Тројеручице
У суботу обиљежавање 83 година од подизања устанка на Романији У суботу обиљежавање 83 година од подизања устанка на Романији
Сокочанин преварио штићеника Центра за ментално здравље за 17.000 КМ Сокочанин преварио штићеника Центра за ментално здравље за 17.000 КМ
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 24m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 23m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 59m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 20m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 3m
    9