Obilježena 81 godina od stradanja Srba u Starom Brodu

22.03.2023. 17:31
0
IZVOR: srna.rs

Mučenici izgube sve zemaljsko, ali dobiju sve nebesko, neprolazno, rekao je danas Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je u Starom Brodu kod Višegrada služio parastos žrtvama pokolja u ovom mjestu stradalim na praznik Mladenci 1942. godine od ustaša predvođenih Jurom Francetićem.

Mitropolit Hrizostom rekao je da je najvažnije da je Bog sačuvao Srbe od zaborava.

- Iako su nam od 1946. godine nametali zaborav, da se ničega ne sjećamo, Bog nas je sačuvao od zaborava. Došlo je vrijeme slobode kad možemo da se sjetimo i njih ovdje bačenih u rijeku Drinu. I ne samo da se sjetimo - nego da se molimo Bogu za njih, da budemo sa njima ovdje, da tugujemo i da se radujemo da smo ih imali kao mučenike - naveo je mitropolit Hrizostom u obraćanju prisutnima.

Mitropolit je naglasio da mučenici izgube sve zemaljsko, ali dobiju sve nebesko, vječno, neprolazno.

- Oni su za nas uvijek živi, mi ih pominjemo i to je nagrada koju mučenici imaju. Rijeka Drina je velika naša tuga, ali i naš ponos. Spomenik koji je podignut je prevazilaženje tuge i okretanje ka radosti koju očekujemo, a to je radost vaskrsenja svih u Hristu Gospodu - rekao je mitropolit Hrizostom.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da pokolj nad srpskim stanovništvom ne smije pasti u zaborav.

- Želja nam je da se ovakav događaj ne zaboravi, a naša vjera kaže da moramo oprostiti - istakao je Đurević.

Đurević je naglasio da je planirano da uz pomoć Vlade Republike Srpske bude završen put koji je prije nekoliko godina probijen, da on bude asfaltiran kako bi svi koji žele mogli da što lakše dođu do ovog mjesta.

Tokom ustaške ofanzive mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji. Jedan broj ljudi se utopio u rijeci Drini, bježeći od ustaša.

Najmasovnije ubijanje je izvršeno 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja 1942. godine.

U Starom Brodu je u osveštan Spomen-muzej starobrodskim žrtvama u okviru obilježavanja 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije.

U Spomen-muzeju postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.

Spomen-muzej osveštao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom. Spomen-muzej je uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika, a izgradnju su finansirali Miodrag Davidović Daka i Spasoje Albijanić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Stari Brod - svjedočanstvo Đorđa Viškovića Stari Brod - svjedočanstvo Đorđa Viškovića
Sjećanje na Goraždanina Rada Jovanovića- tvorca antologijskih pjesama narodne muzike Sjećanje na Goraždanina Rada Jovanovića- tvorca antologijskih pjesama narodne muzike
Sjećanje na književnog velikana Vojislava Ilića Sjećanje na književnog velikana Vojislava Ilića
Najčitanije
 • Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
  5h 37m
  6
 • Godišnjica stradanja Milice Rakić
  5h 37m
  0
 • Posni roštilj od krompira
  20h 34m
  0
 • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
  20h 39m
  0
 • Srpska legalizuje isplatu plate u koverti
  19h 18m
  2