Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka

21.09.2024. 13:51
0
IZVOR: srna.rs

Predstavnici opštinske Boračke organizacije iz Kalinovika položili su danas cvijeće kod spomen-ploče, gdje je služen pomen za sve poginule u oslobodilačkim ratovima, a povodom obilježavanja 142 godine od Uloškog ustanka.

Nataša Gligorić, praunuka Pere Tunguza, obraćajući se okupljenima osvrnula se na istorijske događaje koje je vodio njen pradjed Pero.

Ona je istakla da je njen pradjed trajno obilježio ratna događanja ovog kraja u Prvoj i Drugoj nevesinjskoj pušci.

- Nakon što je ustanak ugušen, moj pradjed je otišao u egzil odakle mu nije bilo povratka do kraja života - naglasila je Gligorićeva.

Ona je podsjetila da su u tom ustanku koji je vođen prije 142 godine učestvovali, osim Srba, i muslimani ovog kraja koji su se složno borili protiv austrougarskog okupatora i dodala da je ustanak u krvi ugušen.

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pjesnik i publicista Petar Aškraba Zagorski, koji vodi porijeklo iz porodice vođa ustanka, govorio je o porijeklu Pere Tunguza.

On je naveo da Pero vodi porijeklo od plemena Orlovića i da je rođen u selu Slivlja da je ratovao i u prvom ustanku 1875. i u drugom 1882. godine.

- Bio je poseban junak koji nije čekao ni na koga - rekao je on i dodao da se značenje prezimena Tunguz prevodi kao onaj koji hoće udariti.

Pjesnik i muzičar Goran Duka pročitao je brojnim gostima danas u Ulogu dio monodrame koju je svojevremno preuzeo pokojni glumac Nebojša Glogovac sa namjerom da je izvodi u pozorištu, ali ga je smrt u tome pretekla.

Monodrama "Arambaše" je govorila o junaštvu učesnika Prvog i Drugog ustanka, odnosno Prve i Druge nevesinjske puške, odnosno uloških ustanaka.

Organizator Milan Vujović, koji je osmislio ovogodišnji program obilježavanja Uloškog ustanka, rekao je da je ovo druga godina da se obilježava ovaj ustanak i da imaju namjeru da to preraste u tradiciju.

- Nadamo se da će se Ulog obnoviti i dobiti mjesto koje mu pripada. Uloški ustanak podigli su ljudi koji nisu mogli da trpe ni turski, ni austrougarski zulum - zaključio je Vujović.

U Crkvi Svetog Vasilija u Ulogu u opštini Kalinovik prethodno je služena liturgija povodom obilježavanja 142 godine od Uloškog ustanka.

U večeri između 10. i 11. januara 1882. godine, oko 5.000 srpskih ratnih dobrovoljaca iz Hercegovine diglo se na ustanak protiv austrougarske okupacije BiH.

Ustanak je nazvan Druga nevesinjska puška, odnosno Hercegovačko-bokeljski ustanak.

Cilj ustanka bio je da pravoslavni Srbi oslobode Foču, a Srbi muhamedanske vjeroispovijesti Sarajevo.

Osim toga, cilj je bio i stvaranje slobodnog koridora ka Raškoj oblasti i Zeti.

Oslobođenje Foče pokušalo je oko 3.000 dobrovoljaca. Komandant srpskih dobrovoljaca bio je Pero Tunguz, a član Saveza dobrovoljaca Kraljevine /danas Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca/ Srbije od njenog osnivanja 1903. godine.

On je učestvovao i kao dobrovoljac u Prvom svjetskom ratu, iako je bio tada u poznim godinama.

Uloški ustanak ugušen je u krvi u aprilu 1882. godine.

- Preživjeli ustanici su pomilovani, osim vođa ustanka, dok su pojedinci pružali oružani otpor sve do novembra iste godine - navodi se u tekstu Udruženja ratnih dobrovoljaca.

Spomenik hajdučkom harambaši i serdaru zagorskom i nevesinjskom Peri Tunguzu, nalazi se na Morinama na brdu Jakomir, a podigao ga je njegov sin Danilo i porodica Tunguz u znak sjećanja na slavnog pretka i ustaničkog vođu u dvije Nevesinjske puške, prve 1875. protiv Turaka i druge protiv Austrougara 1882. godine.

  • Slika
  • Slika

Foto: srna.rs

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na Uloški ustanak Sjećanje na Uloški ustanak
Obilježavanje 142. godišnjice od Uloškog ustanka u Ulogu Obilježavanje 142. godišnjice od Uloškog ustanka u Ulogu
Vuković: Predizborni plakat Sladoja nije problematičan Vuković: Predizborni plakat Sladoja nije problematičan
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    3h 12m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    21h 14m
    7
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    23h 14m
    3
  • Trik kako da ukiselite kupus
    22h 50m
    0
  • Šta vozači treba da redovno provjeravaju?
    22h 0m
    0