Obilježeno 165 godina hrama Svetog Prokopija u Visokom

21.07.2022. 13:57
0
IZVOR: srna.rs

Srpska pravoslavna crkvena opština Visoko proslavila je danas 165 godina Hrama Svetog velikomučenika Prokopija u ovom mjestu i hramovnu slavu, a obilježavanju je prisustvovao veći broj vjernika, pretežno raseljenih Visočana.

Nakon služenja svete liturgije, ophodila je litija oko hrama, a slavski ručak je obavljen u Domu Svetog Save u Visokom.

Kum slave je bio Nikša Ćurić koji trenutno živi u Banjaluci, a rodom je iz visočkog sela Grad.

Paroh blažujski, administrator za Visoko protojerej Miljan Rađenović izjavio je novinarima da Hram Svetog velikomučenika Prokopija ima istorijsku vrijednost i jedan je od najstarijih u srednjoj Bosni.

- Hram je u velikoj obnovi uz blagoslov Njegovog visokopreostveštenstva mitropolita Hrizostoma koji se za to založio zato što se u ovom gradu vrednuje ova crkva i mnogo je značajna. Ova crkva se obnavlja, jer je zub vremena učinio svoje, kao i sva dešava kroz koja je prošla - naveo je Rađenović.

Paroh Rađenović je dodao da je hram dosta oštećen i da se renoviranjem pokušava vratiti u prvobitno stanje kako bi za godinu moglo da se obavi osveštanje.

Rađenović je dodao da na ovom području skromno živi mali broj Srba, ali da su odani Crkvi, vjeri i da ih ovaj dan saborovanja i sveta liturgija okupljaju.

- To im je duhovna hrana, gdje zajedno sa sveštenicima koji ovdje dolaze i služe osjećaju sigurnost i toplinu. Mi se trudimo da učinimo što više i da kao Crkva budemo njima na korist i da ih poučimo - istakao je paroh Rađenović.

Paroh navodi da, prema njihovoj evidenciji, u Visokom trenutno ima oko 30 pravoslavnih domova.

On je zahvalio svima koji pomažu obnovu Hrama, te dodao da su predviđene zahvalnice, između ostalih, ministru za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Milošu Lučiću, te gradonačelniku Visokog Mirzi Ganiću.

Rađenović je podsjetio da se u Hramu nalazi jedna od najpoznatijih i najvećih zbirki ikona na prostoru BiH, koja je nastala od poklona parohijana, ali i donošenjem ikona iz crkava u Sarajevu.

Visočanin Slobodan Nikolić izjavio je Srni da svake godine dolazi na slavu Hrama, te da mu je drago što je svake godine prisutan veliki broj vjernika.

Nikolić, koji živi u Visokom, ističe da trenutno nema problema, ali da uslovi života u ovom mjestu mogu da biti bolji.

- U Visokom je prije rata živjelo 8.200 Srba, a sada ih je oko 200. Podatak je poražavajući, ali bez obzira na to, uglavnom svi raseljeni dolaze na slavu Hrama koji danas slavi 165 godina postojanja. Drago je i meni što sam ovo dočekao, imam godina, ali sam došao da prisustvujem slavi - istakao je Nikolić.

Hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom izgrađen je 1857. godine.

Dio hrama obnovljen je 1998. godine, odnosno urađena je fasada, uz finansijsku pomoć Grčke pravoslavne crkve.

Ferman o gradnji crkve, pisana dokumentacija i sva crkvena arhiva izgorjeli su u požaru 1941. godine.

Zbirka se sastoji od stotinjak ikona, a veći broj odnosi se na ikone rađene u tehnici kaširanja papira na drvo. Najstarija ikona urađena je u vizantijskom ikonografskom maniru i potiče iz 15. vijeka.

Crkva je 8. marta 2004. godine, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Nacionalni spomenik čine crkva, crkveno dvorište, ogradni zid, ulazna kapija, parohijski dom i pokretno nasljeđe, koje čini 18 ikona.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju molitveni pomen sahranjenim na groblju Rezakovina kod Visokog U nedjelju molitveni pomen sahranjenim na groblju Rezakovina kod Visokog
Obilježeno 166 godina hrama Svetog Prokopija u Visokom Obilježeno 166 godina hrama Svetog Prokopija u Visokom
Hram u Visokom sutra proslavlja 166 godina postojanja Hram u Visokom sutra proslavlja 166 godina postojanja
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    13h 1m
    0
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    13h 18m
    2
  • U četvrtak otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo
    7h 58m
    3
  • Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
    12h 23m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    13h 54m
    5