Обиљежено 165 година храма Светог Прокопија у Високом

21.07.2022. 13:57
0
ИЗВОР: srna.rs

Српска православна црквена општина Високо прославила је данас 165 година Храма Светог великомученика Прокопија у овом мјесту и храмовну славу, а обиљежавању је присуствовао већи број вјерника, претежно расељених Височана.

Након служења свете литургије, опходила је литија око храма, а славски ручак је обављен у Дому Светог Саве у Високом.

Кум славе је био Никша Ћурић који тренутно живи у Бањалуци, а родом је из височког села Град.

Парох блажујски, администратор за Високо протојереј Миљан Рађеновић изјавио је новинарима да Храм Светог великомученика Прокопија има историјску вриједност и један је од најстаријих у средњој Босни.

- Храм је у великој обнови уз благослов Његовог високопреоствештенства митрополита Хризостома који се за то заложио зато што се у овом граду вреднује ова црква и много је значајна. Ова црква се обнавља, јер је зуб времена учинио своје, као и сва дешава кроз која је прошла - навео је Рађеновић.

Парох Рађеновић је додао да је храм доста оштећен и да се реновирањем покушава вратити у првобитно стање како би за годину могло да се обави освештање.

Рађеновић је додао да на овом подручју скромно живи мали број Срба, али да су одани Цркви, вјери и да их овај дан саборованја и света литургија окупљају.

- То им је духовна храна, гдје заједно са свештеницима који овдје долазе и служе осјећају сигурност и топлину. Ми се трудимо да учинимо што више и да као Црква будемо њима на корист и да их поучимо - истакао је парох Рађеновић.

Парох наводи да, према њиховој евиденцији, у Високом тренутно има око 30 православних домова.

Он је захвалио свима који помажу обнову Храма, те додао да су предвиђене захвалнице, између осталих, министру за људска права и избјеглице у Савјету министара Милошу Лучићу, те градоначелнику Високог Мирзи Ганићу.

Рађеновић је подсјетио да се у Храму налази једна од најпознатијих и највећих збирки икона на простору БиХ, која је настала од поклона парохијана, али и доношењем икона из цркава у Сарајеву.

Височанин Слободан Николић изјавио је Срни да сваке године долази на славу Храма, те да му је драго што је сваке године присутан велики број вјерника.

Николић, који живи у Високом, истиче да тренутно нема проблема, али да услови живота у овом мјесту могу да бити бољи.

- У Високом је прије рата живјело 8.200 Срба, а сада их је око 200. Податак је поражавајући, али без обзира на то, углавном сви расељени долазе на славу Храма који данас слави 165 година постојања. Драго је и мени што сам ово дочекао, имам година, али сам дошао да присуствујем слави - истакао је Николић.

Храм Светог великомученика Прокопија у Високом изграђен је 1857. године.

Дио храма обновљен је 1998. године, односно урађена је фасада, уз финансијску помоћ Грчке православне цркве.

Ферман о градњи цркве, писана документација и сва црквена архива изгорјели су у пожару 1941. године.

Збирка се састоји од стотињак икона, а већи број односи се на иконе рађене у техници каширања папира на дрво. Најстарија икона урађена је у византијском иконографском маниру и потиче из 15. вијека.

Црква је 8. марта 2004. године, одлуком Комисије за очување националних споменика БиХ, проглашена националним спомеником БиХ. Национални споменик чине црква, црквено двориште, оградни зид, улазна капија, парохијски дом и покретно насљеђе, које чини 18 икона.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежено 166 година храма Светог Прокопија у Високом Обиљежено 166 година храма Светог Прокопија у Високом
Храм у Високом сутра прославља 166 година постојања Храм у Високом сутра прославља 166 година постојања
Помоћ за унутрашњу обнова Храма Светог Прокопија у Високом Помоћ за унутрашњу обнова Храма Светог Прокопија у Високом
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    16h 25m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    16h 7m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    17h 1m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    13h 56m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    12h 58m
    0