Obilježeno 29 godina od zločina na Papratnoj njivi

20.09.2021. 19:13
0
IZVOR: Radio Foča

Služenjem pomen parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća kod spomenika na Papratnoj njivi obilježeno je 29 godina od stradanja 42 civila i vojnika ubijenih u zasjedi na starom putu Miljevina-Kalinovik.  

Na tom mjestu muslimanska vojska je 20. septembra 1992. godine iz zasjede napala kamion Vojske Republike Srpske u kome su bile i izbjeglice iz Trnova. Među njima i više žena.

Unakrsnu vatru ručnih bacača niko nije preživio, a među najmlađim žrtvama bili su Slobodan Mastilo sa nepunih 16 godina i sedamnaestogodišnja Dragana Džilit.

Aleksandra Šolaja na Papratnoj njivi izgubila je oba roditelja.

- Ovdje su mi poginuli roditelji, Savka i Ratomir Golijanin, i još pola familije. Od toga je prošlo 29 godina, niko nije odgovarao, a kao što se kaže mrtva usta ne pričaju. Čuli smo da mnogi koji bi svjedočili, nažalost, nisu među živima. Tako da, ne vjerujem da će ikad iko odgovarati - rekla je Šolaja.

Svijeće su prislužene i na ostacima izgorjelog kamiona koji uz spomenik podsjeća na zločin za koji još uvijek niko nije odgovarao.

Iz Opštinske boračke organizacije navode da su Tužilaštvo BiH i SIPA pokrenuli istragu, ali da problem predstavlja nedostatak svjedoka.  

- Prvo što ovdje, na licu mjesta, niko nije ostao živ, a potom što su mnogi preminuli. Moguće da postoje izjave tadašnjih komandira, ali ne znamo gdje su. Ako Tužilaštvo hoće može da uzme izjave od muslimana i da njih ispita ko je počinio ovaj zločin - rekao je predsjednik Predsjedništva BO Foča Srđan Stanković.

Uz porodice stradalih, parastosu su prisustvovale delegacije organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te lokalnih uprava Foče, Trnova i Kalinovika.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godina od masakra u Malom Orašju i Duboni Godina od masakra u Malom Orašju i Duboni
Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici
U paklu Skenderije U paklu Skenderije
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 53m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    1h 17m
    0
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    22h 10m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    16h 1m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    1h 11m
    0