Obilježeno 29 godina od zločina u Dobrovoljačkoj

10.05.2021. 13:48
0
IZVOR: Katera

Kod spomen-obilježja u Miljevićima, parastosom, polaganjem vijenca i cvijeća, obilježeno je 29 godina od stravičnog zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Obilježavanju su prisustvovali u ime Vlade Republike Srpske ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, u ime Narodne skupštine Srpske poslanik Miroslav Vujičić, te predstavnici institucija Republike Srpske, rukovodstva grada Istočno Sarajevo i njenih opština, kao i delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, kao nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović je rekao da je kolona pripadnika JNA mučki napadnuta i 25 godina od kraja rata za taj zločin niko nije odgovarao.

- Čuo sam da je Tužilaštvo intenziviralo rad na ovom slučaju, međutim, interesuje me koliki će biti intenzitet njihovog djelovanja. Možda će da čekaju da se desi kao sa Jovanom Divljakom, koji je učestvovao u ovim napadima, da umre i da umru svi oni koji su zločine počinili, pa da se predmet zatvori, kao da se ništa nije desilo – istakao je Milinović.

On je napomenuo da je u Skoplju bio dogovoren mirni izlazak kolone JNA iz Sarajeva i po tom dogovoru u mirnodobskom poretku kolona je i krenula, a vojska je tada ranjiva i nije sposobna da pruži otpor i da se bori.

- Ovo nije jedini slučaj zločina. Teški zločin počinili su i pripadnici Petog korpusa tzv. Armije BiH i ovaj i mnogi drugi zločini poznati su javnost jer su snimani kamerom, a za to niko nije odgovarao – naglasio je Milinović.

On je istakao da do danas nema optužnica po komandnoj odgovornosti, pitajući se, dokle će srpske žrtve da čekaju da se zločinci izvedu pred lice pravde i kazne.

Poručnik Željko Pantelić koji je 2. maja 1992. ranjen u Komandi 2. vojne oblasti, a dan kasnije i zarobljen u Dobrovoljačkoj ulici tokom mirnog povlačenja JNA iz Sarajeva, dugo je prikupljao svjedočenja onih koji su preživjeli ovaj zločin i objavio knjigu.

- Zahvaljujući Centru za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, dokumentacije do koje sam došao, napisao sam knjigu „Ničiji vojnici“ o dešavanjima u Dobrovoljačkoj ulici – rekao je Pantelić.

On je istakao da je pokušao da da odgovore na pitanja kako je počeo rat u BiH, o slučaju Dobrovoljačka, kao i o „izdaji i prekrašaju dogovora vojnog vrha muslimanske strane i političkog vrha tadašnje BiH“.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i, posebno, paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali osvjedočeni predratni sarajevski kriminalci.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se početkom maja 1992. mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. Prvi napad je izvršen 2. maja napadom na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefone.

Bilans krvavog pira iznosi 42 ubijena vojnika i civila, i to u Domu JNA jedan, Radničkom univerzitetu "Đuro Đaković" tri, na Skenderiji 14, Dobrovoljačkoj ulici devet i na drugim lokacijama u Sarajevu 13.

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, a od toga 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA.

Ranjeno je 71 vojno lice, od toga 10 oficira, četiri građanska lica i 28 vojnika JNA - u Domu JNA 26, Radničkom univerzitetu tri, Skenderiji tri, Komandi Druge vojne oblasti 30, Dobrovoljačkoj ulici šest, a na drugim lokacijama 26.

Obilježavanje ovog događaja je pomjereno sa  3. na 10.maj jer se parastosi ne služe sedam dana prije i poslije Vaskrsa.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    16h 27m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    18h 46m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    19h 13m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    21h 53m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    14h 34m
    0