Obilježeno 29 godina odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca

21.07.2021. 13:14
0
IZVOR: Katera
Rukovodstvo opštine Istočna Ilidža i predstavnici porodica poginulih boraca, demobilisani borci VRS i RVI, predstavnici Boračke organizacije "Ilidžanski borac" i građani Istočne Ilidže prisustvovali su danas obilježavanju Dana odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca.
 
Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Slobodan Maunaga rekao je novinarima da se danas obilježava i krsna slava Spomen-kapele Prokopovdan, gdje su upisana imena svih poginulih boraca sa teritorije naselja Vojkovići, Grlica i Krupac.
 
- U kapeli su ispisana 146 imena poginulih boraca Vojkovića, Grlice i Krupca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Ta naselja su podnijela veliki teret, a jedna od najznačajnijih odbrana ovog dijela bio je 4. avgust na Blaženu Mariju, kad su komšije iz Hrasnice napali Vojkoviće - kaže Maunaga.
 
Slika
Spomen-kapela /Foto: Katera
 
Maunaga ističe da je tokom odbrane ovog dijela sadašnje Istočne Ilidže stradalo 146 boraca, a ranjeno oko 650 njih.
 
Učesnica ovogodišnjeg Marša odbrane u Vojkovićima Anja Kenjić kaže da ova manifestacija treba da se održava svake godine i da ne treba zaboraviti sve ono što se dogodilo u prošlosti.
 
Predsjednik Odbora porodica poginulih boraca u ''Ilidžanskom borcu'' Nemanja Močević kaže da se Marš odbrane održava u čast ljudi koji su položili živote za odbranu Vojkovića, Grlice i Krupca, te da je obaveza mladih danas da čuvaju uspomenu na njih i ovaj događaj održavaju uvijek, da se nikad ne zaboravi.
 
Demobilisani borac prve kategorije VRS Danilo Beribaka je dodao da svake godine na današnji dan dođe u Vojkoviće i pridruži se Maršu odbrane do Ilinjače, gdje se sa saborcima prisjeti stradanja srpske vojske i napada muslimanskih snaga na Vojkoviće.
 
Beribaka dodaje da su srpski vojnici junački i uspješno branili i odbrani ovu teritoriju sadašnje opštine Istočna Ilidža i Republiku Srpsku.
Komentari 0
Povezane vijesti
Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    18h 37m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    13h 20m
    5
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    23h 52m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    15h 20m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    21h 38m
    0