Обиљежено 29 година одбране Војковића, Грлице и Крупца

21.07.2021. 13:14
0
ИЗВОР: Катера
Руководство општине Источна Илиџа и представници породица погинулих бораца, демобилисани борци ВРС и РВИ, представници Борачке организације "Илиџански борац" и грађани Источне Илиџе присуствовали су данас обиљежавању Дана одбране Војковића, Грлице и Крупца.
 
Предсједник Предсједништва Борачке организације "Илиџански борац" Слободан Маунага рекао је новинарима да се данас обиљежава и крсна слава Спомен-капеле Прокоповдан, гдје су уписана имена свих погинулих бораца са територије насеља Војковићи, Грлица и Крупац.
 
- У капели су исписана 146 имена погинулих бораца Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату. Та насеља су поднијела велики терет, а једна од најзначајнијих одбрана овог дијела био је 4. август на Блажену Марију, кад су комшије из Храснице напали Војковиће - каже Маунага.
 
Слика
Спомен-капела /Фото: Катера
 
Маунага истиче да је током одбране овог дијела садашње Источне Илиџе страдало 146 бораца, а рањено око 650 њих.
 
Учесница овогодишњег Марша одбране у Војковићима Ања Кењић каже да ова манифестација треба да се одржава сваке године и да не треба заборавити све оно што се догодило у прошлости.
 
Предсједник Одбора породица погинулих бораца у ''Илиџанском борцу'' Немања Мочевић каже да се Марш одбране одржава у част људи који су положили животе за одбрану Војковића, Грлице и Крупца, те да је обавеза младих данас да чувају успомену на њих и овај догађај одржавају увијек, да се никад не заборави.
 
Демобилисани борац прве категорије ВРС Данило Берибака је додао да сваке године на данашњи дан дође у Војковиће и придружи се Маршу одбране до Илињаче, гдје се са саборцима присјети страдања српске војске и напада муслиманских снага на Војковиће.
 
Берибака додаје да су српски војници јуначки и успјешно бранили и одбрани ову територију садашње општине Источна Илиџа и Републику Српску.
Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Сутра Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог свештеномученика Петра у Војковићима Сутра Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог свештеномученика Петра у Војковићима
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    13h 6m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 2m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    12h 6m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    8h 59m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 56m
    0