Obilježeno 79 godina od stradanja Srba i Jevreja na Šušnjaru

02.08.2020. 15:58
0
IZVOR: nezavisne.com

Na lokalitetu spomen kompleksa Šušnjar u Sanskom Mostu, koji je posvećen žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata, danas je obilježena 79. godišnjica stradanja 5.500 Srba i Jevreja koje su svirepo ubile ustaše na Ilindan 1941. godine.

Zbog aktuelne higijensko epidemiološke situacije, obilježavanje je održano uz restriktivne mjere i uz prisustvo manjeg broja posjetilaca nego što je bio slučaj prethodnih godina.

Započelo je služenjem svete liturgije u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu, a potom nastavljeno parastosom i pomenom za stradale na Šušnjaru.

Istaknuto je još jednom kako ovaj strašni zločin mora biti opomena budućim naraštajima kako se zlo više nikada i nikome ne bi ponovilo.

- Mi smo ovdje da svjedočimo da su ovi ljudi postojali, da nisu izbrisani iz istorije i našeg pamćenja kao što su zločinci željeli. Naša sveta moralna i civilizacijska dužnost mora biti da ubijeni na Šušnjaru nikada ne budu zaboravljeni - podvučeno je na ovome skupu.

I ovoga puta upućen je apel i poziv  svim nadležnim instuticijama da se zaštiti od devastacije spomen kompleks na Šušnjaru.

Nakon vjerskog čina, vijence i cvijeće na spomenik žrtvama fašističkog terora položile su delegacije i građani koji su prisustvovali ovom događaju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kojić: Na Đurđevdan počelo srpsko stradanje u Podrinju na koje Zapad žmuri Kojić: Na Đurđevdan počelo srpsko stradanje u Podrinju na koje Zapad žmuri
Ni nakon 29 godina nema kazne za masakr u Medarima Ni nakon 29 godina nema kazne za masakr u Medarima
Da li se u rezoluciji pominje odsijecanje srpskih glava? Da li se u rezoluciji pominje odsijecanje srpskih glava?
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    23h 18m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    19h 50m
    4
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    22h 34m
    0
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    18h 12m
    0
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    14h 44m
    0