Обиљежено 79 година од страдања Срба и Јевреја на Шушњару

02.08.2020. 15:58
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На локалитету спомен комплекса Шушњар у Санском Мосту, који је посвећен жртвама фашистичког терора из Другог свјетског рата, данас је обиљежена 79. годишњица страдања 5.500 Срба и Јевреја које су свирепо убиле усташе на Илиндан 1941. године.

Због актуелне хигијенско епидемиолошке ситуације, обиљежавање је одржано уз рестриктивне мјере и уз присуство мањег броја посјетилаца него што је био случај претходних година.

Започело је служењем свете литургије у Цркви светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту, а потом настављено парастосом и поменом за страдале на Шушњару.

Истакнуто је још једном како овај страшни злочин мора бити опомена будућим нараштајима како се зло више никада и никоме не би поновило.

- Ми смо овдје да свједочимо да су ови људи постојали, да нису избрисани из историје и нашег памћења као што су злочинци жељели. Наша света морална и цивилизацијска дужност мора бити да убијени на Шушњару никада не буду заборављени - подвучено је на овоме скупу.

И овога пута упућен је апел и позив  свим надлежним инстутицијама да се заштити од девастације спомен комплекс на Шушњару.

Након вјерског чина, вијенце и цвијеће на споменик жртвама фашистичког терора положиле су делегације и грађани који су присуствовали овом догађају.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни послије 32 године нико није одговорао за злочине над Србима у Пофалићима Ни послије 32 године нико није одговорао за злочине над Србима у Пофалићима
„Корана ко рана“ – Страдање Срба у селу Рујница код Цазина (одломак) „Корана ко рана“ – Страдање Срба у селу Рујница код Цазина (одломак)
Којић: На Ђурђевдан почело српско страдање у Подрињу на које Запад жмури Којић: На Ђурђевдан почело српско страдање у Подрињу на које Запад жмури
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    2h 55m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    13h 13m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    13h 19m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    13h 17m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    12h 8m
    0