Obilježevanje 80 godina od zloglasne "Novosadske racije"

23.01.2022. 09:48
1
IZVOR: SRNA

U Novom Sadu danas će biti obilježeno 80 godina od zloglasne "Novosadske racije", u kojoj je mađarska okupaciona vojska na najsuroviji način pobila i pod led Dunava bacila više hiljada nedužnih ljudi, pretežno Srba i Jevreja, ali i Roma i Rusa.

Programom Odbora za obilježavanje "Novosadske racije" predviđeno je da se prisutnim na Keju prvo obrati novosadski gradonačelnik Miloš Vučević.

Potom će pomene služiti sveštenici Srpske pravoslavne crkve i vjerski predstavnici Jevrejske zajednice.

"Novosadska racija" je naziv za pogrom koji su mađarski fašisti Mikloša Hortija izvršili nad Srbima i Jevrejima u Novom Sadu tokom Drugog svjetskog rata.

"Racija" je sprovedena u Novom Sadu i okolnim mjestima od 21. do 23. januara 1942. godine, a ostaće upamćena kao jedan od najsurovijih zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu nad nedužnim civilima.

Obilježavanje neviđenog pogroma nad ovim nedužnim ljudima biće održano na platou Keja žrtava racije, kod spomenika "Porodica" u 12.00 časova.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Mladen 27.01.2022. 02:44
    Eto koliko nam je nesrecna udba I komunjarstina ‘isprala’ mozak -Jevrejska zajednica u Srbiji ovaj datum obiljezava kao GENOCID nad Jevrejima od strane nacista i madzarske vojske u njihovoj sluzbi a Srbi kazu RACIJA !!!
    Sta reci?
    Da li je i cjela NDH bila racija?
    Bratstvo I jedinstvo i danas vazi za Srbe? Koga se stidimo da ovaj i mnoge druge gnusne zlocine nad Srpskim narodom nazovemo pravim imenom?
    Hajde vrli istoricari - objasnite.
Povezane vijesti
Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu? Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    27m
    3
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    23h 23m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    18h 8m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    15h 7m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    16h 19m
    0