Objavljen dokumentarac “Od Jasenovca do Oluje”

03.08.2024. 20:29
1
IZVOR: glassrpske.com

Čitav dvadeseti vijek je bio vijek stradanja, vijek patnje. Svako srpsko stratište jeste povezano, svaka rana je duboka. Vrhunac pakla jeste bilo stvaranje i postojanje NDH, a nastavak genocida usljed zaborava je zločinačka akcija „Oluja“.

Mile Budak autor ustaškog plana za srpsko stanovništvo „jednu trećinu ubiti, drugu protjerati, a treću pohrvatiti (pokatoličiti)“, nije ni svjestan koliko mu se ostvarila strategija. Kolone izbjeglica iz Oluje su kolone potomaka onih koji nisu svirepo ubijeni u Jasenovcu. Sem valute, himne dvije hrvatske države vezuje i genocidna politika u kojoj su nastali i u kojoj su izvršili konačno etničko čišćenje.

Postoje izvještaji da su se nacisti zgražavali nad metodama ubijanja ustaša. Takmičenja u klanju, inovatnivni metodi ubijanja bolesnih, žena i djece postala su odlika koje se ni danas njihovi potomci ne stide. Ideje Ante Starčevića koje je Ante Pavelić obogatio idejama hrvatskog nacionalizma su se otelotvorile u najmonstruozniju klanicu poznatu našoj civilizaciji, a koliko je duboko ukorijenjen taj fenomen nam svjedoči i danas javno propagiranje tih elemenata u etnički čistoj Hrvatskoj državi.

O kakvoj se kolgomeratu javi i kako će se zahvaliti Srbima za slobodu koju su im podarili nakon Prvog svjetskog rata najbolje je govorio Jovan Dučić stihovima „S tuđinskom si kamom puzio po blatu, S krvološtvom zvera, pogane hijene, Da bi mučki udar s leđa dao Bratu, I ubio porod u utrobi žene. Još bezbrojna groblja zatravio nisi, A krvavu kamu u nedrima skrivaš, Sa vješala starih novi konop visi, U sumraku uma novog gazdu snivaš.“

Čitava Nezavisna Država Hrvatska je bila logor za naš narod.

Samo neki od brojnih i velikih stratišta su Jasenovac, Stara Gradiška, Stupačinovo Logor na ostrvu Pagu, sastojao se iz dva dijela: logor Slana i logor Metajna, Đakovo, Gospić, Jadovno, Caprag, Lepoglava, Danica u Koprivnici, Kerestinec, Kruščica – kraj Travnika, logor blizu Zlatara (u hrv. Zagorju), uglavnom za žene i djecu, Jastrebarsko logor za djecu, Vila Luburić, dečji logor u Livnu i Donja Gradina i mnogi brojni. NDH je izmislila i posjedovala logore za djecu, one koje nisu prekrstili i od njih napravili nove Janjičare njih su najsvirepije moguće poklali i satrali im porijeklo i potomstvo.

Jasenovac je jedini koncentracioni logor za masovno istrebljenje u zabilježenoj istoriji iz kog su se oslobodili sami logoraši. Proboj je odlučen iz najvećeg očaja, oko 600 logoraša je krenulo, a samo 117 preživjelo proboj. Nezapamćen zločin Srbi su zaboravili i zbratimili su se sa svojim dželatima.

U ime Jugoslavije pod komandom Josipa Broza Tita zaboravili smo naše jame, naša stratišta, pepeo smo prosuli po krvi predaka i tako osigurali da se prolije i krv potomaka. Onaj ko nakon Jasenovca zaspe na Titovoj klupi, budi ga Oluja. MASPOK, ali i stalno tinjanje ustaštva najavilo je nova stradanja. Jasenovac je postao ogledalo savremene Hrvatske države, zato se i desila Oluja.

Kame žedne krvi su se ponovo pokrenule svoju zločinačku mašineriju. Srbi su pružali otpor, ali kao i 10. aprila 1941. godine tako je i sada Zapadni svijet opet bio na strani dželata. Potomci logoraša su protjerani sa svoga vekovnog ognjišta.

Da se ne bi ponovili Jasenovac i Oluja, bitno je da se sjećamo, da pamtimo i da sebe opominjemo.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    grkzorba 04.08.2024. 11:43
    da se ne bi ponovila oluja nije samo bitno da se sjecamo. bitno je da nas vodje ne izdaju.ovi sad na vlasti bi prvi pravac beograd da metak opali a onaj od tamo bi drzo pridike o miru i toleranciji.bitno je i da imamo poledjinu u jakim silama poput kine i rusije da brane nase interese i za ne daj boze pomognu.jer i hrvastka ne bi ostvarila nezavisnost 90ih bez podrske nejmacke i sad-a.
Povezane vijesti
Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa
Počela molitvena proslava Svetih novomučenika Jasenovačkih Počela molitvena proslava Svetih novomučenika Jasenovačkih
Sutra molitvena proslava Svetih novomučenika jasenovačkih Sutra molitvena proslava Svetih novomučenika jasenovačkih
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 56m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 38m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 6m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 27m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 36m
    0