Objavljena knjiga poezije i proze nastale u bihaćkom zatvoru 1915. godine

07.02.2022. 18:06
0
IZVOR: nezavisne.com

"Almanah tajnog đačkog društva iz Tuzle. Poezija i prozni radovi nastali u bihaćkom zatvoru 'Kula' 1915. godine" naziv je knjige ovih dana objavljene u izdanju Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske, Arhiva Republike Srpske i Muzeja Kozare.

Kako saopštavaju iz Muzeja Kozare, knjigu su priredili Vedrana Adamović i Borivoje Milošević, dok recenzije potpisuju Đorđe Mikić, Zoran Pejašinović i Vladan Vukliš. Knjiga je, saopštavaju dalje,  obima 166 stranica.

- Kada posmatramo srpsku omladinu iz Bosne i Hercegovine za vrijeme austrougarske vladavine, tuzlanska grupa đaka predstavlja važan dio opšteg omladinskog pokreta. Konstantan je rad na sebi pripadnika ovog tajnog đačkog društva. Stvaranje u zatvoru pratimo još iz banjalučkog perioda, da bi se nastavilo i u Bihaću 1915. godine. Tu se rodio 'Almanah' koji je izrađen u 'Kuli' i prepisan u nekoliko primjeraka - javljaju iz Muzeja Kozare.

Kako javljaju dalje, urednici su bili Stevan Hakman i Teodor Ilić, dok je na prvoj unutrašnjoj stranici "Almanaha" plavom olovkom u boji navedeno da je pisao, povezao i naslovnu stranicu uradio Sreten Stojanović.

- Jedan primjerak Mladen Stojanović šalje roditeljima uz napomenu: 'Pripazite dobro na 'Almanah' što sam vam poslao. On je čisto naš literarni plod. Sve su ovo naši originalni radovi.' U njemu pratimo pjesnička ostvarenja braće Stojanović, iako Mladena, uz Branka Juzbašića već tada izdvajaju kao nekog ko upada u oči 'brojem publikovanih radova i zanimljivošću svoje literarne ličnosti' - stoji u saopštenju Muzeja Kozare.

"Almanah", kako zaključuju, predstavlja dragocjen izvor za proučavanje stvaralaštva kasnije nazvane mladobosanske generacije.

- On je dokaz da i u najtežim danima omladina koja je težila promjenama, uprkos svemu, ima jedan pozitivan i napredan pristup, ne odričući se stvaralaštva ni tada. Naposljetku, to je još jedan prilog proučavanju veleizdajničkih đačkih procesa na prostoru BiH u periodu Prvog svjetskog rata - zaključuju u Muzeju Kozare.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih
Teška saobraćajka u Banjaluci, dvije osobe prevezene na UKC Teška saobraćajka u Banjaluci, dvije osobe prevezene na UKC
Napad u Bihaću: Izboden bivši svjetski vicešampion u kikboksu Napad u Bihaću: Izboden bivši svjetski vicešampion u kikboksu
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    13h 42m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    16h 1m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    16h 28m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    19h 8m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    11h 49m
    0