Објављена књига поезије и прозе настале у бихаћком затвору 1915. године

07.02.2022. 18:06
0
ИЗВОР: nezavisne.com

"Алманах тајног ђачког друштва из Тузле. Поезија и прозни радови настали у бихаћком затвору 'Кула' 1915. године" назив је књиге ових дана објављене у издању Удружења архивских радника Републике Српске, Архива Републике Српске и Музеја Козаре.

Како саопштавају из Музеја Козаре, књигу су приредили Ведрана Адамовић и Боривоје Милошевић, док рецензије потписују Ђорђе Микић, Зоран Пејашиновић и Владан Вуклиш. Књига је, саопштавају даље,  обима 166 страница.

- Када посматрамо српску омладину из Босне и Херцеговине за вријеме аустроугарске владавине, тузланска група ђака представља важан дио општег омладинског покрета. Константан је рад на себи припадника овог тајног ђачког друштва. Стварање у затвору пратимо још из бањалучког периода, да би се наставило и у Бихаћу 1915. године. Ту се родио 'Алманах' који је израђен у 'Кули' и преписан у неколико примјерака - јављају из Музеја Козаре.

Како јављају даље, уредници су били Стеван Хакман и Теодор Илић, док је на првој унутрашњој страници "Алманаха" плавом оловком у боји наведено да је писао, повезао и насловну страницу урадио Сретен Стојановић.

- Један примјерак Младен Стојановић шаље родитељима уз напомену: 'Припазите добро на 'Алманах' што сам вам послао. Он је чисто наш литерарни плод. Све су ово наши оригинални радови.' У њему пратимо пјесничка остварења браће Стојановић, иако Младена, уз Бранка Јузбашића већ тада издвајају као неког ко упада у очи 'бројем публикованих радова и занимљивошћу своје литерарне личности' - стоји у саопштењу Музеја Козаре.

"Алманах", како закључују, представља драгоцјен извор за проучавање стваралаштва касније назване младобосанске генерације.

- Он је доказ да и у најтежим данима омладина која је тежила промјенама, упркос свему, има један позитиван и напредан приступ, не одричући се стваралаштва ни тада. Напосљетку, то је још један прилог проучавању велеиздајничких ђачких процеса на простору БиХ у периоду Првог свјетског рата - закључују у Музеју Козаре.

Коментари 0
Повезане вијести
Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ
Напад у Бихаћу: Избоден бивши свјетски вицешампион у кикбоксу Напад у Бихаћу: Избоден бивши свјетски вицешампион у кикбоксу
Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО) Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО)
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 54m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 29m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 28m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 55m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 47m
    0