Objavljena knjiga „Rođeni da vječno žive“ Milanka Čobovića

05.04.2021. 14:49
1
IZVOR: Katera

Knjiga „Rođeni da vječno žive“ autora Milanka Čobovića iz Pala, kao svojevrsna spomenica sarajevsko-romanijskim dobrovoljcima sa preko 7.200 imena, ugledala je svjetlost dana u izdavaštvu Narodne biblioteke Pale.

Čobović kaže da je ova knjiga nastala nakon deset godina rada na prikupljanju podataka putem raznih arhiva, dokumenata, starih novina i drugih načina, kako bi na jednom mjestu obuhvatio podatke za 2.066 dobrovoljaca sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

- Ova knjiga je svojevrsna spomenica sarajevsko-romanijskim dobrovoljcima koji su učestvovali u Velikom ratu. Ne radi se tu samo o solunskim dobrovoljcima, nego uopšte o svim dobrovoljcima. Neki od njih su kao dobrovoljci učestvovali u ratu nedočekavši Solunski front, te sam smatrao potrebnim da i njih pomenem u ovoj knjizi – kaže Čobović.

Slika

 Čobović ističe da se u ovoj knjizi nalaze imena srpskih dobrovoljaca sa područja Sarajevsko-romanijske regije, odnosno današnjih opština Han Pijesak, Rogatica, Sokolac, Pale, Istočni Stari Grad, Trnovo, Hadžića i čitavog nekadašnjeg i sadašnjeg grada Sarajeva.

- Prikupljeni su podaci za 2.066 dobrovoljaca, od toga u knjizi je objavljeno 455 njihovih fotografija. Neke fotogragrafije nemaju ni njihovi potomci, a pronalazio sam ih u starim dokumentima, novinama, sve moguće arhive sam obišao i prikupio podatke – kaže Čobović.

Dodaje da, osim dobrovoljaca, u ovoj knjizi se može naći spisak od 1.112 osoba koji su stradali u nekom od austrougarskih logora za Srbe.

- U knjizi ima spisak i 309 osoba koje su pobili žandarmi i šuckori, 558 osoba koji su poginuli kao austrougarski vojnici, 907 osoba koji su mobilisani, a za čiju sudbinu se ne zna, te 2.183 osobe kojima su tadašnje vlasti oduzele bh. državljanstvo zato što su otišle sa srpskom vojskom – ističe Čobović.

On dodaje da u ovoj knjizi se pominje ukupno 7.200 imena, te smatra da će malo biti porodica koje u knjizi „Rođeni da vječno žive“ neće pronaći nekog svog pretka.

Slika

Kaže da projekat istraživanja i prikupljanja podataka o srpskim dobrovoljcima i drugim učesnicima rata nije završen ovom knjigom, te da je već počeo sa pisanjem dopunjenog izdanja.

- Biće sigurno još dobrovoljaca koji će se pomenuti, jer ja radim na drugom, dopunskom izdanju. Nadam se da će se poslije ovoga javiti potomci onih koji nisu pomenuti da ih stavimo u to drugo izdanje – kaže Čobović.

Izdavač knjige „Rođeni da vječno žive“ je Narodna biblioteka Pale, za izdavača Bojan Čvoro. Urednik i redaktor izdanja je Željko Grujić, recenzent je profesor Draga Mastilović, korice je radio Pavle Čobović, dok je lektor, korektor, dizajn i prelom knjige uradila Jelena Lučić.

Autor se za štampanje knjige posebno zahvaljuje brojnim donatorima, Srbima iz dijaspore, kao i lokalnim privrednicimai tadašnjem načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiši Ćosiću i načelniku opštine Pale Bošku Jugoviću na pomoći.

Knjiga „Rođeni da vječno žive“ već se nalazi u prodaji po cijeni od 30 KM, a istu možete kupiti u prostorijama Narodne biblioteke Pale, u zgradi Kulturnog centra ili ličnog kod autora Milanka Čobovića, koji stanuje u naselju Koran, ulica Serdar Janka Vukotića broj 23.

Biografija autora:

Milanko Čobović je rođen 1959. godine u selu Rusanovići, opština Rogatica, a od 1983. godine živi na Palama. Po zanimanju je diplomirani politikolog, trenutno penzioner, oženjen i otac dvoje djece.

Učesnik je proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, borac prve kategorije. Ukazom predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića odlikovan je Srebrnom medaljom za hrabrost, a iz rata je izašao sa činom potporučnika. 

Objavio je "Guslarske pjesme" (1997), "Epske narodne pjesme iz otadžbinskog rata" (1998), "Volim tebe, Romanijo goro" (2001), "Romanijo, podgorjeli kraju" 1 i 2 (2007), "Čobovići, porodično stablo" (2008), "Sočice i Sočičani (2009), "Monografija Sočica u opštini Rogatica" (2010) i "Čobovići roda Vukotića" (2016). 

Autor je i tri guslarske pjesme: "Volim tebe, Romanijo goro", "Ranku Jakovljeviću" i "Krvava Žepa".

 

 

Razgovarao: Miljan Rašević

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Ratko Đurđić - Patko Đurđić 16.10.2022. 22:05
    Pozdrav.!

    Ja imam jednu (dobronamjernu) primjedbu,
    a ona se sastji u sledećem:..
    ..SRBI su narod, a jezik kojim govore je SRPSKI JEZIK,..
    ..koji ima više 'varijanti',.. kako u izgovoru (ekavski,. ijekavski,.....),..
    ..tako i u pisanju (ĆIPILICA i LATINICA)..
    ..npr. ekavska se piše ĆIPILICOM,. a ijekvski LATINICOM..
    ..ne znam da li je ovo i 'PRAVILO'..
    ..ali ZNAM da je to jedino 'logično' pisanje...

    još jedan pozdrav od
    'jednog zahvalnog',.. na ovoj (i ovakvoj) knjizi..!
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    14h 29m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    15h 44m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    21h 35m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    20h 2m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    21h 54m
    0