Od danas podnošenje zahtjeva za podsticaje na povećanje plata

01.01.2023. 10:40
0
IZVOR: srna.rs

Privredni subjekti u Republici Srpskoj koji su isplatili povećanu platu radnicima u periodu jul-decembar 2022. godine u odnosu na mjesec početne plate, od danas mogu da podnesu zahtjev za dodjelu podsticaja za povećanje plate zaposlenih.

Zahtjev se podnosi posredstvom aplikacije “e podsticaj” koja se nalazi na internet stranici Ministarstva privrede i preduzetništva, a koja će biti aktivna od danas do 1. marta, saopšteno je ranije iz resornog ministarstva.

Nakon što aplikacija automatski potvrdi da je zahtjev ispravno popunjen i uspješno elektronski dostavljen, privredni subjekt štampa, potpisuje i ovjerava dio zahtjeva koji se odnosi na opšte podatke, te vrši njegovu dostavu Ministarstvu privrede i preduzetništva u pisanoj formi.

Zahtjev u pisanoj formi sadrži bar-kod koji se dodjeljuje nakon uspješne elektronske dostave, a smatra se podnesenim kada se Ministarstvu dostavi odštampani dio zahtjeva sa bar kodom.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva podsjećaju da su izmjenama Zakona o posticajima u privredi i donošenjem novog Pravilnika o postupku dodjele podsticaja za povećanje plata radnika, utvrđena nova pravila za podsticaj.

Privredni subjekt može ostvariti pravo na podsticaj za povećanje plate samo za radnike sa kojima je zasnovao radni odnos najkasnije do prvog dana za mjesec početnog iznosa plate, odnosno najkasnije 1. decembra 2021. godine.

Za obračunski period jul-decembar 2022. godine, za mjesec početne plate primjenjivaće se iznos plate isplaćen za decembar 2021. godine.

- Prema zakonskom rješenju, u slučaju da je radniku za mjesec početnog iznosa plate isplaćena plata niža od važeće najniže plate u Republici Srpskoj, pri obračunu iznosa podsticaja primjenjivaće se trenutno važeća najniža bruto plata u iznosu od 942,83 KM /neto plata 650 KM/ - pojašnjava se u saopštenju.

Izmjenama zakona propisano je da privredni subjekt ostvaruje podsticaj pojedinačno po radniku, u iznosu koji odgovara vrijednosti 70 odsto više plaćenih doprinosa i propisan je maksimalan iznos podsticaja u jednom obračunskom periodu od 1.000 KM po radniku.

Pojednostavljena je i procedura za podnošenje zahtjeva za podsticaj za povećanje plate kojom je ukinuta obaveza dostavljanja ugovora o radu.

U skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske, privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, od kojih jedan traje od 1. januara do 30. juna, a drugi od 1. jula do 31. decembra u jednoj kalendarskoj godini.

Po osnovu podsticaja za povećanje plata privrednim subjektima do je sada odobreno više od 45,5 miliona KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Trivić: Realan iznos najniže plate 750 KM Trivić: Realan iznos najniže plate 750 KM
Poziv za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi Poziv za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi
Što prije započeti pregovore o povećanju plata Što prije započeti pregovore o povećanju plata
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    14h 59m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    13h 54m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    8h 42m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    9h 48m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    18h 16m
    0