Održan sastanak povodom izgradnje kolektivne garaže na Mladičkom polju (FOTO)

25.03.2022. 15:48
1
IZVOR: katera.news

Dugogodišnji problem građana jednog dijela naselja Mladičko polja treba riješiti, a opština i saradnici sve, pa i projekat idejnog rješenja kolektivne garaže, u cilju urbanizacije ovog dijela opštine, radi javno i transparentno, rekao je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović nakon današnjeg sastanka sa stanarima Derokove i Besarovićeve ulice iz ovog dijela naselja.

-  U preduzetim koracima nismo otišli dalje od idejnog rješenja, tako da ne možemo govoriti o tome da smo počeli rješavati sami projekat bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa. Prvi korak je rješavanje tih odnosa ili uvažavanje vlasništva zemlje stanara, ukoliko se dokaže da je zaista tako, a potom i njihova kalkulacija u vrijednost izgradnje samog projekta – objasnio je Božović.

Prema njegovim riječima, planirana je izgradnja 46 garažnim mjesta pojedinačne veličine 22 metra kvadratna sastavljene od po 16 metara kvadratnih parking-prostora i 6 metara kvadratnih ostave, te da prema tržišnim cijena, ovakva vrsta objekta košta oko 30.000 KM. Takođe, kupac bi kroz ovu kupovino dobio i pravo na rezervaciju parking-mjesta ispred garaže.

On dodaje da učešće stanovnika u kupovini neće prelaziti više od 10.000 dok će ostatak sufinansirati Opština Istočna Ilidža.

- Ispred svakog garažnog planirano je i jedno parking-mjesto koje bi bilo u vlasništvu vlasnika garaže. Na krovu same garaže bilo bi 50 parking-mjesta koja bi bila javna za sve stanare koji, u ovom momentu, ne mogu obezbijediti garažno mjesto – izjavio je Božović.

Božović je istakao da je suština ovakvog projekta da svi dobiju dovoljno parking-mjesta u garažama ili javnom parkingu.

On je dodao da su mišljenja građana o izgradnji jednog ovakvog objekta podijeljena, ali da će stav ove opštine biti usaglašen sa stavom građana.

-  Mladičko polje se nalazi u drugoj zoni i neophodno je riješiti probleme stacionarnog saobraćaja. Pokušaćemo da zadovoljimo i uvažimo mišljenje stanovnika i kretaćemo se u okviru zakona. Ja sam legalista i sve će biti rađeno u okvir zakonskih propisa, ukoliko bude potrebe tražićemo opšti interes, isplatiti sve one koji su vlasnici zemljišta, ali i odgovoriti na pitanja koja su vezana za samo vlasništvo – rekao je Božović.

Stekli su se uslovi, ističe Božović, da počnemo sa urbanizacijom ovog dijela opštine.

- Imamo namjeru da iz budžeta Opštine finansiramo ili sufinansiramo ovaj projekat, i da, ukoliko upotpunosti izgradimo javne garaže, damo ih svim stanovnicima po jednakim uslovima, vodeći računa o svim socijalnim kategorijama i slojevima stanovništva – rekao je Božović

Simo Simić iz Derokove ulice 68 izrazio je svoje nezadovoljstvo, ističući da je opština nije riješila imovinsko-pravne odnose zemljišta na kojoj je planirana gradnja javne garaže.

-  Zemljište je privatna imovina stanara. Neka Opština vrati postupak na početak, riješi imovinsko-pravne odnose sa vlasnicima zemljišta, otkupi je, pa neka onda rade garaže – rekao je  Simić.

Stanarka Besarovićeve ulice 71 Maja Stanimirović istakla je da se u barakama i pomoćnim objektima koje su pojedini stanari pravili u ovom dijelu Mladica, prema njenim riječima, nalazi samo smeće.

- Moje komšije i ja smo za to da se idejno rješenje Opštine sprovede u djelo. Nadam se da ćemo se sve komšije usaglasiti i da ćemo svi dobiti garaže – rekla je ona.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Jovo Rosuljaš, jedan od stanara Derokove ulice 76 istakao je da ne pristaje na ovako rješenje opštine Istočna Ilidža.

- Još 2003. godine sam Opštini predao zahtjev o tome kako bi garaže trebalo da izgledaju. Neka nam dozvole da garaže pravimo po našem planu, imamo dva, možemo ih usaglasiti pa praviti po onome koji bude bolji i prihvatljiviji, i neka nam daju rok, a mi ćemo rušiti pomoćne objekte na ovom dijelu Mladica – rekao je on, ističući da je zemljište privatno, za šta ima i dokaze.

Nada Dmitrović iz Besarovićeve ulice 63 izjavila je da svi stanari Derokove i Besarovićeve ulice žele garaže, što po idejnom rješenju Opštine nije planirano, pa stoga, prema njenim riječim, treba napravi garaže za sve.

- To je jedini problem, svi želimo garaže, a ne da neki dobiju, neki ne. Inače, slažemo se sa tim da je ovakvo rješenje Opštine odlično – izjavila je Dmitrovićeva.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Anonimno 16.07.2022. 16:24
    Rusi tu ciganiju
Povezane vijesti
Košarac povukao odluku o dodjeli 5.000 KM Ruduljiću Košarac povukao odluku o dodjeli 5.000 KM Ruduljiću
Suvozač teško povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi u Istočnoj Ilidži Suvozač teško povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi u Istočnoj Ilidži
Božović osvojio 60,19 odsto glasova, Vujičić 39,81 odsto Božović osvojio 60,19 odsto glasova, Vujičić 39,81 odsto
Najčitanije
  • Košarac povukao odluku o dodjeli 5.000 KM Ruduljiću
    12h 39m
    9
  • Pisma čitalaca: Labud gladan, kućica mu mala, gađaju ga kamenjem
    13h 57m
    18
  • Suvozač teško povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi u Istočnoj Ilidži
    15h 4m
    0
  • Čiji je naš Andrić
    16h 51m
    1
  • Sutra glavni pretres protiv Amira Kujovića
    11h 52m
    6