Одржан састанак поводом изградње колективне гараже на Младичком пољу (ФОТО)

25.03.2022. 15:48
1
ИЗВОР: katera.news

Дугогодишњи проблем грађана једног дијела насеља Младичко поља треба ријешити, а општина и сарадници све, па и пројекат идејног рјешења колективне гараже, у циљу урбанизације овог дијела општине, ради јавно и транспарентно, рекао је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић након данашњег састанка са станарима Дерокове и Бесарoвићеве улице из овог дијела насеља.

-  У предузетим корацима нисмо отишли даље од идејног рјешења, тако да не можемо говорити о томе да смо почели рјешавати сами пројекат без ријешених имовинско-правних односа. Први корак је рјешавање тих односа или уважавање власништва земље станара, уколико се докаже да је заиста тако, а потом и њихова калкулација у вриједност изградње самог пројекта – објаснио је Божовић.

Према његовим ријечима, планирана је изградња 46 гаражним мјеста појединачне величине 22 метра квадратна састављене од по 16 метара квадратних паркинг-простора и 6 метара квадратних оставе, те да према тржишним цијена, оваква врста објекта кошта око 30.000 КМ. Такође, купац би кроз ову куповино добио и право на резервацију паркинг-мјеста испред гараже.

Он додаје да учешће становника у куповини неће прелазити више од 10.000 док ће остатак суфинансирати Општина Источна Илиџа.

- Испред сваког гаражног планирано је и једно паркинг-мјесто које би било у власништву власника гараже. На крову саме гараже било би 50 паркинг-мјеста која би била јавна за све станаре који, у овом моменту, не могу обезбиједити гаражно мјесто – изјавио је Божовић.

Божовић је истакао да је суштина оваквог пројекта да сви добију довољно паркинг-мјеста у гаражама или јавном паркингу.

Он је додао да су мишљења грађана о изградњи једног оваквог објекта подијељена, али да ће став ове општине бити усаглашен са ставом грађана.

-  Младичко поље се налази у другој зони и неопходно је ријешити проблеме стационарног саобраћаја. Покушаћемо да задовољимо и уважимо мишљење становника и кретаћемо се у оквиру закона. Ја сам легалиста и све ће бити рађено у оквир законских прописа, уколико буде потребе тражићемо општи интерес, исплатити све оне који су власници земљишта, али и одговорити на питања која су везана за само власништво – рекао је Божовић.

Стекли су се услови, истиче Божовић, да почнемо са урбанизацијом овог дијела општине.

- Имамо намјеру да из буџета Општине финансирамо или суфинансирамо овај пројекат, и да, уколико употпуности изградимо јавне гараже, дамо их свим становницима по једнаким условима, водећи рачуна о свим социјалним категоријама и слојевима становништва – рекао је Божовић

Симо Симић из Дерокове улице 68 изразио је своје незадовољство, истичући да је општина није ријешила имовинско-правне односе земљишта на којој је планирана градња јавне гараже.

-  Земљиште је приватна имовина станара. Нека Општина врати поступак на почетак, ријеши имовинско-правне односе са власницима земљишта, откупи је, па нека онда раде гараже – рекао је  Симић.

Станарка Бесаровићеве улице 71 Маја Станимировић истакла је да се у баракама и помоћним објектима које су поједини станари правили у овом дијелу Младица, према њеним ријечима, налази само смеће.

- Моје комшије и ја смо за то да се идејно рјешење Општине спроведе у дјело. Надам се да ћемо се све комшије усагласити и да ћемо сви добити гараже – рекла је она.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Јово Росуљаш, један од станара Дерокове улице 76 истакао је да не пристаје на овако рјешење општине Источна Илиџа.

- Још 2003. године сам Општини предао захтјев о томе како би гараже требало да изгледају. Нека нам дозволе да гараже правимо по нашем плану, имамо два, можемо их усагласити па правити по ономе који буде бољи и прихватљивији, и нека нам дају рок, а ми ћемо рушити помоћне објекте на овом дијелу Младица – рекао је он, истичући да је земљиште приватно, за шта има и доказе.

Нада Дмитровић из Бесаровићеве улице 63 изјавила је да сви станари Дерокове и Бесаровићеве улице желе гараже, што по идејном рјешењу Општине није планирано, па стога, према њеним ријечим, треба направи гараже за све.

- То је једини проблем, сви желимо гараже, а не да неки добију, неки не. Иначе, слажемо се са тим да је овакво рјешење Општине одлично – изјавила је Дмитровићева.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Анонимно 16.07.2022. 16:24
    Rusi tu ciganiju
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    15h 45m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    14h 40m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    9h 28m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 34m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    19h 2m
    0