Održana smotra folklornih društava u Istočnom Sarajevu

02.09.2022. 20:21
0
IZVOR: katera.news

Šesnaesti sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva nastavljen je večeras smotrom folklornih društava.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, koja je ujedno i generalni pokrovitelj manifestacije, rekao je da se organizovanjem ovakvih sabora obezbjeđuje postojanje srpskih kulturno-umjetničkih društava i prenošenje srpske istorije, tradicije i običaja.

On je podsjetio da je večerašnja smotra foklora trebala biti održana u porti Crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, ali je zbog loših vremenskih uslova održana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

- Večeras je trebalo da ispred opštine Istočna Ilidža u litiji ide do Crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama i da se pomolimo Bogu, pa onda da upriličimo prigodan program. Bez obzira na pomjeranje lokacije, veliki broj ljudi je došao – rekao je Božović.

Božović je pozvao sve sugrađane da se pridruže tokom vikenda i budu dio, kako kaže, najorganizovanijeg Sabora srpskog izvornog narodnog stvaralaštva do sada.

- Ovaj Sabor je manifestacija koja je prevazišla granice opštine Istočna Ilidža, grada Istočno Sarajevo, te postala možda najznačajnija manifestacija u Republici Srpskoj - dodao je on.

Kako kaže, to potkrjepljuje činjenica da se nekoliko godina unazad za određene aktivnosti ove manifestacije finansijska sredstva obezbjeđuju iz ministarstava iz Vlade Republike Srpske i ministarstava u Vladi Srbije.

- Posebno se zahvaljujemo pokrajinskom Fondu za izbjela i raseljena lica Autonomne pokrajine Vojvodine i njihovom direktoru Dušku Ćutili – zaključio je Božović.

Predsjednik Organizacionog odbora Ranko Skakavac rekao je da je veliko zadovoljstvo biti domaćin društvima iz Srbije, Crne Gore i Srpske.

- Posebno zadovoljstvo i čast je dolazak Pjevačkog društva „Peče“ iz Podgorice, na čelu sa najboljim guslarom svih srpskih zemalja Maksimom Vojvodićem, koji će večeras razveseliti publiku – rekao je Skakavac.

Najbolji guslar svih srpskih zemalja Maksim Vojvodić kaže da je do ove titule došao višegodišnjim radom i vježbom.

- Prvu titulu sam osvojio 2012. godine, kada sam imao dvanaest godina. Pet puta sam bio prvak u omladinskoj kategoriji, a nakon seniorske kategorije, postao sam prvak svih srpskih zemalja – objasnio je on.

Vojvodić se publici u Istočnom Sarajevu predstavio pjesmom „Srpska Sparta“, a kako kaže večerašnji nastup mu nije prvi u ovom gradu.

- Meni je ovdje odlično, u ovoj sali sam 2016. godine osvojio petu titulu prvaka. Dolazili smo i prije na Sabor u Vojkoviće, tako da se ovdje zaista ugodno osjećam – istakao je Vojvodić.

Sanja Milić iz Udruženje za očuvanje tradicije „Birač“ iz Vlasenice objasnila je da je ovo udruženje osnovano prije četiri godine, te da trenutno broji oko 105 članova.

- Ove godine se nadamo većem broju članova. U udruženju radimo u pet sekcija, škole za folkor, mala grupa, srednja, pripremljen ansambl i veterani – rekla je ona.

Milićeva ističe da na svakom gostovanju daju svoj maksimu da predstave srpsku kulturu, pjesme i igre te da su učestvovali na raznim festivalima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Prema njenim riječima, naredno odredište ovog udruženja je Međunarodni sabor folklora u Švajcarskoj.

Manifestacije u okiru ovog Sabora nastaviće se tokom vikenda. Sutra je takmičarski dio za društva koja su se prijavila, a u nedjelju je finalni dan. Tada je planirano da se ispred Osnovne škole „Aleksa Šantić“ u litiji krene do Crkve Svetog Petra sarajevskog, a tokom čitavog dana posjetioce očekuje takmičarski program, te proglašenje pobjednika i narodno veselje.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Komentari 0
Povezane vijesti
Oko 70 pjevačkih grupa na takmičenju ovogodišnjeg sabora u Vojkovićima (FOTO) Oko 70 pjevačkih grupa na takmičenju ovogodišnjeg sabora u Vojkovićima (FOTO)
Šest društava izvelo scenski prikaz običaja u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo (FOTO) Šest društava izvelo scenski prikaz običaja u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo (FOTO)
Scenski prikaz običaja danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo Scenski prikaz običaja danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Obilježavanje Dana učitelj(ic)a - 5. oktobar
    20h 9m
    0
  • Katastrofa na putu Jablanica - Mostar: U potpunosti nestala cesta kod Komadinovog vrela
    20h 17m
    0
  • Spašen dječak kojem su roditelji poginuli na licu mjesta
    13h 37m
    0
  • Nevrijeme odnijelo krov, šteta velika
    21h 58m
    0
  • Zemljotres u BiH
    23h 44m
    0