Šest društava izvelo scenski prikaz običaja u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo (FOTO)

02.09.2023. 17:22
0
IZVOR: katera.news

Sedamnaesti sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva, pod sloganom „Selo moje milo od rođenja“, nastavljen je danas scenskim prikazom običaja.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo predstavilo se šest društava koja su zadovoljila zadane kriterijume – napisan literarni rad na zadanu temu, scenski prikaz običaja dostavljen deset dana prije samog Sabora i pjevanje u takmičarskom dijelu pjevanja.

Predsjednik Organizacionog odbora Sabora Ranko Skakavac potvrdio je da su danas nastupali „Izvor“ iz Doboja, „Vlatko Vuković“ iz Bileće, „Mladost“ iz Pala, „Zavičaj“ iz Sokoca, „Mitrov danak“ iz Istočnog Novog Sarajeva i „Prosvjeta“ iz Prnjavora.

Ova društva su, kako kaže, obavezna da nastupe sutra u Vojkovićima, kada se, prema njegovim riječima, očekuje preko 70 društava.

Skakavac ističe da je Sabor iz godine u godinu sve masovniji, te da shodno tome šire i program i ubacuju po nešto novo.

- Raduje me što imamo sve više učesnika. Cilj pokretanja Sabora je uključivanje mladih u društva i njegove aktivnosti, a danas je prisutan veliki broj omladine, što očekujemo i sutra – rekao je on.

Rada Janjušić, iz Zavičajnog udruženja „Izvor“ iz Doboja, ističe da ovo društvo njeguje običaje i tradiciju naroda Sarajevsko-zeničke regije.

- Oko 25 nas smo izbjegli iz Sarajeva i Zenice u Doboj, ali čuvamo svoje običaje. Trudimo se da bar tako sačuvamo mrvicu toga što su radile naše majke, bake, prabake – rekla je ona, te dodala da su za danas pripremili prikaz svadbe od prije 100 godina u Visočkoj nahiji.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Prema riječima sedamdesetogodišnjeg Nikole Erića iz KUD „Mladost“, ovaj KUD ima oko 300 članova, a najveći problem je uključivanje mladih u aktivnosti društava.

Slobodan Komlenović, potpredsjednik KUD „Zavičaj“, istakao je da su se danas predstavili starim običajem babina.

- To je jedan predivan čin u životu mladih ljudi koji su se uzeli. Događaj kada se okupljaju najbliža robina, komšije i prijatelji u kući mladenaca ili roditeljskoj kući slavljenika da pripomognu mladoj porodici – naveo je on.

Radojka Tešanović, iz Udruženja „Mitrov danak“, ističe da joj je velika čast što ponovo učestvuju na Saboru u sve tri takmičarske discipline.

Ove godine su, kako kaže, prikazali pečenje rakije.

- Kod nas Srba je uvijek bilo i da se rađa i da se umire sa rakijom. Najjednostavnije je donijeti kazan i peći rakiju, treba pripremiti i sve uraditi da se taj lijepi čin pečenja rakije potroši u zdravlju i veselju – rekla je ona.

Posljednji dan Sabora je sutra, kada je planiran takmičarski dio - izvorno pjevanje u Vojkovićima.

Prema programu, u 10.30 časova krenuće defile od osnovne škole do crkve u Vojkovićima, gdje će u 11.00 časova početi takmičarski dio srpskog izvornog pjevanja, a potom i polaganje vijenaca ispred spomen-kapele i podizanje zastave uz himnu.

Od 14.00 do 16.00 časova biće upriličen ručak za učesnike sabora, a u 17.00 časova biće proglašeni pobjednici, a po završetku programa, biće održano narodno veselje na kojem će nastupiti „Goci bend“ i Miljan Miljanić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO) U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO)
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 25m
    0
  • Slani mafini
    13h 46m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 41m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 35m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 4m
    3