Одржана смотра фолклорних друштава у Источном Сарајеву

02.09.2022. 20:21
0
ИЗВОР: katera.news

Шеснаести сабор српског изворног народног стваралаштва настављен је вечерас смотром фолклорних друштава.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, која је уједно и генерални покровитељ манифестације, рекао је да се организовањем оваквих сабора обезбјеђује постојање српских културно-умјетничких друштава и преношење српске историје, традиције и обичаја.

Он је подсјетио да је вечерашња смотра фоклора требала бити одржана у порти Цркве Светог Василија Острошког на Вељинама, али је због лоших временских услова одржана у Културном центру Источно Ново Сарајево.

- Вечерас је требало да испред општине Источна Илиџа у литији иде до Цркве Светог Василија Острошког на Вељинама и да се помолимо Богу, па онда да уприличимо пригодан програм. Без обзира на помјерање локације, велики број људи је дошао – рекао је Божовић.

Божовић је позвао све суграђане да се придруже током викенда и буду дио, како каже, најорганизованијег Сабора српског изворног народног стваралаштва до сада.

- Овај Сабор је манифестација која је превазишла границе општине Источна Илиџа, града Источно Сарајево, те постала можда најзначајнија манифестација у Републици Српској - додао је он.

Како каже, то поткрјепљује чињеница да се неколико година уназад за одређене активности ове манифестације финансијска средства обезбјеђују из министарстава из Владе Републике Српске и министарстава у Влади Србије.

- Посебно се захваљујемо покрајинском Фонду за избјела и расељена лица Аутономне покрајине Војводине и њиховом директору Душку Ћутили – закључио је Божовић.

Предсједник Организационог одбора Ранко Скакавац рекао је да је велико задовољство бити домаћин друштвима из Србије, Црне Горе и Српске.

- Посебно задовољство и част је долазак Пјевачког друштва „Пече“ из Подгорице, на челу са најбољим гусларом свих српских земаља Максимом Војводићем, који ће вечерас развеселити публику – рекао је Скакавац.

Најбољи гуслар свих српских земаља Максим Војводић каже да је до ове титуле дошао вишегодишњим радом и вјежбом.

- Прву титулу сам освојио 2012. године, када сам имао дванаест година. Пет пута сам био првак у омладинској категорији, а након сениорске категорије, постао сам првак свих српских земаља – објаснио је он.

Војводић се публици у Источном Сарајеву представио пјесмом „Српска Спарта“, а како каже вечерашњи наступ му није први у овом граду.

- Мени је овдје одлично, у овој сали сам 2016. године освојио пету титулу првака. Долазили смо и прије на Сабор у Војковиће, тако да се овдје заиста угодно осјећам – истакао је Војводић.

Сања Милић из Удружење за очување традиције „Бирач“ из Власенице објаснила је да је ово удружење основано прије четири године, те да тренутно броји око 105 чланова.

- Ове године се надамо већем броју чланова. У удружењу радимо у пет секција, школе за фолкор, мала група, средња, припремљен ансамбл и ветерани – рекла је она.

Милићева истиче да на сваком гостовању дају свој максиму да представе српску културу, пјесме и игре те да су учествовали на разним фестивалима у Републици Српској и Србији.

Према њеним ријечима, наредно одредиште овог удружења је Међународни сабор фолклора у Швајцарској.

Манифестације у окиру овог Сабора наставиће се током викенда. Сутра је такмичарски дио за друштва која су се пријавила, а у недјељу је финални дан. Тада је планирано да се испред Основне школе „Алекса Шантић“ у литији крене до Цркве Светог Петра сарајевског, а током читавог дана посјетиоце очекује такмичарски програм, те проглашење побједника и народно весеље.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Коментари 0
Повезане вијести
Око 70 пјевачких група на такмичењу овогодишњег сабора у Војковићима (ФОТО) Око 70 пјевачких група на такмичењу овогодишњег сабора у Војковићима (ФОТО)
Шест друштава извело сценски приказ обичаја у Културном центру Источно Ново Сарајево (ФОТО) Шест друштава извело сценски приказ обичаја у Културном центру Источно Ново Сарајево (ФОТО)
Сценски приказ обичаја данас у Културном центру Источно Ново Сарајево Сценски приказ обичаја данас у Културном центру Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Обиљежавање Дана учитељ(иц)а - 5. октобар
    18h 7m
    0
  • Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела
    18h 15m
    0
  • Спашен дјечак којем су родитељи погинули на лицу мјеста
    11h 35m
    0
  • Невријеме однијело кров, штета велика
    19h 56m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    21h 42m
    0