Održana video-radionica "Kako snimiti film protiv nasilja?" u Istočnom Sarajevu

28.10.2022. 09:21
0
IZVOR: srna.rs

"Forum teatar" Istočno Sarajevo pokrenuo je video-radionicu za učenike osnovnih škola "Petar Petrović Njegoš" i "Sveti Sava" u Istočnom Sarajevu s ciljem usvajanja znanja koja će im pomoći da snime svoj prvi kratki film o temi suzbijanja maloljetničke delinkvencije.

Video-radionice, koje će biti realizovane u četiri ciklusa, pokrenute su u okviru projekta "Izazovi za mlade" posvećenog razvijanju i sprovođenju programa za suzbijanje maloljetničke delinkvencije u okviru projekta "Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu /ReLOaD2/".

Na radionicama su planirani video-sadržaji na kojima će nastati kratki film o temi suzbijanje maloljetničke delinkvencije, najbolja tri promotivna jednominutna filma i reportaža o projektu.

- Prvoj radionici u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo prisustvovalo je više od 25 članova Kluba `E budi DRUGačiji`, koju je vodio iskusni snimatelj i montažer Slobodan Tintor - kaže za Srnu koordinator ovog projekta Aleksandra Mitrić-Štifanić.

Ona je navela da će tokom radionica početnicima biti približena ova oblast i načini kreativnog video stvaralaštva - moći će da saznaju i nauče mnoštvo zanimljivih informacija iz istorije filma, da vrlo jednostavno usvoje i osnovne tehničke vještine potrebne za snimanje vlastitog filma, od ideje do realizacije.

Osnovci će saznati i kako je izgledao prvi igrani film, kako se sada snimaju filmovi, šta je kadar, ko sve učestvuje u snimanju filma, šta rade reditelj, scenarista, glumci, direktor fotografije, scenograf, kostimograf.

- Cilj nam je da djeca nauče ispravno korištenje video-medija i da savladaju proces i način stvaranja i montiranja kratkih video-filmova u saradnji sa novinarskom radionicom, a znanja i informacije najmlađima će pomoći da snime svoj prvi kratki film - pojašnjava Mitrić-Štifanić.

"Forum teatar" liderska je organizacija u Istočnom Sarajevu u radu sa mladima, posebno u oblasti edukacije o nasilju i zdravim stilovima života. Cilj je da se sprovođenjem istraživanja, edukativnih i kreativnih radionica i medijske kampanje podigne svijest mladih, obrazuje i utiče na promjene u ponašanju, da se promovišu osnovne vrijednosti rodne ravnopravnosti, prevencije nasilja, prevencije nasilja nad ženama i u porodici, kao i zdravi životni stilovi.

Projekat "Izazovi za mlade" finansira EU, realizuje Razvojni program UN, a sufinansira Grad Istočno Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja Mihajla Pupina Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja ...
Konkurs za nagradu – Dara Sekulić za 2024. godinu Konkurs za nagradu – Dara Sekulić za 2024. godinu
Održane MOI Republike Srpske u Istočnoj Ilidži (FOTO) Održane MOI Republike Srpske u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Okrugli sto o nasilju - Potrebno strogo sankcionisati nasilnike
    21h 24m
    1
  • Spomenik „Beli anđeo“ simbol vaskrsenja sarajevskih Srba iz uništenja (FOTO)
    16h 45m
    2
  • Obilježavanje Dana učitelj(ic)a - 5. oktobar
    13m
    0
  • Znate li šta kisela voda radi tijelu?
    17h 55m
    0
  • U Rogatici pronađeni oružje i municija
    23h 0m
    0