Priča o Staroj crkvi i muzeju u Sarajevu (VIDEO)

28.10.2023. 10:00
0
IZVOR: zaboravljenikorijeni.org

Sveti Sava donio je iz svete zemlje u Srbiju ruku Svete Tekle, učenice apostola Pavla iz prvog vijeka.

Nekoliko vijekova kasnije, upravo ovu ruku patrijarh srpski Arsenije Četvrti darovaće Staroj crkvi u znak zahvalnosti sarajevskim Srbima za odanost i plaćanje patrijaršijskih obaveza prema Otomanskim vlastima.

Među zidovima najstarije očuvane građevine u Sarajevu čuvaju se mošti nekoliko svetitelja, a među njima i kovčeg sa djetetom koga je po predanju zla maćeha bacila niz stepenice.

Svetim moštima mladenca poklanjaju se ne samo pravoslavci, nego i vjernici drugih religija, kako bi se molili za plodnost ili zdravlje svoje djece.

Veličanstveno zdanje krasi i bogati muzej sa preko 700 vrijednih eksponata - rukopisane knjige stare po nekoliko vijekova, ikone i slikarski radovi domaćih i stranih umjetnika, stari predmeti i novac.

Uz Staru Crkvu, kao najstariju očuvanu građevinu u Sarajevu, vezuje se i prva srpska osnovna škola u tom gradu iz 1539. godine. Sarajevo je prije dolaska Turaka, po ruskom carskom istoričaru i balkanologu Ivanu Jastrebovu, nosilo naziv "Zlatni do".

Autor vas poziva da pogledate novi dokumentarni film u kojem govore i starješina crkve protojerej Velimir Divljanović i dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči protojerej-stavrofor Vladislav Topalović.

Dođite i posjetite Staru crkvu i njen muzej u Sarajevu, kako biste se i sami uvjerili u vjersku, kulturnu i istorijsku vrijednost jednog od najznamenitijih hramova Srpske pravoslavne crkve.

Video: zaboravljenikorijeni.org

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    10h 51m
    0
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    11h 8m
    2
  • U četvrtak otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo
    5h 48m
    3
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    11h 44m
    4
  • Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
    10h 13m
    0