Održana Vidovdanska akademija u Istočnom Novom Sarajevu

28.06.2023. 22:16
0
IZVOR: srna.rs

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je održana Vidovdanska akademija na kojoj su učesnici muzikom, pjesmom i recitacijama ukazali na značaj Vidovdana.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da je zadovljstvo prisustvovati ovoj izuzetnoj manifestaciji kulture - tradicionalnoj Vidovdanskoj akademiji u okviru "Principovih dana".

- Mnoge sudbonosne odluke i dešavanja koja su opredijelila dalji put i budućnost srpskog naroda vezani su za Vidovdan. Velika je vrijednost `Principovih dana` i drago mi je da se održavaju sedmi put, što znači da postaju tradicionalna manifestacija - naglasio je Ćosić.

Ćosić je dodao da u gradu ne nedostaje manifestacija kulture, ali je potrebno raditi više na njihovoj promociji, kako bi građani pravovremeno bili informisani.

Jedan od učesnika Luka Novosel rekao je da akademija predstavlja krunu ove manifestacije, a Vidovan ima poseban značaj za srpski narod. On je ukazao na značaj organizovanja manifestacije, okupljanje i čuvanja tradicije.

Maja Novosel izvela je autorsku pjesmu posvećenu Vidovdanu, dok je devetogodišnja Mila Krstić, učenik Osnovne škole "Sveti Sava", recitovala pjesmu posvećenu ovom prazniku.

- Nemam tremu, dosta sam vježbala i sve je dobro prošlo - istakla je Krstićeva.

U holu Kulturnog centra večeras je otvorena i izložba petog saziva Likovne kolonije "Beli vuk".

Umjetnici iz Srpske i Srbije proteklih dana imali su priliku da u selu Tvrdimići stvaraju, a selektor Likovne kolonije "Beli vuk" Miloš Popović rekao je da je nastalo 17 djela koja su rađena tehnikama ulje i akril na platnu, te jedna skulptura.

- Djela ostaju u fundusu Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, a u planu su izložbe povodom pet godina održavanja ove kolonije - naveo je Popović.

Sutra, završnog dana manifestacije "Principovi dani" biće organizovana Konferencija beba od 18.30 časova na Trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    16h 24m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    15h 19m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    10h 7m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    11h 13m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    19h 41m
    0