Ogromna papirologija koči ostvarivanje prava RVI u Srpskoj

25.12.2021. 19:18
1
IZVOR: Katera

Ratni-vojni invalidi koji nisu bili stambeno zbrinuti u Republici Srpskoj još 2019. godine dobili su rješenje o stambenom zbrinjavanju u skladu sa Uredbom o stambenom zbrinjavanju  porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Tim rješenjem jedni su dobili stambene jedinice, dok su drugi dobili nepovratna novčana sredstva u iznosu do 8.000,00 KM za rekonstrukciju postojećih stambenih jedinica ili njihovu adaptaciju.

Među njima se našao i naš sugrađanin Srđan Jeremić, RVI iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata i borac Vojske Republike Srpske, koji za Kateru kaže da uprkos rješenju iz 2019. godine na njegovu adresu i dalje stižu dopisi iz resornog ministarstva i odjeljenja za opštu upravu opštine Istočno Novo Sarajevo o raznim drugim zahtjevima.

Ističe da je u prethodnom periodu, od kada ova priča traje, već predao svu potrebnu dokumentaciju, ali na njegovu adresu je ponovo 17. decembra stigao novi dopis da dostavi novu dokumentaciju.

- Čitava priča traje od 2019. godine, kada su nam tražili "milion" dokumenata i sve smo im predali, međutim ponovo su poslali novi zahtjev za dopunu dokumentacije - kaže Jeremić.

Nakon što je sve ove dokumente slao, od Jeremića ponovo traže rješenje nadležnog organa o priznatom statusu RVI i statusu borca za podnosioca zahtjeva koje je prošlo postupak revizije, dokazno sredstvo kojim se dokazuje postojeća stambena situacija za sve članove zajedničkog domaćinstva, poput ugovora o podstanarstvu, kopije računa, ugovor o kupoprodaji i drugo, dokaz o vlasništvu ili posjedu nekretnina prije 17.8.1990. za sve članove zajedničkog domaćinstva, uvjerenje o prijavi prebivališta sa podacima o prethodnim adresama prebivališta i dokaz o raspolaganju nekretninama i vrijednost tih nekretnina za sve članove zajedničkog domaćinstva.

Jeremić ističe da se ovaj problem odugovlači iz nekog razloga i previše dugo, te da svaki put iznova traže neke nove dokaze i novu dokumentaciju kako bi mogao dobiti novac koji mu pripada.

Dodaje da je u ovakvoj situaciji veliki broj RVI širom Republike Srpske, koji zbog papirologije nisu još uvijek ostvarili svoja prava.

  • Slika
  • Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Harin 25.12.2021. 19:52
    Nebi trebalo da papirologija bude problem ako je uredna i ispravna. Ako ima fusa onda nastaje problem pogotovo ako je status RVI dobio pod sumnjivim okolnostima. Znan sta govorim lik u toku rata ispo iz kamiona na glavu zgulio kozu sa glave u pitanju poderotina nikakva rana od metka ili gelera. Neko xy mu fino sredio invalidninu i lik je prima. Zato pravi RVI nazalost imaju male invalidnine zbog ovih laznjaka. Kakve crne revizije ovaj garant nikad nije ni iso pred komisiju.
Povezane vijesti
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    13h 57m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    12h 41m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    7h 26m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    4h 25m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    4h 31m
    0