Oko 15 pacijenata oboljelih od multiple skleroze Sarajevsko-romanijske regije na terapiji

30.05.2024. 15:58
1
IZVOR: katera.news

U našoj regiji i opštinama Han Pijesak, Rudo, Čajniče, Višegrad, Foča, Kalinovik i Goražde ukupno su registrovana 274 pacijenta oboljela od multiple skleroze, izjavila je specijalista neurologije u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu Olivera Pecelj povodom 30. maja, Svjetskog dana borbe protiv ove bolesti.

Od toga je, dodaje, oko 15 pacijenata Sarajevsko-romanijske regije na terapiji koja modifikuje prirodni tok bolesti. 

- Ostatak pacijenata zbrinjavamo u akutnim pogoršanjima liječenjm visokim dozama kortikosteroida - rekla je ona.

Peceljeva je istakla da bolest može početi različitim simptomima, najčešće zamaglenjem vida ili duplim slikama, trnjenjem određenog dijela tijela, otežanim i nesigurnim hodom, nestabilnošću, vrtoglavicom, a nekad i krizom svijesti.

- Postoje tri osnovne forme bolesti. Prva je relapsno-remitentna forma multiple skleroze koju karakterišu pojava naglih pogoršanja neurološkog statusa, ali sa periodom potpunog oporavka. Međutim, ukoliko se kod ovih pacijenata ne primjenjuju lijekovi koji modifikuju prirodni tok bolesti, kod dvije trećine oboljelih će se razviti sekundarno progresivna faza bolesti - navela je Peceljeva.

Prema njenim riječima, kod 10 do 20 odsto pacijenata javlja se primarno proglesivni oblik multiple skleroze koji se karakteriše sporom, progresivnom i neprekidnom akumulacijom neurološkog deficita od samog početka bolesti, a značajan broj bolesnika poslije 15 godina trajanja bolesti postaje vezan za invalidska kolica.

- Multipla skleroza nije nasljedna, ali je veći rizik oboljevanja u porodicama u kojima je već neko imao ovu bolest. Nastaje u interakciji genetskih i faktora okoline. Smatra se da su neki od uzroka i nedostatak vitamina De, infekcije Epštajn-Bar virusom - naglasila je ona.

Iz Bolnice "Srbija" navode da se u samom liječenju primjenjuju lijekovi koji modifikuju prirodni tok bolesti i da je neophodno što prije omogućiti primjenu lijekova, ističući da je do sada u Republici Srpskoj odobreno deset inovativnih lijekova.

Multipla skleroza je najčešća upalna autoimuna bolest centralnog nervnog sistema koja se obično javlja kod mladih osoba, a simptomi se počinju pojavljivati između 20. i 40. godine.

Bolest se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu, a žene obolijevaju dva do tri puta češće od muškaraca.

Glavni izazovi s kojima se suočavaju lica sa multiplom sklerozom su stigma i socijalne barijere koje mogu uticati na njihov kvalitet života.

Svjetski dan multiple skleroze se obilježava svake godine 30. maja, a ima za cilj povezivanje ljudi, grupa i organizacija širom svijeta u podizanju svijesti i edukaciji populacije o multiploj sklerozi kao globalnom problemu.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Agda 30.05.2024. 20:34
    Dobar čovjek i još bolji stručnjak. Čuvajte ovo blago kod nas..
Povezane vijesti
Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ i „Srbija“ pobjednici MOI Sarajevsko-romanijske regije (FOTO) Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ i „Srbija“ pobjednici MOI Sarajevsko-romanijske regij...
Takmičenju mladih matematičara: Najuspješniji učenici osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Petar Petrović Njegoš“ Takmičenju mladih matematičara: Najuspješniji učenici osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Petar ...
U 2023. godini otkupljeno manje mlijeka nego u prethodnoj U 2023. godini otkupljeno manje mlijeka nego u prethodnoj
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 23m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 22m
    0
  • Zemljotres u BiH
    7h 58m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 19m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 2m
    9