Olivera Jovanović sa Sokoca novi glavni i odgovorni urednik "Pravoslavlja"

31.12.2023. 11:42
8
IZVOR: srna.rs

Olivera Jovanović sa Sokoca novi je glavni i odgovorni urednik "Pravoslavlja", novina Srpske Patrijaršije, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Sveti arhijerejski sinod na mjesto urednika postavio je Jovanovićevu, dosadašnjeg ko-urednika, na prijedlog Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Jovanovićeva, koja je radila i u Međureligijskom vijeću BiH, potiče iz poznate svešteničke porodice Ljubinac. Poslije osnovne škole na Sokocu, završila je Prvu gimnaziju u Sarajevu i Bogoslovski institut Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

U braku je sa sveštenikom Vanjom Jovanovićem i ima sinove Vasilija, Matiju i Zorana, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Njen prvi tekst "Veronauka na Romaniji" objavljen je u "Pravoslavlju" 1996. godine. Posebno se angažovala u istraživanju čuvenih srpskih porodica koje su ostavile istorijski pečat u Sarajevu, kao i u procesima popisa i povratka imovine SPC.

Na poziv tadašnjeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, 1998. godine se vraća u Sarajevo i od tada do danas Crkva joj povjerava niz odgovornih dužnosti i poslova vezanih za misiju i međureligijski dijalog na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou.

Bila je dio ekspertske grupe Međureligijskog vijeća BiH od 2000. do 2004. godine, a od 2005. do 2021. godine radila je u Međureligijskom vijeću BiH, gdje je zastupala SPC kao stručni savjetnik za međureligijski dijalog.

Crkvu je 2006. godine, kao član delegacije, predstavljala na Skupštini Svjetskog savjeta crkava u Brazilu i na konsultacijama za mirovna razrješenja sukoba koje je održano u Sjevernoj Irskoj u organizaciji Evropskog savjeta crkava.

Kao ekspert, u okviru delegacije Srpske Patrjaršije, učestvovala je u Pravoslavno-muslimanskom dijalogu koji su 2008. godine u Atini organizovali Carigradska Patrijaršija i Svjetsko islamsko misionarsko društvu.

Ko-urednica je Priručnika za vjerske službenike protiv stigmatizacije osoba koje su preživjele silovanje u posljednjem ratu u BiH.

Od decembra 2022. godine radi u Informativno-izdavačkoj ustanovi SPC u Beogradu. Govori engleski i služi se francuskim jezikom.

Komentari 8
  • Generic placeholder image
    Romanija u srcu 01.01.2024. 21:44
    A sto vam je zatresla kavez. Aksios!
  • Generic placeholder image
    Vrh zelenog brijega 01.01.2024. 13:24
    Dobra i pametna odluka. Žena na čelu novina Patrijaršije! Čestitam!
  • Generic placeholder image
    STRAŠNO 01.01.2024. 09:23
    Super, još brata da povede sa sobom , udbaši stari
  • Generic placeholder image
    Srboljub 01.01.2024. 02:53
    Realno meni je teško gledati kako najvažnija ustanova moga naroda propada, a činjenica da je neko sa završenom višom školom glavni urednik službenog časopisa je grozno saznanje.
    Mislim da je bolje da ne pišem o objavljivanim dokumentima o saradnicima udbe.
  • Generic placeholder image
    Realno 31.12.2023. 23:22
    Mislim da ovi komentari nisu korektni. Najbolje je da se svi okrenemo sebi i svojim porodicama. Vrijeme je praznika. Svako dobro i mir među ljudima.
  • Generic placeholder image
    Nepotizam 31.12.2023. 21:09
    Nepotizam
  • Generic placeholder image
    Krle 31.12.2023. 17:19
    Dobar razvojni put od sokoca, preko šeher Sarajeva do prestonog grada Beograda. Ima tamo dosta Romanijaca, neće joj biti dosadno, sve teške patriote i rodoljubi.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 31.12.2023. 13:38
    Pravi kandidat za pravo vrijeme i prave ljude, "ne može bolje" . Ukupno stanje u Porfirijevoj patrijarsiji je tako divno i to svi vidimo, čudno je da još prije nije imao ovako divna kadrovska rješenja.
Povezane vijesti
Razgovor sa Oliverom Jovanović, glavnim i odgovornim urednikom Pravoslavlja Razgovor sa Oliverom Jovanović, glavnim i odgovornim urednikom Pravoslavlja
Dušan Obrenović, koji je pretučen na Kosovu, prije prelaska u pravoslavlje zvao se Sulejman Muratović Dušan Obrenović, koji je pretučen na Kosovu, prije prelaska u pravoslavlje zvao se Sulejman...
Kineskinja Sigrid u Ostrogu primila pravoslavlje i dobila ime Vasilija Kineskinja Sigrid u Ostrogu primila pravoslavlje i dobila ime Vasilija
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    2h 45m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    22h 54m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    23h 59m
    4
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 29m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    17h 42m
    0