Operacija ''Lukavac 93'' - Bitka za Rogoj

11.07.2023. 20:52
0
IZVOR: soko-1.blogspot.com

Ključevi Trnova, u kome su muslimani za godinu dana zatrli sve što je srpsko, nalazili su se u rukama srpskih boraca. Prethodno su morali otključati tešku bravu zvanu - Rogoj.

Rogoj je planinski prevoj na putu Kalinovik-Trnovo, odakle su muslimanske snage svakodnevno dejstvovale prema Kalinoviku i Foči. Tragovi njihovih pohoda posebno su vidljivi u naseljima Dobro Polje i Boljanovići, gdje su od kuća ostali samo pocrnjeli dimnjaci da kao utvare strše u nebo.

- Uspješno smo priveli kraju jednu veliku bitku - priča nam general-major Radovan Grubač. Komandant Hercegovačkog korpusa, koji je lično komandovao operacijom oslobađanja Rogoja.

- Pored prevoja Rogoj, desetodnevne borbe vođene su i za objekte Kucin, Bandijerka i Karaula, koji su bili izuzetno utvrđeni - kaže general Grubač.

General Grubač je posebno zadovoljan što je u ovoj operaciji ispoljeno jedinstvo svih jedinica Hercegovačkog korpusa. Svoj doprinos podjednako su dali Fočaci, Nevesinjci, Bilećani, Gačani, Trebinjci, Kalinovčani…

- Pored neospornog junaštva koje su iskazali Hercegovci u ovoj odlučujućoj bici do izražaja je došlo i ratno umijeće i vojničko znanje, jer je trebalo proći silna minska polja i osvojiti bunkere - ističe general Grubač.

Na samom Rogoju zatičemo grupu artiljeraca slavne Nevesinjske brigade. Oni nam pokazuju dobro utveđene muslimanske bunkere, povezane tranšejama. Oko njih na hiljade puščanih, mitraljeskih, tenkovskih i drugih čaura, uglavnom strane proizvodnje.

Poručnik Momčilo Parović priča nam o nezadrživom jurišu boraca Hercegovačkog korpusa prema utvrđenjima muslimanske vojske.

Hvali i neustrašivog komandanta bataljona Nevesinjske brigade Zorana Purkovića. General Mladić mu je lično u oslobođenom Trnovu dao čin majora.

ZA MNOM, BRAĆO!

U naselju Dobro Polje pukovnik Milenko Milinić pokazuje nam tragove krvi sedmorice boraca Gatačke brigade, poginulih prije mjesec dana prilikom upada muslimana u ovo mjesto.

Mnogo je boraca koji su zslužili da uđu u priču u oslobađanju Rogoja, a nismo ih uspjeli pronaći na širokim prostorima Kalinovika i Trnova. Oni zaslužuju sve pohvale za iskazanu hrabrost i požrtvovanje, kažu nam u komandi Hercegovačkog korpusa.

Sjajna pobjeda srpske vojske plaćena je nažalost i životima. General Grubač ispričao nam je kako je poginuo vojnik Milan Tepavčević iz Gacka.

„Pao je junački na Bandijerki. Njegov brat blizanac Dušan u tim trenucima komandovao je jednom jedinicom koja je vodila borbe na tom području. Saznavši za smrt svog brata dotrčao je Dušan na Bandijerku. Proveo je deset minuta pored mrtvog brata, a onda se obratio saborcima: Za mnom, braćo! Idemo naprijed!“

ŠEST POGINULIH I 69 RANjENIH

U žestokim borbama oko Rogoja poginulo je šest boraca Hercegovačkog korpusa, dok ih je 69 ranjeno.

Na braniku srpske otadžbine pali su: komandant bataljona poručnik Mirko Koprivica, komandir voda Zoran Bajović, te vojnici Milan Tepavčević, Duško Govedarica, Ilija Koprivica i Petar Todorović.

Autor: Obren Žerajić

List „Srpska Vojska“

Godina II

Broj 11

Datum izdanja 5. avgust 1993. g

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na Milomira Janjića Zeku Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
Godišnjica upada u vojnu fabriku „Pretis“ u Vogošći Godišnjica upada u vojnu fabriku „Pretis“ u Vogošći
Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    14h 38m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    16h 57m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    17h 24m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    20h 4m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    12h 45m
    0