Slovenac iz Donje Ostružine

30.09.2024. 12:38
0
IZVOR: soko-1.blogspot.com

Danas vam donosimo priču o Dušku Kovačeviću zvanom Slovenac, pripadniku Diverzantkog odreda 65. Zaštitnog motorizovanog puka, koji je život izgubio u Operaciji "Lukavac-93", prilikom zauzimanja Bjelašnice. Pripadnici ove jedinice, tačnije njih devetnaest, zauzeli su vrh Bjelašnice. Tom prilikom je ranjen još jedan diverzant. U ovoj maestralnoj operaciji Vojske Republike Srpske diverzanti su proveli puna 54 dana.

Jedan od najhrabrijih sinova srpskog naroda u ovom ratu, na ovim srpskim prostorima je Duško Kovačević - Slovenac. Možda olovka i bijeli papir ne mogu da daju sliku junaštva, koje graniči sa epskim, ovog dvadesetjednogodišnjeg poručnika srpske vojske. Narodna srpska epika je jedina dostojna i može da pruži širinu kazivanja junaštva kojeg je posjedovao sin srpskog seljaka iz Donje Ostružine. 

Nenadmašan vojnik, imao je osobine rođenog ratnika. Nije bilo oružja koje do u detalje nije poznavao, bio je poznavalac borilačkih vještina. Ko ne poznaje psihologiju čovjeka pored ove priče očekivao bi grubog ratnika. A Slovenac je bio pjesnik u duši, srca kao sunce.

Nadimak je dobio zbog ratovanja u Sloveniji, kada je bio pripadnik Kninskog korpusa i rezervni oficir. Plitvice, brana Peruča, Zadarsko zaleđe, Šibenik, Kistanje samo su neka od ratišta koje je prošao Slovenac u početku rata u Hrvatskoj. A onda se vraća u Bosnu, na svoj Krnjin, Doboj, Ozren, Trebavu, gdje radi na organizaciji i naoružavanju srpskog stanovništva.

Prve akcije na području Doboja su vezane za njegovo ime. U operaciji probijanja koridora jedan je od učesnika zajedno sa svojom jedinicom. Johovac, Modriča, Plehan, Brod su mjesta gdje je više puta bio junak, ali iznad svega čovjek. Jednom Perici spasava život noseći ga na leđima, puzeći čistinom pod ustaškom vatrom cijelih pedeset metara. Drugi put spasava Branka gazeći vodu do pojasa. Zatim su tu Pavlović, Lazić i mnogi drugi...

Po završetku operacije "Koridor" odlazi na Jajce gdje slijedi akcija preuzimanja hidroelektrana od ustaša i vraćanja u srpske ruke. I tu je nezamjenjiva njegova uloga i učešće. Slovenčeva je krilatica da niko ne zna šta je rat dok ne vidi i osjeti hercegovačko ratište. Kamen i Hercegovce je upoznao svim svojim bićem. 

Duško Kovačević - Slovenac je četiri puta ranjavan. Od posljednjeg ranjavanja u operaciji "Lukavac-93" podlegao je u bolnici u Foči. Odrađivanje, njegova omiljena riječ je značila oslobađanje srpske zemlje. A oslobađanje srpske zemlje će nastaviti njegovi ratni drugovi Nidžo, Cigo, Vasić i drugi. Bez Duška ostaju njegovi roditelji, njegov brat i stotine srpskih boraca koji su na sahranu došli da se oproste od njega. Slovenac je poginuo, ali Slovenac nije mrtav. Srpska zastava koju je iznio na vrh Bjelašnice, na repetitor, vijoriće se dok je sunca.

Zbogom, Slovenac.

Napisao: Zdravko Todorović, list "Srpska vojska", 10. 9. 1993. godine

Komentari 0
Povezane vijesti
Bitka za Rogoj: „Za mnom, braćo“ Bitka za Rogoj: „Za mnom, braćo“
Mirončuk Sergej Aleksandrovič, ruski dobrovoljac koji je dao život za Republiku Srpsku (FOTO) Mirončuk Sergej Aleksandrovič, ruski dobrovoljac koji je dao život za Republiku Srpsku (FOTO)
Travnik: Sjećanje na humanost boraca Vojske Republike Srpske prema hrvatskim civilima (FOTO) Travnik: Sjećanje na humanost boraca Vojske Republike Srpske prema hrvatskim civilima (FOTO)
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    4h 47m
    0
  • Srpski Kolorado jedinstven u Evropi: Čudo prirode za koje mnogi nisu čuli (VIDEO)
    19h 8m
    0
  • Željko Pržulj - "Sami na svijetu" (odlomak)
    2h 55m
    0
  • Milan Rakić, pjesnik, diplomata i tajni agent: Volio je dvije žene i oslobodio Kosovo
    3h 9m
    0
  • Šahista Predrag Batinić prvak Grada Istočno Sarajevo
    20h 39m
    0