Opština Pale želi jače i aktivnije učestvovati u upravljanju Jahorinom

22.02.2021. 16:48
0
IZVOR: Katera

Jednoglasnom odlukom svih 23 odbornika, Skupština opštine Pale danas je usvojila tri zaključka koja se odnose na nastavak partnerskog odnosa sa Vladom Srpske i Olimpijskim centrom „Jahorina“, ali i da se opštinska zemlja na ovoj planini neće besplatno prepuštati OC „Jahorina“, kao i da određene odluke i inicijative zahtijevaju detaljnije i sveobuhvatnije analize, prije njihovog usvajanja od strane lokalnog parlamenta.

Na današnjoj tematskoj sjednici SO Pale, koja se odnosi na „Informaciju o trenutnom stanju i daljim smjernicama u razvoju posebnog područja Jahorina“, kojoj nisu prisustvovali predstavnici OC „Jahorina“, konstatovano je da opština Pale ne želi da koči razvoj Jahorine, ali želi da aktivnije i jače učestvuje u razvoju ove planine, koja se velikim dijelom nalazi na njenoj teritoriji.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović novinarima je rekao da je OC „Jahorina“ podnio niz inicijativa prema SO Pale, što je na određeni način se odnosilo na „cijepanje“ parcela i povećanje stambeno-poslovnih prostora, u šta opština Pale nije sigurna da bi to bilo dobro za Jahorinu.

- Mi očekujemo da to bude planinska ljepotica i da to ne bude grad, koji neće imati ni šarm ni ono što treba da ima planina. Sada se „lome koplja“ oko toga da li je potrebno još graditi na Jahorini i u kom obimu, šta Pale predstavljaju u ovom trenutku, šta će se desiti sa gondolom Pale – Jahorina, šta će se desiti sa hotelskim i apartmanskim smještajnim kapacitetima u Palama – ističe Jugović.

Jugović kaže da imaju obećanje Vlade Republike Srpske, kao jedinog i iskrenog partnera opštine Pale, koji ulaže u Jahorinu i koji je većinski vlasnik akcionarskog društva OC „Jahorina“, te da je Vlada ta koja treba da odlučuje o narednim koracima po ovom pitanju.

- Opština Pale sada treba da uloži preko 10 miliona KM u energetski sektor, vodovodnu i kanalizacionu mrežu na Jahorini. Moramo odgovoriti konkretnom investitoru „Galensu“, koji gradi i ulaže preko 100 miliona KM i moramo ispoštovati i Vladu Srpske, koja je isto toliko uložila – dodao je Jugović.

Načelnik opštine Pale ističe da sada treba pronaći kompromis između lokalne zajednice i profita, te da opština ako ulaže u infrastrukturu na Jahorini očekuje da direktno ili indirektno ima koristi od Jahorine.

- Ona to naravno ima i sada, ali ne želi da se i to uruši. Mi ćemo se ponašati onako kako nam struka kaže, ako struka misli da se na Jahorini može izgraditi još 100.000 apartmana prihvatićemo, ali ako kažu da ne može, to ćemo poštovati – kaže Jugović.

Slika

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić kaže da Gradska uprava i njena odjeljenja imaju određene nadležnosti na teritoriji Jahorine, posebno kada se to odnosi na pitanja ekologije i zaštite životne sredine, inspekcijskih poslova i saobraćajne infrastrukture.

Ćosić kaže da u potpunosti podržava stav načelnika opštine Pale i odbornika u Skupštini opštine, te izražava zadovoljstvo što su danas usvoje sva tri navedena zaključka i što je današnja diskusija odbornika, direktora i načelnika odjeljenja, kao i drugih učesnika na sjednici, bila kvalitetna.

On smatra da su odbornici, koje je stanovništvo opštine Pale biralo na predstojećim izborima da ih predstavlja u lokalnom parlementu, najbolje poznaju interese stanovnika svoje opštine. 

- Treba znati da je Vlada Republike Srpske sredstva na Jahorinu plasirala putem direktnih subvencija, emitovanjem obveznica od strane OC „Jahorina“, a da su kasnije te obveznice emitovane u kapital i putem davanja garancija, što znači da je Vlada Srpske praktično i sam vlasnik OC „Jahorina“. Mislim da nakon ovog nepojavljivanja ljudi iz OC „Jahorina“, naša sljedeća adresa jeste resorno ministarstvo i predsjednik Vlade – istakao je Ćosić.

On smatra da sa ljudima iz resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske treba razgovarati o narednim koracima, kao i onome što su odbornici danas izglasali, odnosno da razvoj smještajnih kapaciteta mora biti praćen razvojem infrastrukture na planini.

- Trenutno je sadašnja infrastruktura dovoljna da podmiri smještajne i ugostiteljske kapacitete, a sve drugo bi možda dovelo do jedne vrste kolapsa, a taj kolaps bi doveo do napuštanja Jahorine od strane turista, koji nam ovdje donose novac – kaže Ćosić.

Prema njegovim riječima, struka će biti ta koja će odlučiti dalje da li Jahorina može podnijeti trenutne kapacitete i da li je planina ugrožena. Takođe, struka će, kako on kaže, reći da li će buduća sječa šume narušiti bio-diverzitet i koliko je ona loša zarad buduće gradnje na Jahorini.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina rekao je novinarima da je današnja tema o kojoj se raspravljalo možda i najvažnija za stanovnike ove opštine, kada se radi o Jahorini.

- Kroz izradu strateških dokumenata moramo definisati dalji tok razvoja Jahorine i definitivno riješiti probleme koje trenutno imamo, sa vodom, parking mjestima, ekološkim problemima, električnom energijom i putnom infrastrukturom, i svim onim što nije pratilo izgradnju apartmana i svih smještajnih kapaciteta. Takođe, jednu studiju po pitanju skijališta i vertikalnog transporta uskladiti sa trenutnim brojem ležajeva – istakao je Škipina.

On kaže da je SO Pale danas odlučila da želi nastaviti partnerski odnos sa Vladom Republike Srpske i OC „Jahorina“ u cilju daljeg razvoja Jahorine, kao dijela teritorije opštine Pale.

- Opština Pale ne može poklanjati akcionarskom društvu „Jahorina“ zemljište iz razloga što za investiranje u ove probleme o kojima smo govorili nema potrebna sredstva ili se ta sredstva moraju iznaći ili se dobiti nadoknada za zemljište, kako bi se uložilo u infrastrukturu – istakao je Škipina.

Škipina kaže da zahvaljujući investicijama OC „Jahorina“, koji posluje na teritoriji opštine Pale i značaja turističkog razvoja, kako Olimpijskog centra, tako i drugih turističkih subjekata, određene odluke i inicijative traže detaljnije i sveobuhvatnije analize, kako bi se u nedostatku strateškog dokumenta, koji određuje njihovo provođenje donijele najispravnije odluke. 

- Ovo ne znači da opština koči bilo kakav dalji razvoj Jahorine, naprotiv, mi želimo samo aktivnije i jače učestvovati u razvoju Jahorine ismatramo da opština Pale ima i obavezu i pravo na to. Ovdje se ne radi o jednoj inicijativi, nego se radi o nizu pitanja, prije svega infrastrukturnih, koji se godinama zapostavljaju i ove incijative su bile samo „kap u prepunoj čaši“, koje su nas navele na održimo jednu ovakvu sjednicu – istakao je Škipina.

Šef Kluba odbornika Srpske demokratske stranke (SDS) Nikola Blagojević rekao je da mu drago što je konačno održana jedna ovakva sjednica i što se raspravljalo o važnim temama poput Jahorine, koja je najvažniji resurs opštine Pale.

- Do sada su nama odluke o Jahorini dolazile u nekoj formi, gdje su odbornici doveđeni pred svršen čin. Danas smo jasno stavili do znanja koji je naš stav kada je sama Jahorina u pitanju i mi ispred SDS nismo mijenjali svoje stavove ranije, niti ćemo u buduće – rekao je Blagojević.

On je podsjedio da je SO Pale 2015. godine odbila inicijativu kojom su se pokušale oduzeti nadležnosti opštine na Jahorini, kako opština Pale ne bi mogla upravljati resursima na ovoj planini.

- Smatramo da je sasvim normalno i u skladu sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj zajednici da odbornici u SO Pale, koji su izabrani od strane građana ove opštine, donose odluke u vezi Jahorine i mislim da ovi zaključci, koje smo zajednički predložili i usvojili danas, govore o tome – rekao je Blagojević.

Slika

I u Demokratskom savezu (DEMOS) su oštro bili protiv inicijative koja je stigla iz Olimpijskog centra „Jahorina“, te poručili da žele uticati na to da se smanje napadi na rukovodstvo i samu opštinu Pale.

Odbornik DEMOS-a Predrag Blagojević rekao je novinarima da će se iz ove stranke truditi u narednom periodu da se Jahorina „vrati“ Palama i da prestanu, kako on kaže, napadi od strane OC „Jahorina“ na opštinu Pale.

Blagojević je istakao da će mjesto na kojem će se donositi sve važne odluke o Palama i Jahorini biti Skupština opštine, ili da se, u suprotnom, te odluke neće donositi niti usvajati.

Podsjećamo, zaključci koje je Skupština opštine Pale jednoglasno danas usvojila su:

1. Opština Pale će nastaviti partnerski odnos sa menadžmentom a.d Olimpijski centar „Jahorina“ i Vladom Republike Srpske u dijelu razvoja skijaške strukture, odnosno, omogućiti da se inicijative u funkciji skijališta mogu staviti na dnevni red na jednu od sljedećih sjednica“;

2. Zahvaljujući inicijativama OC „Jahorina“, koji posluje na teritoriji opštine Pale, te značaja turističkog razvoja, kako Olimpijskog centra, tako i drugih turističkih subjekata, određene odluke i inicijative zahtijevaju detaljnije i sveobuhvatnije analize kako bi se, u nedostatku strateškog dokumenta koji određuje i definiše njihovo sprovođenje, donijele najispravnije odluke;

3. U svrhu obezbjeđivanja finansijskih sredstava za rješavanje infrastrukturnih problema, za čije rješavanje je nadležna opština Pale, zemlja u vlasništvu Opštine se ne može besplatno ustupiti Olimpijskom centru, nego samo po cijeni definisanoj odlukom, po cijeni kvadratnog metra po datoj zoni.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    20h 44m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    15h 27m
    6
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    17h 27m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    23h 45m
    0
  • Umrla glumica Radmila Živković
    22h 11m
    0