Општина Пале жели јаче и активније учествовати у управљању Јахорином

22.02.2021. 16:48
0
ИЗВОР: Катера

Једногласном одлуком свих 23 одборника, Скупштина општине Пале данас је усвојила три закључка која се односе на наставак партнерског односа са Владом Српске и Олимпијским центром „Јахорина“, али и да се општинска земља на овој планини неће бесплатно препуштати ОЦ „Јахорина“, као и да одређене одлуке и иницијативе захтијевају детаљније и свеобухватније анализе, прије њиховог усвајања од стране локалног парламента.

На данашњој тематској сједници СО Пале, која се односи на „Информацију о тренутном стању и даљим смјерницама у развоју посебног подручја Јахорина“, којој нису присуствовали представници ОЦ „Јахорина“, констатовано је да општина Пале не жели да кочи развој Јахорине, али жели да активније и јаче учествује у развоју ове планине, која се великим дијелом налази на њеној територији.

Начелник општине Пале Бошко Југовић новинарима је рекао да је ОЦ „Јахорина“ поднио низ иницијатива према СО Пале, што је на одређени начин се односило на „цијепање“ парцела и повећање стамбено-пословних простора, у шта општина Пале није сигурна да би то било добро за Јахорину.

- Ми очекујемо да то буде планинска љепотица и да то не буде град, који неће имати ни шарм ни оно што треба да има планина. Сада се „ломе копља“ око тога да ли је потребно још градити на Јахорини и у ком обиму, шта Пале представљају у овом тренутку, шта ће се десити са гондолом Пале – Јахорина, шта ће се десити са хотелским и апартманским смјештајним капацитетима у Палама – истиче Југовић.

Југовић каже да имају обећање Владе Републике Српске, као јединог и искреног партнера општине Пале, који улаже у Јахорину и који је већински власник акционарског друштва ОЦ „Јахорина“, те да је Влада та која треба да одлучује о наредним корацима по овом питању.

- Општина Пале сада треба да уложи преко 10 милиона КМ у енергетски сектор, водоводну и канализациону мрежу на Јахорини. Морамо одговорити конкретном инвеститору „Галенсу“, који гради и улаже преко 100 милиона КМ и морамо испоштовати и Владу Српске, која је исто толико уложила – додао је Југовић.

Начелник општине Пале истиче да сада треба пронаћи компромис између локалне заједнице и профита, те да општина ако улаже у инфраструктуру на Јахорини очекује да директно или индиректно има користи од Јахорине.

- Она то наравно има и сада, али не жели да се и то уруши. Ми ћемо се понашати онако како нам струка каже, ако струка мисли да се на Јахорини може изградити још 100.000 апартмана прихватићемо, али ако кажу да не може, то ћемо поштовати – каже Југовић.

Слика

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић каже да Градска управа и њена одјељења имају одређене надлежности на територији Јахорине, посебно када се то односи на питања екологије и заштите животне средине, инспекцијских послова и саобраћајне инфраструктуре.

Ћосић каже да у потпуности подржава став начелника општине Пале и одборника у Скупштини општине, те изражава задовољство што су данас усвоје сва три наведена закључка и што је данашња дискусија одборника, директора и начелника одјељења, као и других учесника на сједници, била квалитетна.

Он сматра да су одборници, које је становништво општине Пале бирало на предстојећим изборима да их представља у локалном парлементу, најбоље познају интересе становника своје општине. 

- Треба знати да је Влада Републике Српске средства на Јахорину пласирала путем директних субвенција, емитовањем обвезница од стране ОЦ „Јахорина“, а да су касније те обвезнице емитоване у капитал и путем давања гаранција, што значи да је Влада Српске практично и сам власник ОЦ „Јахорина“. Мислим да након овог непојављивања људи из ОЦ „Јахорина“, наша сљедећа адреса јесте ресорно министарство и предсједник Владе – истакао је Ћосић.

Он сматра да са људима из ресорног министарства и Владе Републике Српске треба разговарати о наредним корацима, као и ономе што су одборници данас изгласали, односно да развој смјештајних капацитета мора бити праћен развојем инфраструктуре на планини.

- Тренутно је садашња инфраструктура довољна да подмири смјештајне и угоститељске капацитете, а све друго би можда довело до једне врсте колапса, а тај колапс би довео до напуштања Јахорине од стране туриста, који нам овдје доносе новац – каже Ћосић.

Према његовим ријечима, струка ће бити та која ће одлучити даље да ли Јахорина може поднијети тренутне капацитете и да ли је планина угрожена. Такође, струка ће, како он каже, рећи да ли ће будућа сјеча шуме нарушити био-диверзитет и колико је она лоша зарад будуће градње на Јахорини.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина рекао је новинарима да је данашња тема о којој се расправљало можда и најважнија за становнике ове општине, када се ради о Јахорини.

- Кроз израду стратешких докумената морамо дефинисати даљи ток развоја Јахорине и дефинитивно ријешити проблеме које тренутно имамо, са водом, паркинг мјестима, еколошким проблемима, електричном енергијом и путном инфраструктуром, и свим оним што није пратило изградњу апартмана и свих смјештајних капацитета. Такође, једну студију по питању скијалишта и вертикалног транспорта ускладити са тренутним бројем лежајева – истакао је Шкипина.

Он каже да је СО Пале данас одлучила да жели наставити партнерски однос са Владом Републике Српске и ОЦ „Јахорина“ у циљу даљег развоја Јахорине, као дијела територије општине Пале.

- Општина Пале не може поклањати акционарском друштву „Јахорина“ земљиште из разлога што за инвестирање у ове проблеме о којима смо говорили нема потребна средства или се та средства морају изнаћи или се добити надокнада за земљиште, како би се уложило у инфраструктуру – истакао је Шкипина.

Шкипина каже да захваљујући инвестицијама ОЦ „Јахорина“, који послује на територији општине Пале и значаја туристичког развоја, како Олимпијског центра, тако и других туристичких субјеката, одређене одлуке и иницијативе траже детаљније и свеобухватније анализе, како би се у недостатку стратешког документа, који одређује њихово провођење донијеле најисправније одлуке. 

- Ово не значи да општина кочи било какав даљи развој Јахорине, напротив, ми желимо само активније и јаче учествовати у развоју Јахорине исматрамо да општина Пале има и обавезу и право на то. Овдје се не ради о једној иницијативи, него се ради о низу питања, прије свега инфраструктурних, који се годинама запостављају и ове инцијативе су биле само „кап у препуној чаши“, које су нас навеле на одржимо једну овакву сједницу – истакао је Шкипина.

Шеф Клуба одборника Српске демократске странке (СДС) Никола Благојевић рекао је да му драго што је коначно одржана једна оваква сједница и што се расправљало о важним темама попут Јахорине, која је најважнији ресурс општине Пале.

- До сада су нама одлуке о Јахорини долазиле у некој форми, гдје су одборници довеђени пред свршен чин. Данас смо јасно ставили до знања који је наш став када је сама Јахорина у питању и ми испред СДС нисмо мијењали своје ставове раније, нити ћемо у будуће – рекао је Благојевић.

Он је подсједио да је СО Пале 2015. године одбила иницијативу којом су се покушале одузети надлежности општине на Јахорини, како општина Пале не би могла управљати ресурсима на овој планини.

- Сматрамо да је сасвим нормално и у складу са Уставом и Законом о локалној заједници да одборници у СО Пале, који су изабрани од стране грађана ове општине, доносе одлуке у вези Јахорине и мислим да ови закључци, које смо заједнички предложили и усвојили данас, говоре о томе – рекао је Благојевић.

Слика

И у Демократском савезу (ДЕМОС) су оштро били против иницијативе која је стигла из Олимпијског центра „Јахорина“, те поручили да желе утицати на то да се смање напади на руководство и саму општину Пале.

Одборник ДЕМОС-а Предраг Благојевић рекао је новинарима да ће се из ове странке трудити у наредном периоду да се Јахорина „врати“ Палама и да престану, како он каже, напади од стране ОЦ „Јахорина“ на општину Пале.

Благојевић је истакао да ће мјесто на којем ће се доносити све важне одлуке о Палама и Јахорини бити Скупштина општине, или да се, у супротном, те одлуке неће доносити нити усвајати.

Подсјећамо, закључци које је Скупштина општине Пале једногласно данас усвојила су:

1. Општина Пале ће наставити партнерски однос са менаџментом а.д Олимпијски центар „Јахорина“ и Владом Републике Српске у дијелу развоја скијашке структуре, односно, омогућити да се иницијативе у функцији скијалишта могу ставити на дневни ред на једну од сљедећих сједница“;

2. Захваљујући иницијативама ОЦ „Јахорина“, који послује на територији општине Пале, те значаја туристичког развоја, како Олимпијског центра, тако и других туристичких субјеката, одређене одлуке и иницијативе захтијевају детаљније и свеобухватније анализе како би се, у недостатку стратешког документа који одређује и дефинише њихово спровођење, донијеле најисправније одлуке;

3. У сврху обезбјеђивања финансијских средстава за рјешавање инфраструктурних проблема, за чије рјешавање је надлежна општина Пале, земља у власништву Општине се не може бесплатно уступити Олимпијском центру, него само по цијени дефинисаној одлуком, по цијени квадратног метра по датој зони.

Коментари 0
Повезане вијести
Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак
Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у петак у Палама Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у петак у Палама
Пале: Српска демократска странка и Социјалистичка партија подржале Дејана Којића (ВИДЕО) Пале: Српска демократска странка и Социјалистичка партија подржале Дејана Којића (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    18h 34m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    13h 17m
    5
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    23h 49m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    15h 17m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    21h 35m
    0