Optužnica protiv osam lica koja se terete za šverc kokaina, marihuane, pranje novca i korupciju

18.01.2023. 13:57
0
IZVOR: srna.rs

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašteni međunarodni promet drogom, pranje novca i korupciju, u predmetu u kojem su korišteni dokazi iz "Anom" aplikacija.

Optužnica je podignuta protiv S.R. /32/, D.S. /49/, T.V. /33/, V.R. /42/, V.S. /56/, M.B. /37/, M.Č. /48/ i D.Š. /43/, koji su trenutno u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su djelujući kao organizovana kriminalna grupa koja je djelovala na području BiH, zemalja regiona, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju činili krivična djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina kokaina i marihuane, sticanje nezakonite imovinske koristi, pranje novca, falsifikovanje isprava.

U optužnici se navodi da su optuženi nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina kokaina i marihuane, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, kupovinu vozila i drugih dobara.

Tužilaštvo je zatražilo blokiranje identifikovane pokretne i nepokretne imovine radi osiguranja zabrane otuđenja tokom postupka.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su oni pribavljeni putem međunardne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD i FBI.

Za osumnjičenog M.M. /38/ predloženo je produženje mjere pritvora i on će biti ispitan čim se steknu uslovi, jer ispitivanje nije izvršeno zbog samopovređivanja osumnjičenog u pritvorskoj jedinici.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nova suspenzija za Dianu Kajmaković Nova suspenzija za Dianu Kajmaković
Miličević: Optužnica i mjere zabrane Dragomiru Vasiću najsramnije stranice pravosuđa BiH Miličević: Optužnica i mjere zabrane Dragomiru Vasiću najsramnije stranice pravosuđa BiH
Suđenje Buljubašiću: Svjedok vidio mrtve komšije u klisuri Suđenje Buljubašiću: Svjedok vidio mrtve komšije u klisuri
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 19m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    13h 33m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    11h 23m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    14h 38m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    9h 21m
    0