Oslikana prva slikovnica o ubijenom dječaku Slobodanu

01.02.2024. 20:15
0
IZVOR: srna.rs

Bijeljinska slikarka Mirna Jovanović, uz podršku i blagoslov Eparhije zvorničko–tuzlanske, oslikala je prvu slikovnicu za djecu posvećenu ubijenom dječaku Slobodanu Stojanoviću, objavljeno je danas na zvaničnoj stranici Eparhije.

Jovanovićeva je rekla da je ideja za izradu slikovnice o dvanaestogodišnjem dječaku iz okoline Zvornika, kojeg je zvjerski ubila Albanka Elfeta Veseli, pripadnica tzv. Armije BiH, nastala u decembru 2022. godine.

- Učestvovala sam u ilustrovanju slikovnice `Sveta deca` Igora Kolarova, i kada sam završila posljednju ilustraciju, na pamet mi je pala ideja da uradim slikovnicu posvećenu našem svetom djetetu - rekla je Jovanovićeva.

Ona je dodala da je slikovnicu uradila za mjesec dana.

- Ova ideja nije mi dala mira sedam mjeseci. Konstantno sam u glavi dodavala i oduzimala neke slike, razmaštavala i napokon sjela i uradila je - istakla je Jovanovićeva.

Iako je tema teška i bolna, a priča o Slobodanovoj smrti surova, Mirna je vještim ilustracijama uspjela da priču prilagodi najmlađima, navedeno je u sapoštenju Eparhije.

Dvanaestogodišnji Slobodan Stojanović stradao je kada se, nakon što je izbjegao sa roditeljima, vratio u svoje selo Kamenicu da odveže psa koji je u dvorištu ostao vezan.

Njegovo tijelo pronađeno je u jami u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika, a identifikovan je DNK analizom, nakon čega je sahranjen na groblju u Drinjači.

Prema nalazima patologa Zorana Stankovića, dijete je svirepo ubijeno, stomak mu je bio prerezan u obliku krsta i imao je vidne povrede glave.

Za ovo svirepo ubistvo u prvostepenom postupku osuđena je Elfeta Veseli na deset godina zatvora, da bi drugostepenom presudom, koja je izrečena decembra 2019. godine, Apelaciono veće suda BiH povećalo kaznu na 13 godina.

Komentari 0
Povezane vijesti
Motociklista teško povrijeđen u udesu kod Bijeljine Motociklista teško povrijeđen u udesu kod Bijeljine
Povrijeđeni pješak i motociklista u Bijeljini Povrijeđeni pješak i motociklista u Bijeljini
Oslobađanje Bijeljine 1992. godine Oslobađanje Bijeljine 1992. godine
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    9h 59m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    10h 43m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    14h 48m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    14h 52m
    2
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    4h 23m
    0