Осликана прва сликовница о убијеном дјечаку Слободану

01.02.2024. 20:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Бијељинска сликарка Мирна Јовановић, уз подршку и благослов Епархије зворничко–тузланске, осликала је прву сликовницу за дјецу посвећену убијеном дјечаку Слободану Стојановићу, објављено је данас на званичној страници Епархије.

Јовановићева је рекла да је идеја за израду сликовнице о дванаестогодишњем дјечаку из околине Зворника, којег је звјерски убила Албанка Елфета Весели, припадница тзв. Армије БиХ, настала у децембру 2022. године.

- Учествовала сам у илустровању сликовнице `Света деца` Игора Коларова, и када сам завршила посљедњу илустрацију, на памет ми је пала идеја да урадим сликовницу посвећену нашем светом дјетету - рекла је Јовановићева.

Она је додала да је сликовницу урадила за мјесец дана.

- Ова идеја није ми дала мира седам мјесеци. Константно сам у глави додавала и одузимала неке слике, размаштавала и напокон сјела и урадила је - истакла је Јовановићева.

Иако је тема тешка и болна, а прича о Слободановој смрти сурова, Мирна је вјештим илустрацијама успјела да причу прилагоди најмлађима, наведено је у сапоштењу Епархије.

Дванаестогодишњи Слободан Стојановић страдао је када се, након што је избјегао са родитељима, вратио у своје село Каменицу да одвеже пса који је у дворишту остао везан.

Његово тијело пронађено је у јами у засеоку Бајрићи у Новом Селу код Зворника, а идентификован је ДНК анализом, након чега је сахрањен на гробљу у Дрињачи.

Према налазима патолога Зорана Станковића, дијете је свирепо убијено, стомак му је био пререзан у облику крста и имао је видне повреде главе.

За ово свирепо убиство у првостепеном поступку осуђена је Елфета Весели на десет година затвора, да би другостепеном пресудом, која је изречена децембра 2019. године, Апелационо веће суда БиХ повећало казну на 13 година.

Коментари 0
Повезане вијести
Мотоциклиста тешко повријеђен у удесу код Бијељине Мотоциклиста тешко повријеђен у удесу код Бијељине
Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини
Ослобађање Бијељине 1992. године Ослобађање Бијељине 1992. године
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    8h 10m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 6m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    22h 50m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    20h 35m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    22h 56m
    0