Osmislio "fiću" i "jugu", a danas zaboravljen od svih (VIDEO)

04.03.2023. 21:13
3
IZVOR: srpskainfo.com

Nebojša Milošević iz Male Sugubine kod Trstenika u Srbiji s 27 godina staža u tri tvornice - "Zastavi", "Prvoj petoljetki" i "Saponiji" bio je tehnološki višak i proveo 20 godina na birou bez nadoknade.

Zahvaljujući njemu postoje poznate marke automobila, tačnije “fićo” i “jugo”. Zanimljivo je i to da se za njegove patente otimala i američka NASA.

Uštedio velike novce

Uštedio je tvornici “Zastava” veliku cifru novca, a zbog unaprijeđenja motora tenka (turbomotora), kojim se i Srbija i danas ponosi, kako vjeruje, proglašen je tehnološkim viškom.

U emisiji “Da sam je neko” ispričao je neke detalje iz svog života.

– Još su se prodavali rezervni delovi za “floridu” i “juga”, koje sam konstruirao, država je i dalje uzimala porez na promet, a za to nisam dobio ni dinara – rekao je, između ostalog.

Živi od minimalca

Ovaj šumadijski genije, čiji je koeficijent inteligencije 203, danas živi s manje od 25.000 dinara, oko 212 evra, svoje i oko 18.000, oko 153 evra Mirine penzije, i zna da ništa ni danas ne bi mogao drugačije, prenosi Dnevni Avaz.

Na pitanje je li se neko okitio njegovim pronalascima, kaže: “Kud i kamo, i čitave firme”.

Sada, kako kaže, radi na stroju koja može koristiti okolnu energiju – energiju biljaka, vode, sunca, svega iz okoline – i to s velikih daljina. I slati na velike daljine, dodaje.

Ističe i kako je to šlag na torti njegovih pronalazaka.

Video: Da sam ja neko

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Mladen 05.03.2023. 19:47
    Tipicna prica postjugoslovenskih prostora- komunjare nisu placale nista za intelektualnu svojinu( u privredi, ne mislim na neke druge grane) .
    Kada je propao ionako propali samoupravni radnicki sistem( koji glup naziv) , mislili su mnogi da ce se nastaviti ponovo po starom, ali…
  • Generic placeholder image
    Skijaš 05.03.2023. 17:46
    Da li je genije neko ko 20 godina provede na birou? Ja bih prije rekao da je budala.
  • Generic placeholder image
    Krle 05.03.2023. 09:53
    Ispade da je on konstruktor fiće i juga što nije istina. Radio je za ta auta neke dijelove, ali ne kompet auta. Lik je umišljeni genije, neshvaćen u vremenu i prostoru. Da je živio i radio na Zapada vjerovatno bi se njegovi patenti-izumi znali cijeniti i adekvatno nagraditi.
Povezane vijesti
Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    13h 22m
    0
  • Krađa u Palama
    11h 40m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    8h 7m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    10h 55m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    4h 16m
    0