Osmočlana porodica Paspalj primjer složne i vrijedne porodice

30.09.2024. 13:48
0
IZVOR: rtrs.tv
Osmočlana porodica Paspalj iz Banjaluke, primjer je složne i vrijedne porodice, koja se pored svakodnevnih obaveza, vrlo uspješno bavi uzgojem pasa, pomeranaca, uvezenih iz Rusije. Mama Darija ove godine ponijela je i titulu Banjalučanke godine.
 

Darija Paspalj, prije četiri mjeseca, postala je šesti put majka. Ne planira da se tu zaustavi, želja joj je da ima još brojniju porodicu. Beskrajno je ponosna na svoje šestoro djece i supruga, koji je podržava u svemu.

- Možda sam imala sreću da imam takvog supruga da me prati u svemu. Da on nije takav otac, ne bi bilo ni toliko djece. Da se djeci obezbjedi ono neophodno, ne samo materijalno, nego i ljubav, vrijeme, podrška i da to vrijeme kvalitetno provedu u razgovorima, jer danas je sa djecom najbitnije puno razgovarati - kaže Darija.

I ne samo razgovarati, nego učiti djecu da moraju da daju svoj doprinos, ne samo kroz učenje, nego i pomaganje u obavljanju svakodnevnih obaveza.

- Mislim da sam pomalo i prestroga mama, ali ja ne mislim tako, nego mislim da djecu treba od malih nogu učiti da imaju neke obaveze . Prikladno njihovim godinama da mogu da urade neke stvari, koje im neće biti preveliko opterećenje - dodala je Darija Paspalj.

Pored brige o brojnoj porodici, već 15 godina, sa velikim uspjehom, bavi se uzgojem pasa pomeranaca, koji zahtijevaju mnogo brige i pažnje. Sve to ne pada joj teško, jer cijela porodica učestvuje u tome. Kaže da se empatija kod djece razvija i kroz brigu o životinjama i da je zbog toga važno da djeca imaju kućne ljubimce.

- Mnogo puta sam gostovala, ali nikad nisam to rekla da je jako bitno da ljudi shvate da je za djecu dobro da odrastaju sa životinjama, jer djeca kad stvore obavezu da moraju da priđu životinjama svaki dan i da to nije igračka, koju mogu da ostave. Stvaraju tu empatiju i osjećaj da su odgovorni za nešto, takva djeca su drugačija. Vjerujte mi kolko god da sam imala slučajeva da su djeca imala poteškoće u govoru, u razvoju, jako puno životinje promijene sve to i dosta brže djeca napreduju - priča Darija.

Ove godine Darija je ponijela laskavu titulu "Banjalučanka godine". Kaže da je vjerovatno presudna bila činjenica da ima toliko djece, ali i njen humanitarni rad. Naglašava da je za zdravo društvo najvažnije da majke budu zadovoljne, jer samo tako će odgajati i zadovoljnu djecu.

- Ne dešava se često ovakva pojava da majka ima dosta djece, a da se, pored toga, bavi još nekim aktivnostima i da je uspješna u poslu. Mislim da je možda malo krivo i društvo, jer ne dajemo vjetar u leđa tom natalitetu, kao i tim majkama, da se ostvare u nečemu još, pored te djece. Nemoguće je, jer mislim da su razlog i finansijske mogućnosti ili nedostatak vremena, ali nadam se da će se u neko dogledno vrijeme. Nadam se da će se uskoro neke stvari promijeniti i da će se majkama iz višačlanih porodica dati mogućnost da njeguju svoje hobije i te neke svoje vrijednosti - poručila je Darija.

Darija je kćerka najvećeg šampiona u boksu iz prve generacije Bokserskog kluba "Slavija" i jednog od njegovih osnivača. Kaže da je najvažnije lekcije o humanosti i empatiji dobila upravo od oca Dragana Batara. Danas tome uči svoju djecu.

- Ta humanost, koliko se odražavala u boksu, toliko i u životu uopšte. Toliko mi je drago da su oni to prihvatili. Kćerka je daleko oštrija od zeta, ali uvijek nađu zajednički jezik, da nema svađe, a to je najbitnije. I ja sam srećan, a pogotovo sa šestoro unučadi, nema veće sreće od toga. I svi su svi za jednog, jedan za sve i to je najbitnije - naglasio je Dragan Batar, otac Darije Paspalj.

Komentari 0
Povezane vijesti
Amfiteatri visokoškolskih ustanova u Srpskoj otvaraju vrata studentima Amfiteatri visokoškolskih ustanova u Srpskoj otvaraju vrata studentima
Novo milionsko zaduženje Srpske na Banjalučkoj berzi Novo milionsko zaduženje Srpske na Banjalučkoj berzi
Dvojica Fočaka pretukla Bilećanina Dvojica Fočaka pretukla Bilećanina
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    6h 57m
    0
  • Srpski Kolorado jedinstven u Evropi: Čudo prirode za koje mnogi nisu čuli (VIDEO)
    21h 18m
    0
  • Željko Pržulj - "Sami na svijetu" (odlomak)
    5h 5m
    0
  • Milan Rakić, pjesnik, diplomata i tajni agent: Volio je dvije žene i oslobodio Kosovo
    5h 19m
    0
  • Preminuo primarijus doktor Momir Janković
    2h 41m
    0