Jačanjem psihosocijalnih vještina učenika preduprijediti nasilje u školama

11.03.2021. 14:04
0
IZVOR: Katera

 „Inovativni i naučno utemeljeni pristupi u prevenciji nasilja i razvoju društva koje pokazuje nultu toleranciju prema svim oblicima nasilnog ponašanja“ naziv je panel- diskusije koja je održana danas u Skupštini grada Istočno Sarajevo.

Ova diskusija predstavlja završnu aktivnost projekta "Učestvovanje zajednice u smanjenju rodnih stereotipa u uklanjanja nasilja nad djevojčicama i ženama u BiH", koji zajedno realizuju Forum teatar, Srednjoškolski centar Istočna Ilidža, Centar za socijalni rad,  kao i druge institucije sa područja grada.

Direktor Forum teatra i umjetnički direktor i koordinator Budi muško luba i budi žensko saveza (BMK&BŽS) Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić  rekao je da je projekat počeo u martu prošle godine, a da je današnja diskusija samo kruna tog projekta.

On je istakao da će učesnici govoriti o samom projektu, ali i o tome kako ga uspješno primijeniti u praksi kako u Istočnom Sarajevu tako i u drugim gradovima širom Republike Srpske.

Školski psiholog u Srednjoškolskom centru Istočna Ilidža Sanja Vasković navela je ovaj projekat realizovan u teškim i specifičnim uslovima, da je organizovan veliki broj radionica za učenike, onlajn, ali i u školi, kroz koje su djeca ohrabrivana da prijave bilo koji oblik nasilja, ukoliko on postoji.

U ovoj školi nema puno prijavljenih slučajeva nasilja, ali da je svaki, pa i najmanji broj, zabrinjavajući – naglasila je ona.

Ona je navela da su najčešći oblici nasilja među djecom nazivanje pogrdnim imenima i da je taj problem uspješno riješen, ističući da su djeca u ovom slučaja sama došla da prijave problem.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    23h 25m
    0
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    15h 53m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    21h 26m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    22h 18m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    1h 26m
    0