Osnivači Bionteha: Vakcina protiv kancera moguća do 2030.

17.10.2022. 09:59
1
IZVOR: Tanjug

Vakcine protiv kancera bi mogle da budu napravljene do 2030. godine, sudeći prema riječima suosnivača njemačke farmaceutske kompanije Bionteh, Ugura Šahina i Ozleme Tireči, čiji je rad poznat po stvaranju vakcine protiv kovida tokom pandemije sa američkim Fajzerom.

Supružnici Šahin i Tireči kažu da su napravili pomak koji im je ulio optimizam za vakcine protiv kancera u narednim godinama, prenio je "Gardijan".

Govoreći za Bi-Bi-Si, profesorica Tireči je objasnila kako bi RNK tehnologija mogla da bude preusmjerena tako da osnaži imuni sistem da napada kancerogene ćelije, po istom principu po kojem cilja korona virus.

Bionteh je već radio na RNK vakcinama protiv kancera prije nego što je počela pandemija, ali se onda ta kompanija preusmjerila na stvaranje antikovid vakcina.

Kompanija sada već ima nekoliko antikancer vakcina u fazi kliničkog testiranja, a Tireči kaže da uspjeh sa Fajzer/Bionteh vakcinom protiv kovida sada može da otvori prostor da se naučnici posvete borbi protiv kancera.

Njemačka firma se nada da bi mogla da razvije tretmane za rak debelog creva, rak kože i još neke tipove kancera, ali postoje velike prepreke do rješenja.

Kancerogene ćelije koje stvaraju tumor mogu biti ispunjene širokim spektrom različitih proteina, što otežava pravljenje vakcine koja cilja sve ćelije kancera.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Chw 17.10.2022. 11:57
    Neka je sami sebi sprcaju.
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    18h 26m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    19h 59m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    16h 25m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    18h 38m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    9h 7m
    3