Osnovni sud Sokolac nezakonito zapošljavao radnike

22.04.2021. 17:33
2
IZVOR: capital.ba

Osnovni sud u Sokocu omogućio je advokatima, angažovanim po službenoj dužnosti, da bez osnova zarade na desetine hiljada maraka. Dok su sa jedne strane advokati bili preplaćeni, sa druge strane nije postojala kontrola prijavljenih troškova, ukazala je Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Sokolački sud je zapošljavao i mimo zakona i saglasnosti ministra, a nabavke sprovodio bez raspisivanja tendera.

Advokatima angažovanim za odbranu po službenoj dužnosti priznavane su nagrade u punom iznosu, iako je propisano kako bi one trebale biti umanjene za 50 odsto kada je riječ o krivičnom postupku.

Takođe, advokatima se gledalo kroz prste i kada su troškovi za prevoz u pitanju.

Često su za svaki pređeni kilometar vlastitim prevozom dobijali 30 odsto od cijene jednog litra goriva, iako za to nije bilo osnova.

- Na putnim pravcima saobraćaju sredstva javnog prevoza. Uredbom o naknadi troškova u krivičnom postupku je definisano da se naknada određuje u visini cijene autobuske karte - navode revizori.

Velike kontrole nije bilo ni kada je riječ o vremenu koji su advokati proveli van kancelarije.

Naime, oni imaju pravo na plaćeno odsustvo kada učestvuju u istrazi, radnji dokazivanja, pregovaranja, te kada prisustvuju ročištu, pretresu, raspravi i slično. Međutim, kako se ispostavilo, to sud nije kontrolisao, tačnije vjerovao im je na riječ.

- Za priznavanje nagrada i naknada za advokatske usluge od strane suda nisu uspostavljeni kontrolni mehanizmi koji bi omogućili njihovo ispravno priznavanje, pa se iste priznaju uglavnom na osnovu ispostavljenih troškovnika advokata, bez vođenja potpunih evidencija o provedenom vremenu advokata na ročištima, pretresima i drugim radnjama te prevozu advokata - navodi se u revizorskom izvještaju.

Pred advokatskih usluga, kontrolni mehanizmi nisu uspostavljeni ni za ključne poslovne procese poput prihoda po osnovu sudskih taksi, novčanih kazni, troškova krivičnog postupka.

Sud je kršio zakon i kada je zapošljavanje u pitanju.

Na neodređeno vrijeme je primljeno šest radnika bez konkursa i bez saglasnosti ministra.

Bez sprovođenja procedure javne nabavke kupljen je namještaj i računarska oprema, a kako bi izbjegli raspisivanje tendera nabavke su dijeljene, što je, da podsjetimo, takođe zabranjeno zakonom.

Osoba zadužena za poslove javnih nabavki u sudu ujedno je bila član komisije za nabavke sa pravom glasa što je za revizore takođe bilo problematično.

Zbog brojnih nezakonitosti u radu, Osnovni sud u Sokocu je dobio mišljenje sa rezervom o usklađenosti i čak devet preporuka. Treba napomenuti i to da su finansijski izvještaji dobili pozitivnu ocjenu revizora.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Za pravdu 22.04.2021. 17:58
    Tako je. U Sokocu se u svim institucijama primaju po rodbinskoj ili stranackoj osnovi. Konkursa nikada nema. A i kada raspišu, vec neko popunjava to mjesto pa samo treba da se ispostuje procedura. Truli smo kao drustvo. Propali duhovno. Nista mnogima nije vise sveto. Poremecen sistem vrijednosti. Dzaba pricaju u javnosti da nije tako, kada iskustvo pokazuje suprotno. Uzas!!!
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 22.04.2021. 17:53
    Ko zna sta je tu sve bilo mimo zakona,dok je predsednik sebi presudio poslije neimenovanja nakon 18 g.Ustanova koja je simbol za zakon isti krši,eto u kakvoj državi i sistemu živimo.
Povezane vijesti
Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
Potvrđena optužnica protiv žene koja je pijana napala sestru u Istočnoj Ilidži Potvrđena optužnica protiv žene koja je pijana napala sestru u Istočnoj Ilidži
Potvrđena optužnica zbog fizičkog napada i povređivanja majke Potvrđena optužnica zbog fizičkog napada i povređivanja majke
Najčitanije
  • Sa tržišta BiH se povlači argeta pašteta čiji je rok 10. septembar 2027. godine
    19h 48m
    0
  • Roditelj gađao flašom direktora škole zato što nije mogao da doveze dijete do same škole!?
    21h 25m
    0
  • Bora Stanković - "Slikar" prolaznosti života i ljudske tragike
    20h 19m
    0
  • Krađa građevinskog materijala u Istočnoj Ilidži
    22h 46m
    0
  • Mrtve ribe plutaju po moru
    17h 27m
    0