Основни суд Соколац незаконито запошљавао раднике

22.04.2021. 17:33
2
ИЗВОР: capital.ba

Основни суд у Сокоцу омогућио је адвокатима, ангажованим по службеној дужности, да без основа зараде на десетине хиљада марака. Док су са једне стране адвокати били преплаћени, са друге стране није постојала контрола пријављених трошкова, указала је Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске.

Соколачки суд је запошљавао и мимо закона и сагласности министра, а набавке спроводио без расписивања тендера.

Адвокатима ангажованим за одбрану по службеној дужности признаване су награде у пуном износу, иако је прописано како би оне требале бити умањене за 50 одсто када је ријеч о кривичном поступку.

Такође, адвокатима се гледало кроз прсте и када су трошкови за превоз у питању.

Често су за сваки пређени километар властитим превозом добијали 30 одсто од цијене једног литра горива, иако за то није било основа.

- На путним правцима саобраћају средства јавног превоза. Уредбом о накнади трошкова у кривичном поступку је дефинисано да се накнада одређује у висини цијене аутобуске карте - наводе ревизори.

Велике контроле није било ни када је ријеч о времену који су адвокати провели ван канцеларије.

Наиме, они имају право на плаћено одсуство када учествују у истрази, радњи доказивања, преговарања, те када присуствују рочишту, претресу, расправи и слично. Међутим, како се испоставило, то суд није контролисао, тачније вјеровао им је на ријеч.

- За признавање награда и накнада за адвокатске услуге од стране суда нису успостављени контролни механизми који би омогућили њихово исправно признавање, па се исте признају углавном на основу испостављених трошковника адвоката, без вођења потпуних евиденција о проведеном времену адвоката на рочиштима, претресима и другим радњама те превозу адвоката - наводи се у ревизорском извјештају.

Пред адвокатских услуга, контролни механизми нису успостављени ни за кључне пословне процесе попут прихода по основу судских такси, новчаних казни, трошкова кривичног поступка.

Суд је кршио закон и када је запошљавање у питању.

На неодређено вријеме је примљено шест радника без конкурса и без сагласности министра.

Без спровођења процедуре јавне набавке купљен је намјештај и рачунарска опрема, а како би избјегли расписивање тендера набавке су дијељене, што је, да подсјетимо, такође забрањено законом.

Особа задужена за послове јавних набавки у суду уједно је била члан комисије за набавке са правом гласа што је за ревизоре такође било проблематично.

Због бројних незаконитости у раду, Основни суд у Сокоцу је добио мишљење са резервом о усклађености и чак девет препорука. Треба напоменути и то да су финансијски извјештаји добили позитивну оцјену ревизора.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Za pravdu 22.04.2021. 17:58
    Tako je. U Sokocu se u svim institucijama primaju po rodbinskoj ili stranackoj osnovi. Konkursa nikada nema. A i kada raspišu, vec neko popunjava to mjesto pa samo treba da se ispostuje procedura. Truli smo kao drustvo. Propali duhovno. Nista mnogima nije vise sveto. Poremecen sistem vrijednosti. Dzaba pricaju u javnosti da nije tako, kada iskustvo pokazuje suprotno. Uzas!!!
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 22.04.2021. 17:53
    Ko zna sta je tu sve bilo mimo zakona,dok je predsednik sebi presudio poslije neimenovanja nakon 18 g.Ustanova koja je simbol za zakon isti krši,eto u kakvoj državi i sistemu živimo.
Повезане вијести
Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
Потврђена оптужница против жене која је пијана напала сестру у Источној Илиџи Потврђена оптужница против жене која је пијана напала сестру у Источној Илиџи
Потврђена оптужница због физичког напада и повређивања мајке Потврђена оптужница због физичког напада и повређивања мајке
Најчитаније
  • Са тржишта БиХ се повлачи аргета паштета чији је рок 10. септембар 2027. године
    17h 45m
    0
  • Родитељ гађао флашом директора школе зато што није могао да довезе дијете до саме школе!?
    19h 22m
    0
  • Бора Станковић - "Сликар" пролазности живота и људске трагике
    18h 16m
    0
  • СИПА ухапсила пет особа
    22h 38m
    0
  • Крађа грађевинског материјала у Источној Илиџи
    20h 43m
    0