Osnovno muzičko obrazovanje sa velikim uspjehom već 24 godine traje u Palama

12.12.2020. 16:28
2
IZVOR: Katera

Osnovno muzičko obrazovanje u Palama traje već 24 godine, tačnije od 1996. godine. Područno odjeljenje trenutno djeluje u okviru Škole za osnovno muzičko obrazovanje, čije je sjedište u Istočnom Novom Sarajevu. 

Tokom prve tri godine od osnivanja ovog odjeljenja u Palama, nastavnici i đaci su promijenili tri adrese boravka i rada, počev od iznajmljenih prostorija Narodne biblioteke, preko skupštinske sale, obdaništa „Bubamara“ do učionica Srednjoškolskog centra „Pale“, gdje su proveli 17 godina. Do 2010. godine, odjeljenje je bilo u velikom deficitu sa nastavnim kadrom, što se godinama kasnije znatno poboljšalo.

Uprkos otežanim uslovima rada ili tačnije neuslovnom prostoru, ali uz veliku podršku kolektiva SŠC „Pale“, tadašnjeg direktora Dragomira Jovanovića, Područno odjeljenje Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Palama je iznjedrilo veliki broj talentovanih đaka, koji su danas u većini slučajeva akademski muzičari, profesori, pa čak i dekani.

Od 2015. godine ovo Područno odjeljenje osnovne muzičke škole boravi u vlastitim prostorijama, koje su namjenski izgrađene unutar Sportsko-rekreativnog centra „Peki“, gdje nastavnici i đaci danas imaju sve potrebne uslove za rad i nesmetano odvijanje nastave.

Koordinator između Područnog odjeljenja u Palama i centralne škole u Istočnom Sarajevu i nastavnik harmonike Vladimir Jakić u razgovoru za portal Katera kaže da je začetnik osnovnog muzičkog obrazovanja u Palama bio pokojni profesor Mirko Đunisijević, koji je dao ogroman doprinos uspostavljanju i razvoju muzičkog obrazovanja u Palama.

Slika

Nastavnik harmonike Vladimir Jakić

-  Prvi počeci rada Područnog odjeljenja muzičke škole u Palama datiraju iz 1996. godine, kada je pokojni nastavnik Mirko Đunisijević, kao veliki entuzijasta u tom periodu, sa donacijom klavira i svojim ličnim harmonikama, i sa nekoliko učenika, u teškim trenucima, započeo rad škole. Ja sam se radu škole priključio 1997. godine i tada je harmonika funkcionisala kao „glavni“ predmet, dok je klavir bio tek „u povoju“kaže Jakić. 

Jakić ističe da se broj učenika u prve dvije godine rada ovog odjeljenja kretao do 15 đaka, a broj polaznika počeo je da raste od 1999. godine kada je nastava počela da se odvija u prostorijama SŠC „Pale“.

- Od 1998. godine boravili smo u prostorijama obdaništa „Bubamara“ i tu smo proširili broj učenika i počeli da radimo na klaviru. Od 1999. godine do 2015. godine, dakle punih 17 godina radili smo u prostorijama SŠC „Pale“, gdje se izdešavalo mnogo toga, da bismo danas funkcionisali u ovom formatu u kakvom jesmo – ističe Jakić.

On kaže da je velike zasluge za rad Područnog odjeljenja Škole za osnovno muzičko obrazovanje u prostorijama SŠC „Pale“ je imao tadašnji direktor škole Dragomir Jovanović, kao i ostatak kolektiva, koji su im pružali veliku podršku, uprkos tome što su ponekad bili „bučni“, jer učionice nisu imale potrebnu zvučnu izolaciju.

- U tom periodu boravka u školi smo se znatno proširili i otvorili odsjek gitare, a tu moram da pomenem pokojnog nastavnika Savana Petrovića, zahvaljujući čijem radu smo oformili taj odsjek i gitara je danas uzela veliki primat, tako da sada u ovom odjeljenju imamo dva odsjeka gitare i veliko interesovanje učenika – ističe Jakić.

U vrijeme boravka Područnog odjeljenja u SŠC „Pale“ pokrenuto je i odjeljenje srednje muzičke škole, te su svi zajedno u tri školske učionice, bez zvučne izolacije radili i uprkos takvim okolnostima i neadekvatnim prostorijama, obrazovali veliki broj đaka, koji su ostvarili značajne rezultate na školskim, republičkim i međunarodnim takmičenjima.

- Za period proveden u srednjoj školi dostigli smo broj od 90 učenika, što je za takve uslove bilo možda i previše. Tada je klavir bio dominantan i tu moram da spomenem pokojnu Stefanu Kanev, koja je dala veliki doprinos razvoju odsijeka za klavir i klavirske muzike, konkretno u našem područnom odjeljenju – ističe Jakić.

U saradnji sa tadašnjim rukovodstvom opštine Pale, posebno uz veliko zalaganje tadašnjeg zamjenika načelnika opštine, od 2014. godine se krenulo u proces pronalaska novih prostorija za rad ovog odjeljenja i njihovo preseljenje.

- Zahvaljujući tadašnjem zamjeniku načelnika opštine Nenadu Vukoviću i njegovoj inicijativi smo ušli u razmatranje opcija o tome, gdje bismo mogli da pronađemo prostorije za rad škole, te smo tako došli do „Pekija“ i tu pronašli potrebnih 100 kvadrata prostora – kaže Jakić.

Jakić dodaje da su do 2015. godine i prelaska u sopstvene prostorije Područnog odjeljenja bili u deficitu sa nastavnim kadrom, te su im tada pomagali bivši đaci i tadašnji studenti Muzičke akademije.

- Kroz ovo odjeljenje prošao je veliki broj učenika, među kojima je danas i veliki broj akademskih muzičara i danas u ovoj školi rade četiri profesora, koji su bili naši učenici. Iz godine u godinu broj nastavnika je rastao, gdje smo prije 24 godine počeli sa tri, a danas imamo devet nastavnika – kaže Jakić.

On kaže da devet nastavnika predstavlja devet klasa na četiri odsijeka, a to su odsjeci za klavir, gitaru, harmoniku i violinu. U narednom periodu, Jakić kaže da bi voljeli da se ovom odjeljenju vrati odsjek solo pjevanje, kao i da se pokrene odsjek za flautu.

- Sada brojimo do 140 učenika i to je otprilike neki naš kontinuitet. Mislim da bismo uz odobrenje Ministarstva mogli da otvorimo još jedan, treći odsjek za gitaru, te bismo time ostvarili mogućnost povećanja broja učenika – kaže Jakić.

Slika

Nastavnik solfeđa i teorije muzike Ivana Cerović

Nastavnik solfeđa i teorije muzike, te hora u Područnom odjeljenju Pale - Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo Ivana Cerović kaže za Kateru da od prvog dana u ovom odjeljenju predaje solfeđo, te da nastavu kod nje sluša više od stotinu đaka.

- Probe hora podrazumijevaju učenike starijih razreda, a to su četvrti, peti i šesti razred osnovne muzičke škole. Učenici u osnovnoj muzičkoj školi počinju od pripremnog, što je naspram trećeg razreda osnovne škole, kako bi po završetku osnovne i muzičke škole mogli da paraleno pohađaju redovnu nastavu u srednjoj i srednjoj muzičkoj školi. Smatram da je taj pripremni razred za buduće osnovce u muzičkoj školi jako važan, jer ih on uvodi u taj muzički svijet – kaže Cerovićeva.

Cerovićeva, koja u ovoj školi radi već 17 godina, dodaje da su uslovi u sadašnjim prostorijama Područnog odjeljenja muzičke škole u Palama jako dobri, te da ispunjavaju sve potrebne kriterijume za normalno odvijanje nastave i da svi kabineti imaju potrebne instrumente.

- Za razliku od obaveznih osnovnih škola, gdje broj učenika opada, kod nas broj učenika raste i sigurna sam da više od 90 odsto djece je muzički talentovano i da većina njih dolazi ovdje jer voli i želi da se bavi muzikom, a tome svjedoče i brojna školska i republička takmičenja, sa kojih oni donose brojne rezultate Područnom odjeljenju u Palama – kaže Cerovićeva.

Cerovićeva kaže da djeca iz Pala, koja nastave srednje muzičko obrazovanje u Istočnom Sarajevu, ostvaruju značajne rezultate na takmičenjima na kojima učestvuju kao srednjoškolci.

Slika

Nastavnik klavira Nikolina Batković (lijevo)

Već 13 godina radnog staža kao nastavnik klavira u Područnom odjeljenju Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Palama ima i Nikolina Batković, koja ističe da za ovaj odsjek vlada veliko interesovanje djece svih uzrasta.

-  Radimo individualno sa učenicima, svaki od njih ima svoj termin za čas i zastupljeni su uzrasti od pripremnog do šestog razreda osnovne muzičke škole, što bi u redovnoj osnovnoj školi podrazumijevalo uzrast od trećeg do devetog razreda – kaže Batkovićeva.

Nikolina je dio ove škole od djetinjstva, s obzirom da je najprije u istom odjeljenju pohađala nastavu, najprije je počela sa harmonikom, a kasnije završila na klaviru.

Ja sam jedan od učenika koji se obrazovao u ovom odjeljenju. Priča je započela sa sviranjem harmonike, a kasnije sam se usmjerila ka klaviru. Uglavnom, jako sam ponosna što sam bila đak u ovom muzičkom odjeljenju i što sam danas profesor u istom – kaže Batkovićeva.

Ona ističe da njihovi učenici ostvaruju jako dobre rezultate na takmičenjima, te da joj je drago što su sa tako dobrim rezultatima nastavili i kroz obrazovanje u srednjoj muzičkoj školi i na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

Slika

Nastavnik klavira Ivana Stanišić (desno-iza)

Na odsjeku klavira već 12 godina uspješno radi nastavnica Ivana Stanišić, koja za portal Katera kaže da je klavir kao klasa najrasprostranjeniji i da broji najveći broj učenika u paljanskom Područnom odjeljenju Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

- Naša škola ima veliki broj talentovanih učenika i konkretno, kroz moju klasu je prošlo mnogo talentovane i uspješne djece, a neki od njih su učenici muzičke škole i završni studenti Muzičke akademije. Trenutno sada u klasi imam talentovani dvojac, blizance Andreja i Nikolu Blagovčanina, koji su ostvarili značajne rezultate na međunarodnim i školskim takmičenjima iz klavira – kaže Stanišićeva.

Ona dodaje da pored braće Blagovčanin, u njenoj klasi ima još dosta talentovane i vrijedne djece, sa kojima joj je veliko zadovoljstvo raditi.

Slika

Nastavnica klavira Jovana Bojanić

Nastavnica klavira Jovana Bojanić već treću godinu zaredom radi u ovom Područnom odjeljenju osnovne muzičke škole,  a ove godine u njenoj klasi najviše ima djece u pripremnom razredu, kao i u jednom odjeljenju četvrtog razreda.  

- Svake godine najviše bude pripremaca, a ove godine imam najviše takvih. Zabavno je upoznati takve đake. Ove godine se desilo to da najviše radim sa pripremnim razredima i jednim četvrtim razredom – kaže Bojanićeva.

Ona ističe da je pripremni razred jako važan, jer se djeca kroz pohađanje nastave i sviranje instrumenata u tom periodu upoznaju sa instrumentom i doživljavaju ga na najbolji način, što im kasnije dosta pomaže u nastavku obrazovanja.

- Kod djece je najlakše prepoznati ritam i ako se vidi da dijete ima smisla za ritam, to se obično nastavi u pravom smjeru i to je neki nezvanični pokazatelj, ali sa druge strane, ako dijete u ranom dobu ne zna lijepo da pjeva to nije pokazatelj da ono nije za muzičku školu – kaže Bojanićeva.

Bojanićeva dodaje da je u tom slučaju važno stvoriti radnu naviku kod djece, te da ono dijete koje provodi najviše vremena uz instrument i vježba, dolazi redovno na nastavu, sluša upustva nastavnika i ako ima mogućnost da obezbijedi instrument kući za vježbu, pokazuje odlične rezultate kasnije.

Slika

Nastavnica klavira Vanja Baričanin 

Među nastavnicima sa najdužim stažom u paljanskom Područnom odjeljenju Škole za osnovno muzičko obrazovanje je i Vanja Baričanin, koja paljansku djecu muzički obrazuje na klaviru već 15 godina.

- Zadovoljna sam odzivom učenika za odsjek klavira i  učenici iz moje klase su veoma uspješni. Do sada smo išli na razna međunarodna takmičenja, osvajali smo mnogo nagrada i imala sam mnogo uspješnih učenika – kaže Baričanin.

Među njenim učenicima bilo je i onih koji su srednjoškolsko muzičko obrazovanje nastavili i u čuvenoj Muzičkoj školi „Mokranjac“ iz Beograda, te i onih poput bivše učenice Tamare Pečenice, koja je bila student generacije na Muzičkoj akademiji sa prosjekom 10.00 i dobitnik nagrade „Vojin Komadina“.

- Ona je upisala postdiplomske studije u Trstu, a trenutno je zaposlena u školi u Trebinju, gdje radi kao profesor. Jedna moja bivša učenica je i Sofija Vučičević, koja radi kao asistent na Muzičkoj akademiji u Banjaluci, a takođe pomenula bih i Nevenu Baričanin, koja je takođe bila jako dobar učenik u ovom odjeljenju – kaže Baričanin.

Prema njenim riječima, djeca koja se školuju u ovom Područnom odjeljenju u Palama, uglavnom nastave sa obrazovanjem i u srednjoj muzičkoj školi i na muzičkoj akademiji, i tamo ostvaruju odlične rezultate.

- Trenutno se i sada, uprkos pandemiji virusa korona, spremamo za Republičko takmičenje za solo i duo klavir u Banjaluci, ali još uvijek ne znamo da li će se ono održati zbog trenutne situacije – ističe Baričanin.

Slika

Nastavnica violine Nikolina Čolović (lijevo-iza)

Trenutno jedini nastavnik violine u paljanskom Područnom odjeljenju Škole za osnovno muzičko obrazovanje je Nikolina Čolović, koja kaže da je zadovoljna odzivom učenika za ovaj predmet, kao i njihovim trudom i radom.

- Sada imam 12 učenika, a od tog broja najviše njih su učenici prvih i drugih razreda, dok po jedan ili dva učenika pohađaju treći, četvrti, peti i šesti razred muzičke škole – kaže Čolovićeva.

Ona dodaje da je jako srećna što ima priliku raditi sa najmlađim učenicima ove škole, te dodaje da je to dobra prilika da ispočetka krene da radi sa njima, kako bi mogla najbolje da ih usmjeri.

- Prezadovoljna sam njihovim radom, trudom, talentom i to su jako kulturna i vaspitana djeca, imamo odličnu saradnju i jako su vrijedni. Međusobno, jako dobro funkcionišemo – ističe Čolovićeva.

Kada su ovaj i odsjek za gitaru u pitanju, prednost se ogleda u tome što djeca mogu da vježbaju i kući, ali tako nešto podrazumijeva to da moraju da kupe ili obezbijede sopstvene instrumente za rad, odnosno violine u ovom slučaju.

- Violina je manji i prenosivi instrument i djeca mogu da vježbaju i van nastave. Jedna školska violina može da se nabavi za nekih 150 KM i mi trenutno nemamo problema sa instrumentima, to jeste, sva djeca imaju svoje instrumente – dodaje Čolovićeva.

Ističe da je srećna i zbog kolektiva ovog odjeljenja sa kojima radi već dvije godine, te dodaje da je sjajno raditi sa takvim kolegama i u odličnim uslovima za nastavu, kojima ovo odjeljenje osnovne muzičke škole raspolaže.

Slika

Nastavnica gitare Tatjana Popić 

Već 13 godina u paljanskom Područnom odjeljenju Škole za osnovno muzičko obrazovanje kao nastavnik gitare radi i Tatjana Popić, koja kaže da za gitaru trenutno vlada veliko interesovanje djece.

- Gitara je nekako primjenjiva i mladi dosta slušaju rok i neku vrstu popa, pa to vjerovatno je jedan od razloga da je trenutno jako popularna. Ja sam vrlo zadovoljna odzivom učenika i ne pamtim da je proteklih godina nedostajalo učenika za klasu. Uvijek uspijemo da obezbjedimo dovoljno učenika, a sada imamo još jednog nastavnika gitare, tako da oboje imamo punu klasu đaka – kaže Popićeva.

Ona ističe da se među uspješnim učenicima odsjeka za gitaru, u njenoj klasi, izdvajaju Andrej Tadić, koji je ovdje završio osnovnu i sada pohađa srednju muzičku školu, te Helena Pržulj, učenica devetog razreda, Anika Ćirić i mnogi drugi.

- Ima još mnogo talentovane djece iz nižih razreda. Uvijek gledamo da najbolje vodimo na Republičko takmičenje u Banjaluku, za koje se nadam da će se jednog dana održati i na našim prostorima – kaže Popićeva.

Slika

Nastavnik gitare Slobodan Pandurević (desno)

Nastavnik gitare Slobodan Pandurević je u Područnom odjeljenju u Palama počeo da radi još kao student Muzičke akademije, prije osam godina.

- Gitara je oduvijek bila popularna i dosta djece se godišnje opredijeli za ovaj instrument. U mojoj klasi trenutno ima oko dvadesetak učenika, koje učimo kroz plan i program koji imamo, a to se odnosi na učenje nota, sviranje klasične muzike, učenje osnova na gitari, a u slobodno vrijeme nađemo vremena da sviramo i druge pjesme – kaže Pandurević.

Pandurević ističe da svaki đak na odsjeku za gitaru u ovom odjeljenju mora da ima svoj instrument, s obzirom da je gitara prenosivi instrument i djeca mogu da vježbaju i rade i kod kuće.

- U ovom slučaju, rad kod kuće je 90 odsto posla i svako dijete treba da ima svoj instrument. Roditelji uglavnom imaju razumijevanje za to i mogu da finansijski obezbijede nabavku kvalitetne gitare. Gitara je jedan od najjeftinijih instrumenata za učenike škole, za razliku od recimo harmonike, koja je najskuplja – kaže Pandurević.

Činjenica da se iza rada i truda nastavnika u paljanskom Područnom odjeljenju Škole za osnovno muzičko obrazovenje nalazi veliki broj učešća na mnogobrojnim takmičenjima, manifestacijama i osvojenih nagrada, govori da su paljanska djeca izuzetno nadarena za muziku i muzičko obrazovanje i koja u većini slučajeva nastavljaju muzičko obrazovanje kroz srednju muzičku školu i završavaju na Muzičkoj akademiji.

I ne samo paljanska. Kroz ovo odjeljenje se školovalo i osnovno muzičko obrazovanje steklo mnoštvo djece iz opština Sokolac, Istočni Stari Grad, Han Pijesak, Rogatica, Višegrad i iz drugih mjesta, koja nisu imala ovaj vid obrazovanja.

Škola za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo je, takoreći, poslijeratni nasljednik Osnovne muzičke škole sa Ilidže, a centralna škola se nalazi u Istočnom Novom Sarajevu. Direktor škole je profesor Dalibor Jović.

 

Razgovarao i pripremio: Miljan Rašević

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Brankica 06.08.2023. 21:28
    Pomenuli ste ljude koji nisu dio muzicke skole, ali su svojim doprinosom i razumijevanjem stvorili podrucno odeljenje muzicke skole vrijedno divljenja. Da svaka skola na isti nacin posvećuje paznju odgovornosti, marljivosti, uspjesnosti svakog ucenika i nagradjujuci samo najbolje kako bi sve drugačije izgledalo.
  • Generic placeholder image
    Milan 19.12.2020. 12:32
    Sjajan tekst, promovisanje pravih vrijednosti. Svaka čast nastavnicima muzičke škole.
Povezane vijesti
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Izložbom ikona počele "Majske duhovne svečanosti" u Palama Izložbom ikona počele "Majske duhovne svečanosti" u Palama
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 48m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 47m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 29m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    19h 2m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    16h 36m
    2