Основно музичко образовање са великим успјехом већ 24 године траје у Палама

12.12.2020. 16:28
2
ИЗВОР: Катера

Основно музичко образовање у Палама траје већ 24 године, тачније од 1996. године. Подручно одјељење тренутно дјелује у оквиру Школе за основно музичко образовање, чије је сједиште у Источном Новом Сарајеву. 

Током прве три године од оснивања овог одјељења у Палама, наставници и ђаци су промијенили три адресе боравка и рада, почев од изнајмљених просторија Народне библиотеке, преко скупштинске сале, обданишта „Бубамара“ до учионица Средњошколског центра „Пале“, гдје су провели 17 година. До 2010. године, одјељење је било у великом дефициту са наставним кадром, што се годинама касније знатно побољшало.

Упркос отежаним условима рада или тачније неусловном простору, али уз велику подршку колектива СШЦ „Пале“, тадашњег директора Драгомира Јовановића, Подручно одјељење Школе за основно музичко образовање у Палама је изњедрило велики број талентованих ђака, који су данас у већини случајева академски музичари, професори, па чак и декани.

Од 2015. године ово Подручно одјељење основне музичке школе борави у властитим просторијама, које су намјенски изграђене унутар Спортско-рекреативног центра „Пеки“, гдје наставници и ђаци данас имају све потребне услове за рад и несметано одвијање наставе.

Координатор између Подручног одјељења у Палама и централне школе у Источном Сарајеву и наставник хармонике Владимир Јакић у разговору за портал Катера каже да је зачетник основног музичког образовања у Палама био покојни професор Мирко Ђунисијевић, који је дао огроман допринос успостављању и развоју музичког образовања у Палама.

Слика

Наставник хармонике Владимир Јакић

-  Први почеци рада Подручног одјељења музичке школе у Палама датирају из 1996. године, када је покојни наставник Мирко Ђунисијевић, као велики ентузијаста у том периоду, са донацијом клавира и својим личним хармоникама, и са неколико ученика, у тешким тренуцима, започео рад школе. Ја сам се раду школе прикључио 1997. године и тада је хармоника функционисала као „главни“ предмет, док је клавир био тек „у повоју“каже Јакић. 

Јакић истиче да се број ученика у прве двије године рада овог одјељења кретао до 15 ђака, а број полазника почео је да расте од 1999. године када је настава почела да се одвија у просторијама СШЦ „Пале“.

- Од 1998. године боравили смо у просторијама обданишта „Бубамара“ и ту смо проширили број ученика и почели да радимо на клавиру. Од 1999. године до 2015. године, дакле пуних 17 година радили смо у просторијама СШЦ „Пале“, гдје се издешавало много тога, да бисмо данас функционисали у овом формату у каквом јесмо – истиче Јакић.

Он каже да је велике заслуге за рад Подручног одјељења Школе за основно музичко образовање у просторијама СШЦ „Пале“ је имао тадашњи директор школе Драгомир Јовановић, као и остатак колектива, који су им пружали велику подршку, упркос томе што су понекад били „бучни“, јер учионице нису имале потребну звучну изолацију.

- У том периоду боравка у школи смо се знатно проширили и отворили одсјек гитаре, а ту морам да поменем покојног наставника Савана Петровића, захваљујући чијем раду смо оформили тај одсјек и гитара је данас узела велики примат, тако да сада у овом одјељењу имамо два одсјека гитаре и велико интересовање ученика – истиче Јакић.

У вријеме боравка Подручног одјељења у СШЦ „Пале“ покренуто је и одјељење средње музичке школе, те су сви заједно у три школске учионице, без звучне изолације радили и упркос таквим околностима и неадекватним просторијама, образовали велики број ђака, који су остварили значајне резултате на школским, републичким и међународним такмичењима.

- За период проведен у средњој школи достигли смо број од 90 ученика, што је за такве услове било можда и превише. Тада је клавир био доминантан и ту морам да споменем покојну Стефану Канев, која је дала велики допринос развоју одсијека за клавир и клавирске музике, конкретно у нашем подручном одјељењу – истиче Јакић.

У сарадњи са тадашњим руководством општине Пале, посебно уз велико залагање тадашњег замјеника начелника општине, од 2014. године се кренуло у процес проналаска нових просторија за рад овог одјељења и њихово пресељење.

- Захваљујући тадашњем замјенику начелника општине Ненаду Вуковићу и његовој иницијативи смо ушли у разматрање опција о томе, гдје бисмо могли да пронађемо просторије за рад школе, те смо тако дошли до „Пекија“ и ту пронашли потребних 100 квадрата простора – каже Јакић.

Јакић додаје да су до 2015. године и преласка у сопствене просторије Подручног одјељења били у дефициту са наставним кадром, те су им тада помагали бивши ђаци и тадашњи студенти Музичке академије.

- Кроз ово одјељење прошао је велики број ученика, међу којима је данас и велики број академских музичара и данас у овој школи раде четири професора, који су били наши ученици. Из године у годину број наставника је растао, гдје смо прије 24 године почели са три, а данас имамо девет наставника – каже Јакић.

Он каже да девет наставника представља девет класа на четири одсијека, а то су одсјеци за клавир, гитару, хармонику и виолину. У наредном периоду, Јакић каже да би вољели да се овом одјељењу врати одсјек соло пјевање, као и да се покрене одсјек за флауту.

- Сада бројимо до 140 ученика и то је отприлике неки наш континуитет. Мислим да бисмо уз одобрење Министарства могли да отворимо још један, трећи одсјек за гитару, те бисмо тиме остварили могућност повећања броја ученика – каже Јакић.

Слика

Наставник солфеђа и теорије музике Ивана Церовић

Наставник солфеђа и теорије музике, те хора у Подручном одјељењу Пале - Школе за основно музичко образовање Источно Сарајево Ивана Церовић каже за Катеру да од првог дана у овом одјељењу предаје солфеђо, те да наставу код ње слуша више од стотину ђака.

- Пробе хора подразумијевају ученике старијих разреда, а то су четврти, пети и шести разред основне музичке школе. Ученици у основној музичкој школи почињу од припремног, што је наспрам трећег разреда основне школе, како би по завршетку основне и музичке школе могли да паралено похађају редовну наставу у средњој и средњој музичкој школи. Сматрам да је тај припремни разред за будуће основце у музичкој школи јако важан, јер их он уводи у тај музички свијет – каже Церовићева.

Церовићева, која у овој школи ради већ 17 година, додаје да су услови у садашњим просторијама Подручног одјељења музичке школе у Палама јако добри, те да испуњавају све потребне критеријуме за нормално одвијање наставе и да сви кабинети имају потребне инструменте.

- За разлику од обавезних основних школа, гдје број ученика опада, код нас број ученика расте и сигурна сам да више од 90 одсто дјеце је музички талентовано и да већина њих долази овдје јер воли и жели да се бави музиком, а томе свједоче и бројна школска и републичка такмичења, са којих они доносе бројне резултате Подручном одјељењу у Палама – каже Церовићева.

Церовићева каже да дјеца из Пала, која наставе средње музичко образовање у Источном Сарајеву, остварују значајне резултате на такмичењима на којима учествују као средњошколци.

Слика

Наставник клавира Николина Батковић (лијево)

Већ 13 година радног стажа као наставник клавира у Подручном одјељењу Школе за основно музичко образовање у Палама има и Николина Батковић, која истиче да за овај одсјек влада велико интересовање дјеце свих узраста.

-  Радимо индивидуално са ученицима, сваки од њих има свој термин за час и заступљени су узрасти од припремног до шестог разреда основне музичке школе, што би у редовној основној школи подразумијевало узраст од трећег до деветог разреда – каже Батковићева.

Николина је дио ове школе од дјетињства, с обзиром да је најприје у истом одјељењу похађала наставу, најприје је почела са хармоником, а касније завршила на клавиру.

Ја сам један од ученика који се образовао у овом одјељењу. Прича је започела са свирањем хармонике, а касније сам се усмјерила ка клавиру. Углавном, јако сам поносна што сам била ђак у овом музичком одјељењу и што сам данас професор у истом – каже Батковићева.

Она истиче да њихови ученици остварују јако добре резултате на такмичењима, те да јој је драго што су са тако добрим резултатима наставили и кроз образовање у средњој музичкој школи и на Музичкој академији у Источном Сарајеву.

Слика

Наставник клавира Ивана Станишић (десно-иза)

На одсјеку клавира већ 12 година успјешно ради наставница Ивана Станишић, која за портал Катера каже да је клавир као класа најраспрострањенији и да броји највећи број ученика у паљанском Подручном одјељењу Школе за основно музичко образовање.

- Наша школа има велики број талентованих ученика и конкретно, кроз моју класу је прошло много талентоване и успјешне дјеце, а неки од њих су ученици музичке школе и завршни студенти Музичке академије. Тренутно сада у класи имам талентовани двојац, близанце Андреја и Николу Благовчанина, који су остварили значајне резултате на међународним и школским такмичењима из клавира – каже Станишићева.

Она додаје да поред браће Благовчанин, у њеној класи има још доста талентоване и вриједне дјеце, са којима јој је велико задовољство радити.

Слика

Наставница клавира Јована Бојанић

Наставница клавира Јована Бојанић већ трећу годину заредом ради у овом Подручном одјељењу основне музичке школе,  а ове године у њеној класи највише има дјеце у припремном разреду, као и у једном одјељењу четвртог разреда.  

- Сваке године највише буде припремаца, а ове године имам највише таквих. Забавно је упознати такве ђаке. Ове године се десило то да највише радим са припремним разредима и једним четвртим разредом – каже Бојанићева.

Она истиче да је припремни разред јако важан, јер се дјеца кроз похађање наставе и свирање инструмената у том периоду упознају са инструментом и доживљавају га на најбољи начин, што им касније доста помаже у наставку образовања.

- Код дјеце је најлакше препознати ритам и ако се види да дијете има смисла за ритам, то се обично настави у правом смјеру и то је неки незванични показатељ, али са друге стране, ако дијете у раном добу не зна лијепо да пјева то није показатељ да оно није за музичку школу – каже Бојанићева.

Бојанићева додаје да је у том случају важно створити радну навику код дјеце, те да оно дијете које проводи највише времена уз инструмент и вјежба, долази редовно на наставу, слуша упуства наставника и ако има могућност да обезбиједи инструмент кући за вјежбу, показује одличне резултате касније.

Слика

Наставница клавира Вања Баричанин 

Међу наставницима са најдужим стажом у паљанском Подручном одјељењу Школе за основно музичко образовање је и Вања Баричанин, која паљанску дјецу музички образује на клавиру већ 15 година.

- Задовољна сам одзивом ученика за одсјек клавира и  ученици из моје класе су веома успјешни. До сада смо ишли на разна међународна такмичења, освајали смо много награда и имала сам много успјешних ученика – каже Баричанин.

Међу њеним ученицима било је и оних који су средњошколско музичко образовање наставили и у чувеној Музичкој школи „Мокрањац“ из Београда, те и оних попут бивше ученице Тамаре Печенице, која је била студент генерације на Музичкој академији са просјеком 10.00 и добитник награде „Војин Комадина“.

- Она је уписала постдипломске студије у Трсту, а тренутно је запослена у школи у Требињу, гдје ради као професор. Једна моја бивша ученица је и Софија Вучичевић, која ради као асистент на Музичкој академији у Бањалуци, а такође поменула бих и Невену Баричанин, која је такође била јако добар ученик у овом одјељењу – каже Баричанин.

Према њеним ријечима, дјеца која се школују у овом Подручном одјељењу у Палама, углавном наставе са образовањем и у средњој музичкој школи и на музичкој академији, и тамо остварују одличне резултате.

- Тренутно се и сада, упркос пандемији вируса корона, спремамо за Републичко такмичење за соло и дуо клавир у Бањалуци, али још увијек не знамо да ли ће се оно одржати због тренутне ситуације – истиче Баричанин.

Слика

Наставница виолине Николина Чоловић (лијево-иза)

Тренутно једини наставник виолине у паљанском Подручном одјељењу Школе за основно музичко образовање је Николина Чоловић, која каже да је задовољна одзивом ученика за овај предмет, као и њиховим трудом и радом.

- Сада имам 12 ученика, а од тог броја највише њих су ученици првих и других разреда, док по један или два ученика похађају трећи, четврти, пети и шести разред музичке школе – каже Чоловићева.

Она додаје да је јако срећна што има прилику радити са најмлађим ученицима ове школе, те додаје да је то добра прилика да испочетка крене да ради са њима, како би могла најбоље да их усмјери.

- Презадовољна сам њиховим радом, трудом, талентом и то су јако културна и васпитана дјеца, имамо одличну сарадњу и јако су вриједни. Међусобно, јако добро функционишемо – истиче Чоловићева.

Када су овај и одсјек за гитару у питању, предност се огледа у томе што дјеца могу да вјежбају и кући, али тако нешто подразумијева то да морају да купе или обезбиједе сопствене инструменте за рад, односно виолине у овом случају.

- Виолина је мањи и преносиви инструмент и дјеца могу да вјежбају и ван наставе. Једна школска виолина може да се набави за неких 150 КМ и ми тренутно немамо проблема са инструментима, то јесте, сва дјеца имају своје инструменте – додаје Чоловићева.

Истиче да је срећна и због колектива овог одјељења са којима ради већ двије године, те додаје да је сјајно радити са таквим колегама и у одличним условима за наставу, којима ово одјељење основне музичке школе располаже.

Слика

Наставница гитаре Татјана Попић 

Већ 13 година у паљанском Подручном одјељењу Школе за основно музичко образовање као наставник гитаре ради и Татјана Попић, која каже да за гитару тренутно влада велико интересовање дјеце.

- Гитара је некако примјењива и млади доста слушају рок и неку врсту попа, па то вјероватно је један од разлога да је тренутно јако популарна. Ја сам врло задовољна одзивом ученика и не памтим да је протеклих година недостајало ученика за класу. Увијек успијемо да обезбједимо довољно ученика, а сада имамо још једног наставника гитаре, тако да обоје имамо пуну класу ђака – каже Попићева.

Она истиче да се међу успјешним ученицима одсјека за гитару, у њеној класи, издвајају Андреј Тадић, који је овдје завршио основну и сада похађа средњу музичку школу, те Хелена Пржуљ, ученица деветог разреда, Аника Ћирић и многи други.

- Има још много талентоване дјеце из нижих разреда. Увијек гледамо да најбоље водимо на Републичко такмичење у Бањалуку, за које се надам да ће се једног дана одржати и на нашим просторима – каже Попићева.

Слика

Наставник гитаре Слободан Пандуревић (десно)

Наставник гитаре Слободан Пандуревић је у Подручном одјељењу у Палама почео да ради још као студент Музичке академије, прије осам година.

- Гитара је одувијек била популарна и доста дјеце се годишње опредијели за овај инструмент. У мојој класи тренутно има око двадесетак ученика, које учимо кроз план и програм који имамо, а то се односи на учење нота, свирање класичне музике, учење основа на гитари, а у слободно вријеме нађемо времена да свирамо и друге пјесме – каже Пандуревић.

Пандуревић истиче да сваки ђак на одсјеку за гитару у овом одјељењу мора да има свој инструмент, с обзиром да је гитара преносиви инструмент и дјеца могу да вјежбају и раде и код куће.

- У овом случају, рад код куће је 90 одсто посла и свако дијете треба да има свој инструмент. Родитељи углавном имају разумијевање за то и могу да финансијски обезбиједе набавку квалитетне гитаре. Гитара је један од најјефтинијих инструмената за ученике школе, за разлику од рецимо хармонике, која је најскупља – каже Пандуревић.

Чињеница да се иза рада и труда наставника у паљанском Подручном одјељењу Школе за основно музичко образовење налази велики број учешћа на многобројним такмичењима, манифестацијама и освојених награда, говори да су паљанска дјеца изузетно надарена за музику и музичко образовање и која у већини случајева настављају музичко образовање кроз средњу музичку школу и завршавају на Музичкој академији.

И не само паљанска. Кроз ово одјељење се школовало и основно музичко образовање стекло мноштво дјеце из општина Соколац, Источни Стари Град, Хан Пијесак, Рогатица, Вишеград и из других мјеста, која нису имала овај вид образовања.

Школа за основно музичко образовање Источно Сарајево је, такорећи, послијератни насљедник Основне музичке школе са Илиџе, а централна школа се налази у Источном Новом Сарајеву. Директор школе је професор Далибор Јовић.

 

Разговарао и припремио: Миљан Рашевић

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Brankica 06.08.2023. 21:28
    Pomenuli ste ljude koji nisu dio muzicke skole, ali su svojim doprinosom i razumijevanjem stvorili podrucno odeljenje muzicke skole vrijedno divljenja. Da svaka skola na isti nacin posvećuje paznju odgovornosti, marljivosti, uspjesnosti svakog ucenika i nagradjujuci samo najbolje kako bi sve drugačije izgledalo.
  • Generic placeholder image
    Milan 19.12.2020. 12:32
    Sjajan tekst, promovisanje pravih vrijednosti. Svaka čast nastavnicima muzičke škole.
Повезане вијести
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    16h 7m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 51m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 36m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 35m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 41m
    0