Srebrenica: Otkrivena srednjovijekovna crkva

28.04.2020. 13:30
0
IZVOR: despotovina.info

Dok se cijeli svijet u agoniji i poluparalisanom stanju bori protiv zloglasnog korona virusa, Srbadija iz srebreničkih sela Čumavića, Sjemova, Rovića, zajedno sa svojim prijateljima, u svjetlosti spasonosnog Vaskrsenja Hristovog, počinje borbu protiv jednog drugog, takođe opasnog virusa.

Taj virus djeluje poput korone, najprije tiho i neprimjetno, a potom agresivno i razarajuće. I dok korona ne gleda ni na vjeru ni na naciju, ovaj virus najviše voli da napada srpski nacionalni korpus i u njemu dugo parazitira. Tu se nekako osjeća kao kod kuće. Kad zarazi njegov dobar dio, utiče na to da grupacije ćelija počnu autodestruktivno djelovanje protiv sopstvenog organizma. Potom se izoluju i stvaraju vještačke, hibridne organizme, koji lutaju ne nalazeći sopstveni identitet. Odvojeni od svoga bića, i u nemogućnosti da odrede sopstvene determinante, oni imaju samo jednu konstantu: negaciju svoga prvobitnog organizma i djelovanje protiv njega. Taj virus zove se zaborav.

Blagoslovom uprave srebreničke parohije i trudom njenih čestitih parohijana, danas su otkriveni ostaci temelja drevne pravoslavne crkve na lokalitetu Luke u Čumavićima. Istočno od srednjovijekovne nekropole, otkrivena je oltarska apsida, sjeverna i južna pjevnička apsida, i glavni ulaz. Radovi na arheološkom iskopavanju i istraživanju, uz stručni nadzor, biće nastavljeni u toku ljeta, kada će biti poznato više podataka o vremenu nastanka, načinu gradnje i ostalim pojedinostima u vezi ovog arheološkog nalazišta.

Samo možemo da budemo ponosni na naše pretke, koji su u doba kasne antike i srednjeg vijeka, mnogim pravoslavnim bogomoljama zasijali i osvještali naše blagosloveno Podrinje, kičmu srpskih zemalja, piše na portalu "Despotovina".

Komentari 0
Povezane vijesti
Kojić: Među poginule u Potočarima upisani još živi ljudi Kojić: Među poginule u Potočarima upisani još živi ljudi
Vučić: Šanse su minimalne, ali Srbija će se boriti protiv rezolucije o Srebrenici do posljednjeg trenutka Vučić: Šanse su minimalne, ali Srbija će se boriti protiv rezolucije o Srebrenici do poslje...
Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    13h 10m
    0
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    13h 27m
    2
  • U četvrtak otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo
    8h 7m
    3
  • Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
    12h 32m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    14h 3m
    5