Сребреница: Откривена средњовијековна црква

28.04.2020. 13:30
0
ИЗВОР: despotovina.info

Док се цијели свијет у агонији и полупаралисаном стању бори против злогласног корона вируса, Србадија из сребреничких села Чумавића, Сјемова, Ровића, заједно са својим пријатељима, у свјетлости спасоносног Васкрсења Христовог, почиње борбу против једног другог, такође опасног вируса.

Тај вирус дјелује попут короне, најприје тихо и непримјетно, а потом агресивно и разарајуће. И док корона не гледа ни на вјеру ни на нацију, овај вирус највише воли да напада српски национални корпус и у њему дуго паразитира. Ту се некако осјећа као код куће. Кад зарази његов добар дио, утиче на то да групације ћелија почну аутодеструктивно дјеловање против сопственог организма. Потом се изолују и стварају вјештачке, хибридне организме, који лутају не налазећи сопствени идентитет. Одвојени од свога бића, и у немогућности да одреде сопствене детерминанте, они имају само једну константу: негацију свога првобитног организма и дјеловање против њега. Тај вирус зове се заборав.

Благословом управе сребреничке парохије и трудом њених честитих парохијана, данас су откривени остаци темеља древне православне цркве на локалитету Луке у Чумавићима. Источно од средњовијековне некрополе, откривена је олтарска апсида, сјеверна и јужна пјевничка апсида, и главни улаз. Радови на археолошком ископавању и истраживању, уз стручни надзор, биће настављени у току љета, када ће бити познато више података о времену настанка, начину градње и осталим појединостима у вези овог археолошког налазишта.

Само можемо да будемо поносни на наше претке, који су у доба касне антике и средњег вијека, многим православним богомољама засијали и освјештали наше благословено Подриње, кичму српских земаља, пише на порталу "Деспотовина".

Коментари 0
Повезане вијести
Хеликоптер Србије гаси пожар на подручју Сребренице Хеликоптер Србије гаси пожар на подручју Сребренице
Сребреница: Ватра се шири, пожар немогуће гасити са земље Сребреница: Ватра се шири, пожар немогуће гасити са земље
Служен парастос погинулим припадницима 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба ВРС Служен парастос погинулим припадницима 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба ВРС
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    20h 8m
    6
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    21h 57m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    16h 26m
    16
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    16h 13m
    0
  • Сокочанин вријеђао и пријетио малољетнику, друго лице га покушало физички напасти
    19h 35m
    2